logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Doelen van seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd

De seksuele ontwikkeling van kinderen is een belangrijk onderdeel van hun opvoeding, zowel thuis als op school. De doelen van seksuele opvoeding zijn gericht op het bevorderen van een gezonde, veilige en bewuste omgang met seksualiteit, relaties en diversiteit. In dit artikel wordt ingegaan op de kernwaarden, leerdoelen en praktijkvoorbeelden van seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Inleiding

De seksuele ontwikkeling van kinderen begint al vanaf hun geboorte en verloopt vanzelf. Tijdens de basisschoolleeftijd, van ongeveer 6 tot 12 jaar, leren kinderen hun lichaam kennen, hun eigen grenzen en die van anderen respecteren, en zich bewust worden van verschillen in seksualiteit en gender. De kern van seksuele opvoeding is het leren omgaan met seksualiteit op een veilige, respectvolle en bewuste manier. De opvoeding is zowel gericht op kennis als op vaardigheden, zoals het stellen van vragen, het opzoeken van betrouwbare informatie, en het leren omgaan met emotionele en sociale situaties. In Nederland zijn de kerndoelen en wetenschappelijke richtlijnen bepalend voor de inhoud en kwaliteit van seksuele opvoeding.

Seksuele opvoeding in de basisschoolleeftijd

Seksuele ontwikkeling tussen 6 en 12 jaar

Tijdens de basisschoolleeftijd verloopt de seksuele ontwikkeling van kinderen van nature. Ze beginnen zich bewust te raken van hun eigen lichaam en dat van anderen. Vanaf hun 6e jaar weten kinderen dat het aanraken van hun geslachtsdelen iets is wat ze alleen mogen doen. Sommige kinderen beginnen op deze leeftijd met het stellen van vragen over seksualiteit. Op 7-jarige leeftijd leren kinderen dat hun lichaam van hen is en dat ze hun grenzen mogen stellen. Ze leren ook dat anderen hun grenzen moeten respecteren. In de les wordt er aandacht besteed aan de verschillen in normen en waarden, en hoe je met anderen om kunt gaan. Dit helpt kinderen om zich veiliger en zelfbewuster te voelen.

Het belang van seksuele opvoeding

Seksuele opvoeding draagt bij aan een veilig en gezond schoolklimaat. Kinderen die seksuele opvoeding krijgen, leren beter om te gaan met elkaar, en zijn minder geneigd om elkaar te beledigen of te pesten. Ze ontwikkelen ook een positievere houding ten opzichte van seksuele diversiteit en leren beter hun eigen wensen en grenzen te verwoorden. Daarnaast leren ze het verschil te begrijpen tussen gezonde en ongezonde relaties, en hoe ze zich kunnen verdedigen tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Kerndoelen en wetenschappelijke richtlijnen

De kerndoelen voor het basisonderwijs en de onderbouw van het voortgezet onderwijs stellen voor dat scholen aandacht besteden aan seksuele ontwikkeling en genderdiversiteit. Daarnaast is er sprake van een wettelijke verplichting tot een veilig leerklimaat. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met seksualiteit, maar ook op het leren omgaan met verschillen in normen en waarden. De lesstof moet aansluiten bij de leeftijd van de kinderen, zodat ze op een veilige en betrouwbare manier kunnen leren omgaan met seksualiteit.

De rol van ouders en school

Ouders als primaire opvoeders

Ouders spelen een belangrijke rol bij de seksuele opvoeding van hun kind. Ze zijn het eerste wat kinderen zien en horen, en leren hen waarden en normen, waaronder liefde, eigenwaarde en respect voor anderen. Als ouder is het belangrijk om open te staan voor vragen over seksualiteit en om betrouwbare informatie te geven. Ouders moeten ook aandacht besteden aan de rol van gender en seksuele diversiteit in de opvoeding. Ze moeten hun kinderen leren dat iedereen verschillend is en dat het respectvol omgaan met anderen belangrijk is.

School als aanvullende plek

De school is een aanvullende plek waar kinderen leren omgaan met seksualiteit en diversiteit. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met relaties, seksualiteit en seksuele diversiteit. De school zorgt ervoor dat kinderen een veilige en gezonde omgeving krijgen, waarin ze zich kunnen ontwikkelen. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met verschillen in normen en waarden, en op het leren omgaan met emotionele en sociale situaties. De school werkt samen met ouders en andere professionellen om een gezonde ontwikkeling van de kinderen te bevorderen.

Lesmaterialen en methoden

Erkende lesmethodes

Er zijn verschillende erkende lesmethodes voor de basisschool. De meest gebruikte methode is "Kriebels in je buik" van Rutgers. Deze methode is ontwikkeld voor kinderen van 6 tot 12 jaar en bevat onderwerpen zoals lichaam, relaties, en seksualiteit. Daarnaast zijn er ook andere methodes zoals "Wonderlijk gemaakt" en "Veiligwijs". Deze methodes zijn ontwikkeld door onafhankelijke experts en zijn onderworpen aan een wetenschappelijke evaluatie. Ze worden gebruikt om de opvoeding te ondersteunen en te versterken.

Week van de Lentekriebels

De Week van de Lentekriebels is een jaarlijkse activiteit waarin scholen aandacht besteden aan seksuele vorming. De activiteit wordt georganiseerd door Rutgers en is gericht op het leren omgaan met seksualiteit en diversiteit. De Week van de Lentekriebels is een belangrijk onderdeel van de opvoeding en helpt scholen om een gezonde en veilige omgeving te bieden.

Samenwerking en begeleiding

Hulp en advies

Als ouder of opvoeder is het belangrijk om hulp en advies in te winnen bij professionelen. Er zijn verschillende instanties en organisaties die hulp bieden bij seksuele opvoeding, zoals de GGD, de Jeugdpsychiatrie en het Jeugdrecht. Deze instanties helpen bij het beantwoorden van vragen over seksualiteit en helpen bij het leren omgaan met emotionele en sociale situaties.

Begeleiding en preventie

Begeleiding is belangrijk bij seksuele ontwikkeling. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met verschillen in normen en waarden, en op het leren omgaan met emotionele en sociale situaties. De opvoeding helpt ook bij het voorkomen van ongeoorloofd gedrag, zoals seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Daarnaast helpt de opvoeding bij het leren omgaan met risico’s en het nemen van verantwoorde keuzes.

Conclusie

Seksuele opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen. De doelen van seksuele opvoeding zijn gericht op het bevorderen van een gezonde, veilige en bewuste omgang met seksualiteit, relaties en diversiteit. De opvoeding is gericht op het leren omgaan met verschillen in normen en waarden, en op het leren omgaan met emotionele en sociale situaties. De opvoeding is zowel gericht op kennis als op vaardigheden, zoals het stellen van vragen, het opzoeken van betrouwbare informatie, en het leren omgaan met emotionele en sociale situaties. De opvoeding is een belangrijk onderdeel van de opvoeding van kinderen en draagt bij aan een veilig en gezond levensklimaat.

Bronnen

  1. Seksuele opvoeding van kinderen in de basisschoolleeftijd
  2. Seksualiteit en seksuele diversiteit in de kerndoelen
  3. Doelen seksuele vorming
  4. Seksuele voorlichting op school
  5. Aanpak en interventies rond seksuele ontwikkeling
  6. Relationele en seksuele vorming
  7. Seksuele vorming
  8. Relationele en seksuele vorming

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven