logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Leraar lichamelijke opvoeding aan de HvA: Taken, opleiding en rol in het onderwijs

Leraar lichamelijke opvoeding is een beroep dat zowel fysiek als intellectueel uitdagend is. Deze opleiding, vooral aangeboden aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA), richt zich op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te leren leren. De opleiding is gericht op zowel de praktijk als de theorie, met als doel om leerkrachten op te leiden die in staat zijn om effectief les te geven in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en zelfs in het universitair sportcentrum. In dit artikel worden de taken, opleiding en rol van een leraar lichamelijke opvoeding uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding aan de HvA

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding aan de Hogeschool van Amsterdam (HvA) is een uitgebreide en uitdagende opleiding, die gericht is op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te leren leren. Het programma bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, waarin onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden centraal staan.

Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten over het menselijk bewegen en lesgeven. Je bent zelf volop sportief bezig, bijvoorbeeld met vakken als Atletiek, Spel, Bewegen en Muziek, Turnen, Zelfverdediging en Zwemmen. Daarnaast krijg je ook medisch-biologische kennis, zoals Biomechanica, Fysiologie, Trainingsleer en Kinesiologie. Dankzij het vakgebied sociale wetenschappen krijg je inzicht in alle vormen van menselijk gedrag waarmee docenten te maken krijgen, zoals Psychologie, Pedagogiek en Communicatie.

Vanaf het eerste jaar loop je al stage in het onderwijs. Tijdens de opleiding leer je hoe je een evenement organiseert en behaal je een sportspecialisatie naar keuze. In het vierde jaar specialiseer je je door het volgen van een minor naar keuze. Je rondt je studie af met een eindstage.

De opleiding is gericht op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te leren leren. De opleiding is gericht op zowel de praktijk als de theorie, met als doel om leerkrachten op te leiden die in staat zijn om effectief les te geven in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en zelfs in het universitair sportcentrum.

Taken van een leraar lichamelijke opvoeding

Een leraar lichamelijke opvoeding heeft een breed scala aan taken. De belangrijkste taak is natuurlijk het lesgeven, maar dit is slechts een klein deel van het werk. Afhankelijk van de onderwijsinstelling en het niveau (bijvoorbeeld basisonderwijs, voortgezet onderwijs, mbo of hbo) kunnen de werkzaamheden variëren.

In de meeste gevallen begint de werkdag van een leraar met het voorbereiden van lessen. Dit betekent dat ze de lesstof bestuderen, het juiste materiaal verzamelen en vaak gebruik maken van digitale hulpmiddelen. Ze stellen lesdoelen op en bedenken didactische werkvormen die de leerlingen helpen om de stof beter te begrijpen. Dit kan variëren van groepsopdrachten tot het gebruik van multimedia in de klas.

Tijdens de pauzes eet je samen met de andere docenten en onderwijsassistenten. In de korte pauzes drink je een kop koffie, werk je nog wat bij of houd je, wanneer je werkzaam bent in het basisonderwijs, toezicht op de speelplaats. Binnen het voortgezet onderwijs is het meestal zo dat je gespecialiseerd bent in één of meerdere vakken. In dit geval blijf je in dezelfde klas en wisselen de leerlingen.

Na schooltijd ben je bezig met het opruimen van materialen, bijhouden van de administratie of het voeren van oudergesprekken. Er wordt vaak gedacht dat het beroep leraar veel vrije dagen betekent. Het klopt dat leerlingen meer vakanties hebben dan volwassenen. Als leraar maak je langere dagen om deze uren op te vangen. Tijdens vakanties ben je bezig met het nakijken van huiswerk of toetsen, maar ook met het voorbereiden van lessen.

Rol van een leraar lichamelijke opvoeding in het onderwijs

Een leraar lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van leerlingen, zowel op academisch als sociaal-emotioneel vlak. De leraar helpt leerlingen om hun bewegingsvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun zelfvertrouwen en samenwerking te vergroten. Daarnaast helpt de leraar leerlingen om te leren omgaan met uitdagingen en om hun lichaam en gezondheid beter te leren kennen.

In het basisonderwijs is de leraar lichamelijke opvoeding verantantelijk voor het geven van les aan kinderen van 4 tot 12 jaar. In het voortgezet onderwijs is de leraar lichamelijke opvoeding verantantelijk voor het geven van les aan leerlingen van 11 tot en met 18 jaar. In het mbo of hbo is de leraar lichamelijke opvoeding verantantelijk voor het geven van les aan jongvolwassenen of volwassenen.

De leraar lichamelijke opvoeding speelt ook een rol in het speciaal onderwijs. Hier is de leraar verantantelijk voor het geven van les aan kinderen die extra hulp nodig hebben met leren of opvoeding. De leraar helpt leerlingen om hun bewegingsvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun zelfvertrouwen en samenwerking te vergroten.

Opleidingsstructuur en voortgang

De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding aan de HvA is een uitdagende opleiding, die gericht is op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te leren leren. De opleiding duurt 4 jaar en bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, waarin onderwijskundige, organisatorische en leidinggevende vaardigheden centraal staan.

Tijdens de opleiding leer je alles wat je moet weten over het menselijk bewegen en lesgeven. Je bent zelf volop sportief bezig, bijvoorbeeld met vakken als Atletiek, Spel, Bewegen en Muziek, Turnen, Zelfverdediging en Zwemmen. Daarnaast krijg je ook medisch-biologische kennis, zoals Biomechanica, Fysiologie, Trainingsleer en Kinesiologie. Dankzij het vakgebied sociale wetenschappen krijg je inzicht in alle vormen van menselijk gedrag waarmee docenten te maken krijgen, zoals Psychologie, Pedagogiek en Communicatie.

Vanaf het eerste jaar loop je al stage in het onderwijs. Tijdens de opleiding leer je hoe je een evenement organiseert en behaal je een sportspecialisatie naar keuze. In het vierde jaar specialiseer je je door het volgen van een minor naar keuze. Je rondt je studie af met een eindstage.

Toelatingseisen en vereisten

Om als leraar lichamelijke opvoeding te mogen werken, heb je een afgeronde hbo-opleiding nodig. Deze voltijdopleiding duurt 4 jaar, waarbij je in het derde jaar kiest voor een specialisatie. Je hebt de keuze uit werken met kinderen van 4 tot 8 jaar of kinderen van 8 tot 12 jaar. Daarnaast zijn er ook andere opleidingen beschikbaar, zoals de Pabo-ALO, die je in 4,5 jaar af kunt ronden.

Voor de toelating tot de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding zijn er bepaalde eisen aan de kandidaat gesteld. Je moet voldoen aan de eisen van de instelling, zoals een voldoende aanleg en geschiktheid. Daarnaast zijn er ook aanvullende toelatingseisen die door de instelling worden gesteld.

Belangrijke kwaliteiten en persoonlijkheidstypen

Een leraar lichamelijke opvoeding moet beschikken over een aantal belangrijke kwaliteiten. Daarnaast is het belangrijk om het juiste persoonlijkheidstype te hebben. De leraar moet bijvoorbeeld geduldig, betrouwbaar, praktisch en behulpzaam zijn. Daarnaast moet de leraar nauwkeurig, analytisch, systematisch en diplomatiek zijn.

Er zijn verschillende persoonlijkheidstypen die geschikt zijn voor het beroep leraar. Dit zijn onder andere het Groen (Stabiliteit - S) en het Blauw (Conformisme - C). Deze typen zijn geschikt voor beroepen waarin stabiliteit, consistentie, aandacht voor detail, nauwkeurigheid en analytisch denken belangrijk zijn.

Samenwerking en ondersteuning

Een leraar lichamelijke opvoeding werkt vaak samen met andere docenten, onderwijsassistenten en ouderen. Deze samenwerking is belangrijk om een positieve en productieve leeromgeving te creëren en te handhaven. Daarnaast is het belangrijk om professionele ontwikkeling te blijven volgen, om nieuwe onderwijstechnieken en onderwerpen te leren.

De leraar lichamelijke opvoeding moet ook betrokken zijn bij professionele ontwikkeling. Dit betekent dat de leraar voortdurend bereid is om nieuwe onderwijstechnieken en onderwerpen te leren. Dit is belangrijk om effectief te kunnen werken in het onderwijs.

Conclusie

Een leraar lichamelijke opvoeding is een belangrijk beroep dat zowel fysiek als intellectueel uitdagend is. De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding aan de HvA is een uitdagende opleiding, die gericht is op het opbouwen van kennis en vaardigheden die nodig zijn om kinderen en jongeren te leren bewegen en te leren leren. De leraar lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van leerlingen, zowel op academisch als sociaal-emotioneel vlak. De leraar helpt leerlingen om hun bewegingsvaardigheden te ontwikkelen, maar ook om hun zelfvertrouwen en samenwerking te vergroten. De leraar lichamelijke opvoeding is dus een belangrijke figuur in het onderwijs.

Bronnen

  1. Hogeschool van Amsterdam - Academie voor Lichamelijke Opvoeding
  2. Wikipedia - Leraar (voortgezet onderwijs)
  3. Studiekeuze123 - Leraar lichamelijke opvoeding
  4. HAN - Leraar worden
  5. Leraar24
  6. Beroepen.nl - Beroep leraar
  7. Rijksoverheid - Leraar voortgezet onderwijs
  8. Beroepskeuzekrant - Wat doet een leraar
  9. Hogeschool van Amsterdam - Academie voor Lichamelijke Opvoeding
  10. Hogeschool van Amsterdam - Pabo-ALO
  11. Onderwijs Vlaanderen - Hoe leraar worden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven