Week van de Opvoeding: Samen Opvoeden, Samen Opvoedhelden
juli 7, 2025
Leraar lichamelijke opvoeding (LO) is een beroep dat zowel in het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs van groot belang is. De opleiding tot leraar LO is gericht op het leren geven van bewegingsonderwijs en het stimuleren van fysieke ontwikkeling bij kinderen. In Limburg is er de mogelijkheid om deze opleiding op deeltijd te volgen, wat vooral geschikt is voor mensen die al een baan hebben en tegelijkertijd hun opleiding willen afmaken. In dit artikel wordt ingegaan op de inhoud van de opleiding, de toelatingseisen, het werktijdschema, en de mogelijke banen na afloop van de opleiding.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd is gericht op het ontwikkelen van vakinhoudelijke en didactische vaardigheden. De opleiding is gericht op leerlingen van verschillende leeftijdsgroepen, waaronder het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs, en het mbo. Tijdens de opleiding leren studenten hoe ze leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden, hoe ze lessen kunnen ontwerpen, uitvoeren en evalueren, en hoe ze een motiverend leerklimaat kunnen creëren.
In de bronnen is te zien dat de opleiding drie dagen per week op de opleiding wordt gevolgd, waarbij studenten beroepstaken uitvoeren en vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast lopen studenten twee dagen per week stage onder begeleiding van een ervaren leraar LO. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de theorie direct wordt toegepast in de praktijk. In de bron [1] wordt uitgelegd dat de opleiding gericht is op het leren geven van bewegingsonderwijs en het stimuleren van fysieke ontwikkeling bij kinderen. Ook wordt er aandacht besteed aan het organiseren van beweegaanbod in en rond de school.
In bron [7] wordt aangegeven dat studenten tijdens de opleiding minimaal 12 en maximaal 16 lesuren bewegingsonderwijs geven. Hierbij wordt aandacht besteed aan het creëren van een veilig gevoel bij elke leerling, het motiveren van leerlingen voor een sportief en gezond leven, en het uitvoeren van beweegactiviteiten. Ook wordt er aandacht besteed aan het leren werken met verschillende doelgroepen, waaronder leerlingen met een specifieke behoefte aan ondersteuning.
Voor deelname aan de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd zijn bepaalde voorwaarden van toepassing. In bron [1] wordt aangegeven dat studenten eerst deel moeten nemen aan een toelatingstest (praktijktest) en een adviesgesprek. Hierbij wordt gekeken naar de motorische vaardigheden van de kandidaat en wordt er een beoordeling gedaan. Daarnaast is een medische sportkeuring verplicht en bindend. In bron [9] wordt aangegeven dat de opleiding geschikt is voor mensen die al een baan hebben en tegelijkertijd hun opleiding willen afmaken. Dit is vooral van toepassing op deeltijdopleidingen, waarbij het werk en de opleiding gecombineerd kunnen worden.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd is gericht op het ontwikkelen van vakinhoudelijke en didactische vaardigheden. In bron [3] wordt uitgelegd dat studenten tijdens de opleiding leren hoe ze leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden, hoe ze lessen kunnen ontwerpen, uitvoeren en evalueren, en hoe ze een motiverend leerklimaat kunnen creëren. Ook wordt er aandacht besteed aan het organiseren van beweegaanbod in en rond de school.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd is gericht op mensen die al een baan hebben en tegelijkertijd hun opleiding willen afmaken. In bron [1] wordt aangegeven dat de opleiding drie dagen per week op de opleiding wordt gevolgd, waarbij studenten beroepstaken uitvoeren en vaardigheden ontwikkelen. Daarnaast lopen studenten twee dagen per week stage onder begeleiding van een ervaren leraar LO. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat de theorie direct wordt toegepast in de praktijk.
In bron [7] wordt aangegeven dat studenten tijdens de opleiding minimaal 12 en maximaal 16 lesuren bewegingsonderwijs geven. Hierbij wordt aandacht besteed aan het creëren van een veilig gevoel bij elke leerling, het motiveren van leerlingen voor een sportief en gezond leven, en het uitvoeren van beweegactiviteiten. Ook wordt er aandacht besteed aan het leren werken met verschillende doelgroepen, waaronder leerlingen met een specifieke behoefte aan ondersteuning.
Na het afronden van de opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd zijn er verschillende banen beschikbaar. In bron [1] wordt aangegeven dat studenten kunnen werken in het basisonderwijs, speciaal (voortgezet) onderwijs, voortgezet onderwijs, mbo (o.a. MBO S&B/CIOS) of hbo. Ook kunnen studenten aan de slag als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris. In bron [10] worden vacatures voor leraar lichamelijke opvoeding gepubliceerd, waarmee aangegeven wordt dat er in de regel sprake is van een deeltijd- of fulltime functie.
In bron [11] wordt uitgelegd dat de werkzaamheden van een leraar variëren, afhankelijk van het onderwijsniveau en de school. De belangrijkste taak is natuurlijk het lesgeven, maar dit is slechts een klein deel van het werk. Daarnaast worden er voorbereidingen geregeld, huiswerk nagekeken, en er wordt gewerkt aan het opbouwen van een motiverend leerklimaat. Ook wordt er aandacht besteed aan het samenwerken met andere docenten, ouders en andere betrokkenen.
De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding op deeltijd biedt een uitgebreid overzicht van de nodige vaardigheden en kennis om leerlingen te kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun beweegbekwaamheden. De opleiding is gericht op het leren geven van bewegingsonderwijs en het stimuleren van fysieke ontwikkeling bij kinderen. In Limburg is er de mogelijkheid om deze opleiding op deeltijd te volgen, wat vooral geschikt is voor mensen die al een baan hebben en tegelijkertijd hun opleiding willen afmaken. De opleiding leidt tot een brede reikwijdte van banen, waaronder werken in het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs, het mbo of het hbo. Ook kunnen studenten aan de slag als buurtsportcoach of combinatiefunctionaris.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet