logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Doelen formuleren voor opvoeders: een handboek voor betere pedagogische kwaliteit

In de kinderopvang is het formuleren van duidelijke doelen van cruciaal belang voor de pedagogische kwaliteit. De opvoeders spelen een centrale rol in het bevorderen van het welzijn van kinderen en hun ontwikkeling tot personen die goed functioneren in de samenleving. Dit artikel bevat informatie over de basisdoelen, de invloed van de pedagogische medewerker, en het formuleren van SMART-doelen. De informatie is afgeleid uit de bronnen en bevat slechts feiten die expliciet in de bronnen zijn vermeld.

Pedagogische basisdoelen

Volgens Riksen-Walraven hebben opvoeders in de kinderopvang hetzelfde doel voor ogen: het bevorderen van het welzijn van kinderen en hun ontwikkeling tot personen die goed functioneren in de samenleving. Deze globale doelstelling wordt onderverdeeld in vier specifieke doelen. Deze doelen richten zich op het bevorderen van de ontwikkeling van de kinderen op een viertal gebieden. Deze gebieden zijn zodanig gekozen dat ze niet alleen bijdragen aan het welbevinden van de kinderen hier en nu, maar ook aan hun ontwikkeling en functioneren op langere termijn.

De vier basisdoelen zijn: 1. Het bieden van emotionele veiligheid 2. Het bevorderen van persoonlijke competentie 3. Het bevorderen van sociale competentie 4. Socialisatie: aanbieden van regels, normen en waarden, ‘cultuur’

Deze doelen zijn bedoeld om zowel de persoonlijke als sociale ontwikkeling van de kinderen te stimuleren. Het is belangrijk om op te merken dat het begrip welzijn en goede ontwikkeling in de praktijk kunnen variëren, afhankelijk van de culturele en sociale context.

De rol van de pedagogische medewerker

De pedagogische medewerker heeft een cruciale invloed op de kwaliteit van de ervaringen die kinderen in de kinderopvang opdoen. Riksen-Walraven stelt dat de proceskwaliteit afhankelijk is van meerdere factoren, waaronder de interactievaardigheden van de pedagogische medewerker. Deze medewerker bepaalt namelijk in hoge mate de kwaliteit van de ervaringen die kinderen opdoen, zowel in hun interacties met andere kinderen als met de materiële omgeving.

De pedagogische medewerker zet hiervoor een zestal vaardigheden in. Deze vaardigheden zijn gebaseerd op kenmerken die in ontwikkelingspsychologisch onderzoek zijn aangetoond als bevorderlijk voor het bieden van veiligheid, voor het bevorderen van persoonlijke en sociale competentie en voor het eigen maken van een aantal basale regels, waarden en normen. Deze vaardigheden zijn: - Sensitieve responsiviteit - Respect voor de autonomie - Structureren en grenzen stellen - Praten en uitleggen - Ontwikkelingsstimulering - Begeleiden van interacties tussen kinderen

Het formuleren van SMART-doelen

Voor opvoeders is het formuleren van duidelijke en bereikbare doelen van groot belang. De SMART-methode biedt een gestructureerde aanpak om doelen te formuleren. SMART staat voor: - Specifiek - Meetbaar - Acceptabel - Realistisch - Tijdgebonden

Deze methode helpt bij het opstellen van doelen die duidelijk, bereikbaar en meetbaar zijn. De methode wordt vaak gebruikt in onderwijs, management, en opvoedingsproces. Het is belangrijk om te weten dat de SMART-methode niet altijd geschikt is voor alle doelen. Zo kunnen langetermijndoelen zonder einddatum of onmeetbare doelen niet goed met de SMART-methode worden geformuleerd.

Voorbeelden van SMART-doelen

Voorbeelden van SMART-doelen zijn: - Niet: Ik wil beter communiceren - Wel: Tijdens de Open Dag op 26 mei 2021 wil ik studenten volgens de voet-tussen-de-deur-techniek voorlichten over een vrijwilligersfunctie bij het stagebedrijf, waardoor ik minimaal 15% van de aangesproken studenten overtuig om zich in te schrijven voor de proefperiode.

Een ander voorbeeld is: - Niet: Ik wil ondernemender zijn - Wel: In de periode van 1 februari tot 1 maart 2020 wil ik drie online marketingcampagnes opzetten op Instagram voor het stagebedrijf.

Deze voorbeelden tonen aan dat SMART-doelen concreet, meetbaar en tijdsgebonden moeten zijn. Het is belangrijk dat de doelen ook acceptabel zijn voor de persoon die het doel formuleert. De acceptabiliteit van het doel wordt bepaald door de motivatie en de bereidheid om het doel te realiseren.

De invloed van doelen op de pedagogische kwaliteit

De kwaliteit van de pedagogische ervaringen hangt af van de interactievaardigheden van de pedagogische medewerker. Deze vaardigheden zijn van invloed op de betrokkenheid en het welzijn van het kind. Daarnaast zijn er drie typen kwaliteitsindicatoren die worden geïdentificeerd: 1. Indicatoren van de uitkomst van het proces: Deze geven het welzijn en de betrokkenheid van het kind weer. 2. Kenmerken van het proces zelf: Dit zijn de proceskwaliteit, wat de kwaliteit van de ervaringen aantoont die kinderen opdoen in hun interacties met de sociale en materiële omgeving. 3. Indicatoren van de uitkomst van de interacties: Deze geven aan hoe de pedagogische medewerker de interacties tussen kinderen begeleidt.

Samenwerking met ouders en kinderen

De samenwerking met ouders en kinderen is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het uitgangspunt is dat opvoeden een natuurlijk proces is, waarbij ouders en kinderen elkaar beïnvloeden. Ouders hebben het recht op steun bij de opvoeding, omdat opvoeden een verantwoordelijkheid is van zowel ouders als de samenleving. Daarnaast wordt er gewerkt aan overeengekomen, realistische en concrete doelen, waarbij de vragen van ouders als uitgangspunt dienen.

Conclusie

De pedagogische kwaliteit in de kinderopvang is van groot belang voor het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Het formuleren van duidelijke en bereikbare doelen is een essentieel onderdeel van de pedagogische praktijk. De SMART-methode biedt een gestructureerde aanpak om doelen te formuleren, die zowel specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch als tijdsgebonden zijn. De invloed van de pedagogische medewerker is cruciaal voor de kwaliteit van de ervaringen die kinderen opdoen. De samenwerking met ouders en kinderen is belangrijk voor het bereiken van overeengekomen doelen en het bevorderen van een positieve ontwikkeling.

Bronnen

  1. Pedagogische basisdoelen
  2. SMART-methode
  3. Persoonlijke doelen
  4. Uitgangspunten
  5. SMART-doelen formuleren
  6. Welke doelen stellen
  7. Pedagogische basisdoelen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven