Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Kinderen opvoeden die anders in elkaar zitten kan uitdagend zijn. Het is belangrijk te onthouden dat elk kind uniek is en dat er geen ‘one-size-fits-all’ aanpak bestaat. Sommige kinderen zijn intenser, vastberadener en prikkelgevoeliger dan anderen, wat voor ouders en opvoeders vragen om een specifieke benadering. Dit artikel biedt inzicht in de kenmerken van deze kinderen en geeft praktische tips om het opvoeden te vergemakkelijken.
Een ‘pittig kind’ is een term die vaak gebruikt wordt om kinderen te beschrijven die een sterke persoonlijkheid hebben, moeite kunnen hebben met het reguleren van emoties en alert zijn op hun omgeving. Deze kinderen kunnen zich snel overprikkeld voelen en hebben een sterke wil. Enkele specifieke kenmerken zijn:
Veel problemen met intens gevoelige kinderen ontstaan door overprikkeling. Deze kinderen zijn zeer alert en opmerkzaam, waardoor hun hoofd snel vol zit. Prikkels kunnen afkomstig zijn van school, feestjes, familiebijeenkomsten, of zelfs de eigen gedachten. Het is ingewikkeld omdat deze kinderen vaak ook prikkels opzoeken, bijvoorbeeld door uitdagingen aan te gaan.
Signalen van overprikkeling kunnen zijn:
Wat kun je doen bij overprikkeling?
Positief opvoeden is een aanpak die gericht is op het versterken van de band met je kind, duidelijke communicatie en het stimuleren van gewenst gedrag. Het helpt kinderen gezond, veerkrachtig en sociaal op te groeien en geeft ouders meer voldoening in het opvoedproces.
Voordelen van positief opvoeden:
Praktische tips voor positief opvoeden:
Ruzies tussen kinderen zijn onvermijdelijk. Het is belangrijk om niet direct in te grijpen en een oordeel te vellen. De valkuil is dat je je met de inhoud bemoeit en probeert te bepalen wie er ‘schuld’ heeft. Dit bevestigt een dynamiek waarbij kinderen ervaren dat het zin heeft om jou bij een ruzie te betrekken.
Wat kun je wel doen?
Het gedrag van de ouder speelt een grote rol in conflicten met een kind. Hoe jij reageert op een boos kind, kan het verschil maken tussen escalatie en bedaren. Het is belangrijk om je eigen gedachten en gevoelens te onderzoeken en te erkennen. Schuldgevoel is niet constructief; schaamte of spijt kan wel helpen om inzicht te krijgen in het patroon dat je met je kind aangaat. Bewust zijn is de eerste stap om verandering te realiseren.
Opvoeden is niet altijd gemakkelijk. Soms kan het fijn zijn om hulp te krijgen. Er zijn verschillende organisaties die ondersteuning bieden, zoals Humanitas Home-Start, waar vrijwilligers speciaal getraind zijn om ouders te helpen en te ondersteunen. Ook kunnen steungezinnen een waardevolle rol spelen, door praktische hulp te bieden en een luisterend oor te bieden.
Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen als ouder. Neem tijd voor ontspanning, zoek steun bij vrienden en familie, en wees niet bang om professionele hulp te zoeken als je het nodig hebt. Een rustige en evenwichtige ouder is in staat om een veilige en liefdevolle omgeving te creëren voor het kind.
Het opvoeden van een intens gevoelig en energiek kind vraagt om een specifieke benadering. Door de kenmerken van deze kinderen te begrijpen, overprikkeling te herkennen en aan te pakken, positief opvoeden toe te passen en bewust te zijn van je eigen emoties, kun je het opvoeden vergemakkelijken en een sterke band met je kind opbouwen. Het is belangrijk te onthouden dat elk kind uniek is en dat er geen quick fixes bestaan. Met geduld, begrip en liefde kun je je kind helpen om te groeien tot een evenwichtige en zelfverzekerde volwassene.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet