Kinderopvang op Aruba: Aandacht voor Kwaliteit, Veiligheid en Ontwikkeling
juli 17, 2025
Eigenwijs gedrag bij kinderen kan voor ouders en opvoeders een uitdaging vormen, maar het herbergen van waardevolle eigenschappen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het kind. Dit artikel beschrijft de kenmerken van eigenwijze kinderen, de mogelijke oorzaken van dit gedrag en biedt handvatten voor een positieve benadering, gebaseerd op de visie dat kinderen competent en sterk zijn.
Eigenwijze kinderen vallen op door hun sterke wil, onafhankelijke denken en creatieve probleemoplossend vermogen. Ze kunnen zich vastbijten in hun ideeën en geven niet snel op, zelfs niet na herhaalde aansporingen van anderen. Dit doorzettingsvermogen is een positieve eigenschap die hen helpt doelen te bereiken en uitdagingen te overwinnen. Bovendien vormen ze vaak hun eigen mening, in plaats van blindelings anderen te volgen, wat duidt op een gezonde vorm van zelfstandigheid. Het zelfvertrouwen dat hieruit spreekt, is iets waar ouders aan vast willen houden, ook als het kind met een mislukking te maken heeft. Eigenwijze kinderen zijn vaak creatieve denkers die oplossingen vinden voor problemen, waardoor ze nieuwe dingen leren.
Eigenwijs gedrag kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de ontwikkelingsfase van het kind, zijn of haar persoonlijkheid en invloeden uit de omgeving. Het kan ook een manier zijn voor het kind om aan te geven dat het iets nodig heeft van de opvoeder. Het begrijpen van de achterliggende redenen kan helpen om effectiever met dit gedrag om te gaan. De oorzaken zijn niet altijd duidelijk, en het is belangrijk om open te staan voor de individuele behoeften van het kind.
Een positieve, liefdevolle benadering is essentieel bij het opvoeden van een eigenwijs kind. Door het kind positief te blijven benaderen, geef je de boodschap dat het mag zijn wie het is en straal je uit dat je de veilige basis bent waar het kind op terug kan vallen. Het is belangrijk om te erkennen dat eigenwijs gedrag niet per se negatief is, maar juist kan duiden op een sterke persoonlijkheid en eigenwaarde.
Vaak hebben eigenwijze kinderen een goed punt en willen ze vooral gehoord worden. Het is belangrijk om de tijd te nemen om naar hun standpunt te luisteren, ook als je uiteindelijk een andere beslissing neemt. Door hun mening te respecteren, laat je zien dat je hun waardeert als individu.
Kinderen met een sterke wil hebben behoefte aan duidelijke, consistente regels. Zorg ervoor dat ze weten wat er van hen verwacht wordt, maar wees flexibel genoeg om mee te bewegen waar nodig. Door ze keuzes te geven, zoals “Wil je je rode of blauwe trui aan?”, voelen ze zich gehoord en voorkom je strijd. Het aanbieden van keuzes geeft hen een gevoel van controle en bevordert hun zelfstandigheid.
Omdat kinderen met een sterke wil vaak intense emoties hebben, is het belangrijk om ze te leren hoe ze die kunnen uiten. Help ze woorden te geven aan hun gevoelens en laat zien dat het oké is om boos of gefrustreerd te zijn. Door hun emoties te valideren, help je ze omgaan met moeilijke situaties en ontwikkelen ze emotionele intelligentie.
Een sterke wil kan later in het leven een grote kracht zijn. Het zijn vaak leiders, innovators en mensen die voor hun overtuigingen staan. Door hun vastberadenheid positief te benaderen, help je ze hun unieke karakter te omarmen en hun potentieel te benutten.
Eigenwijze kinderen leren op hun eigen manier en tempo. Door beweging te koppelen aan hun favoriete verhalen en personages, geef je ze de kans om spelenderwijs nieuwe vaardigheden te ontdekken. Het omzetten van eigenwijze avonturen in bewegingsactiviteiten stimuleert hun creativiteit en fysieke ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een hindernisbaan waarin ze eigenwijze bewegingen moeten doen, of een springwedstrijd waarin ze springen zoals hun favoriete personage.
Het stimuleren van taal en leesplezier kan ook een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van een eigenwijs kind. Boeken met eigenwijze personages kunnen hen inspireren om authentiek te zijn en hun eigen stem te laten horen. Het creëren van een positieve leesomgeving, bijvoorbeeld door het voorlezen van verhalen of het bezoeken van de bibliotheek, kan hun liefde voor lezen aanwakkeren.
Het is belangrijk om een stimulerende omgeving te creëren waarin kinderen de ruimte hebben om te experimenteren en te ontdekken. Dit kan door het aanbieden van diverse materialen en speelgoed, die hun creativiteit en probleemoplossend vermogen stimuleren. Het aanpassen van de ruimtes aan de behoeften van de kinderen, met behulp van EigenWijze materialen of materialen die de locatie ter beschikking heeft, kan bijdragen aan een optimale leeromgeving.
De basis van de vormingen van EigenWijs vormen de uitgangspunten waarbij de visie op het kind als sterk en competent centraal staat. Dit betekent dat het kind niet gezien wordt als een leeg vat dat gevuld moet worden, maar als een individu met eigen ideeën, behoeften en talenten.
EigenWijs werkt vanuit het gedachtengoed van Emmi Pikler® (Loczy-methode) en de visie van Reggio Emilia (Loris Malaguzzi). Deze pedagogische principes benadrukken het belang van zelfstandigheid, spelend leren en een stimulerende omgeving. De praktische handvatten en theoretische onderbouwing die EigenWijs aanreikt, zijn toepasbaar binnen alle mogelijke vormen van kinderopvang.
EigenWijs werkt actief mee aan het behoud van kwaliteit en kwaliteitsverbetering in de kinderopvang door het aanbieden van webinars, cursussen, coaching en studiedagen. Deze bijscholingsmogelijkheden hebben een directe verbinding met het kwaliteitssysteem MemoQ en dragen bij aan de pedagogische kennis en deskundigheid van professionals in de sector.
Het opvoeden van een eigenwijs kind kan uitdagend zijn, maar het biedt ook kansen voor de ontwikkeling van waardevolle eigenschappen, zoals doorzettingsvermogen, onafhankelijk denken en creativiteit. Door een positieve, liefdevolle benadering te hanteren, duidelijke grenzen te stellen, emoties te erkennen en de sterke punten van het kind te benadrukken, help je het kind om een zelfstandige, zelfverzekerde volwassene te worden. Het is belangrijk om te onthouden dat elk kind uniek is en dat er niet één manier is om op te voeden. Door betrokken te zijn, liefde en aandacht te geven, en je best te doen, geef je het kind de beste kans om zich te ontwikkelen tot een evenwichtig en gelukkig individu.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet