Liefde als kern van opvoeding: een praktische aanpak voor ouders en opvoeders
juli 7, 2025
Leraar lichamelijke opvoeding (LO) is een beroep dat zowel educatief als sportief is. Het betreft een beroep waarin je leerlingen helpt om met plezier te bewegen en te sporten, en waarin je je ontwikkelt tot een professionele docent. De hbo-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding biedt een brede basis aan voor dit beroep. De opleiding leidt je op tot een eerstegraads leraar, wat betekent dat je in alle onderwijstypen mag werken, van het basisonderwijs tot en met het voortgezet onderwijs, inclusief het speciale onderwijs en het mbo. Daarnaast zijn er ook andere banen beschikbaar, zoals buurtsportcoach, sportinstructeur of combinatiefunctionaris.
De hbo-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is gericht op het ontwikkelen van zowel didactische vaardigheden als sportieve vaardigheden. In het eerste jaar leer je de basis leggen van het werkveld van het bewegingsonderwijs. Je leert hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheid en hoe je lesgeeft in een veilige en motiverende omgeving. In het tweede jaar ontwikkel je je didactische vaardigheden en leer je samenwerken in een team. In het derde jaar leer je hoe je leerlingen kunt begeleiden bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, en in het vierde jaar bereid je je voor op je eindstage en afstudeeronderzoek.
De opleiding duurt vier jaar en is gericht op het ontwikkelen van een brede kennis van bewegingsonderwijs, psychologie, pedagogiek, en medische en biologische kennis. Je leert ook hoe je innovatieve sportstimuleringsprogramma’s kunt ontwerpen en hoe je samenwerkt met sportverenigingen en andere organisaties.
Na afronden van de opleiding kun je als leraar lichamelijke opvoeding aan de slag in verschillende onderwijstypen. Je kunt werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, mbo, en zelfs in het hoger onderwijs. Daarnaast zijn er ook banen buiten het onderwijs beschikbaar, zoals buurtsportcoach, sportinstructeur, combinatiefunctionaris, en sportcoördinator.
De werkgelegenheid is uitstekend. Volgens de gegevens van de bronnen is 90% van de afgestudeerden in het vakgebied van de studie werkzaam, en 93% van hen vindt een baan op het niveau van de studie. Het startsalaris is hoger dan het gemiddelde van alle hbo-bachelor studies. Het gemiddelde startsalaris is €2.912 per maand, en de gemiddelde werktijd is 34 uur per week.
De toegang tot de opleiding is gericht op studenten met een passie voor educatie en sport. Alle profielen binnen havo en vwo sluiten hierop aan, evenals een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Voor studenten die geen toelatinggevende vooropleiding hebben, is er ook de mogelijkheid tot een toelatingsonderzoek, met name voor studenten van 21 jaar of ouder.
De opleiding is toegankelijk voor studenten met een mbo-opleiding op niveau 4, middenkader- of specialistenopleiding. Voor studenten met een mbo-opleiding sport en bewegen/coördinator niveau 4 is er een verkorte leerroute beschikbaar, waarmee je de opleiding in drie jaar kunt afronden.
De opleiding is gericht op het ontwikkelen van zowel theorie- als praktijkvaardigheden. In het eerste jaar leer je de basis leggen van het werkveld van het bewegingsonderwijs. Je leert hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheid en hoe je lesgeeft in een veilige en motiverende omgeving. In het tweede jaar ontwikkel je je didactische vaardigheden en leer je samenwerken in een team. In het derde jaar leer je hoe je leerlingen kunt begeleiden bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, en in het vierde jaar bereid je je voor op je eindstage en afstudeeronderzoek.
De opleiding biedt zowel voltijd- als deeltijdopleidingen aan. Voor studenten met een druk gezinsleven of werkgelegenheid is de deeltijdopleiding een goed alternatief. De deeltijdopleiding biedt flexibiliteit en is gericht op het combineren van werk en studie.
Tijdens de opleiding leer je zowel de onderwijskundige als de vakinhoudelijke kant van het beroep leraar lichamelijke opvoeding. Je leert hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheid, en je ontwikkelt je vaardigheden in het opzetten van beweegactiviteiten. Daarnaast leer je psychologische en medische kennis, zoals ontwikkelingspsychologie, anatomie, fysiologie, en EHBSO (Ethische, biologische, socioculturele en sportieve onderwijscontexten).
Je leert ook hoe je een veilig pedagogisch beweegklimaat kunt creëren, en hoe je leerlingen kunt motiveren om te sporten en te bewegen. Je leert ook hoe je lesgeeft in een context van de opleiding, maar je werkt ook direct met stagescholen aan de slag.
Een belangrijk onderdeel van de opleiding is de stage. Tijdens je opleiding loop je meerdere keren stage in verschillende onderwijstypen. In het tweede jaar loop je stage in het basisonderwijs, en in het derde jaar in het voortgezet onderwijs. In het vierde jaar kies je zelf waar je stage loopt, zodat je kennis maakt met alle onderwijstypen.
Tijdens de stage leer je hoe je leerlingen kunt begeleiden bij het ontwikkelen van hun motorische vaardigheden, en je leert hoe je lesgeeft in een veilige en motiverende omgeving. Je leert ook hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheid, en je ontwikkelt je vaardigheden in het opzetten van beweegactiviteiten.
Na afronden van de opleiding kun je ook doorstappen naar een masteropleiding. Er zijn verschillende mogelijkheden om verder te studeren, zoals de master Lichamelijke Opvoeding en Sportpedagogiek, de master Sport Sciences, de master Sportbeleid en Sportmanagement, de master Bewegingswetenschappen, de master Maatschappelijke opvoedingsvraagstukken, de master Onderwijskunde, de master Learning and Innovation, en de master Educational Needs.
Deze masters bieden je de kans om je kennis en vaardigheden verder te verdiepen en te combineren met andere vakken. Daarnaast kun je ook kiezen voor een minor in het laatste jaar van de opleiding, waarmee je je studie kunt verbreden of verdiepen.
De hbo-opleiding Leraar Lichamelijke Opvoeding is een uitstekende keuze voor iemand die zowel educatief als sportief is. De opleiding leidt je op tot een eerstegraads leraar, wat betekent dat je in alle onderwijstypen mag werken, van het basisonderwijs tot en met het voortgezet onderwijs, inclusief het speciale onderwijs en het mbo. Daarnaast zijn er ook banen buiten het onderwijs beschikbaar, zoals buurtsportcoach, sportinstructeur, combinatiefunctionaris, en sportcoördinator. De werkgelegenheid is uitstekend, en het startsalaris is hoger dan het gemiddelde van alle hbo-bachelor studies. De opleiding biedt zowel theorie- als praktijkvaardigheden, en je leert hoe je leerlingen kunt helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheid en hoe je lesgeeft in een veilige en motiverende omgeving.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet