Gevolgen van een permissieve opvoedingsstijl voor kinderen
juli 6, 2025
In de hedendaagse maatschappij wordt steeds vaker overlegd over de vraag hoe kinderen het best kunnen worden opgevoed. Een oplopende trend is het genderneutrale opvoeden, waarbij kinderen niet worden beperkt door traditionele geslachtsrollen. Dit concept wordt steeds vaker ondersteund door ouders, onderwijskrachten en onderzoek. De documentaire N for Neutral, gemaakt door Sterre de Jong, toont hoe dit in de praktijk kan, en hoe het kan bijdragen aan een diversere maatschappij. In dit artikel worden de kernprincipes van genderneutraal opvoeden toegelicht, de voordelen en uitdagingen besproken, en worden relevante bronnen genoemd.
Genderneutraal opvoeden houdt in dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen jongens en meisjes. Kinderen worden niet beïnvloed door traditionele geslachtstypen, zoals het kiezen van bepaalde kleuren, speelgoed of kleding. In plaats daarvan wordt er voor gekozen om kinderen te laten kiezen wat ze willen en te laten ontwikkelen op basis van hun eigen voorkeuren en interesses. Dit concept wordt steeds vaker gevolgd door ouders die willen dat hun kinderen zich vrijer kunnen ontwikkelen zonder zich beperkt te voelen door hun geslacht.
In de bronnen is te zien dat er steeds meer ouders zijn die voor deze vorm van opvoeding kiezen. Zoals in de documentaire N for Neutral van Sterre de Jong wordt uitgelegd, is het doel om kinderen te laten leren dat ze zich kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen keuzes, en niet op basis van hun geslacht. Dit kan bijdragen aan een maatschappij waarin diversiteit en gelijkheid centraal staan.
De reden waarom ouders steeds vaker voor een genderneutrale opvoeding kiezen, is vooral om kinderen de vrijheid te geven om zich te ontwikkelen zonder zich beperkt te voelen door hun geslacht. Dit wordt ondersteund door steeds meer pedagogen en onderzoeken. In de bronnen is te zien dat kinderen op genderneutrale scholen minder last hebben van vooroordelen en stereotypering, en gemakkelijker speelden met kinderen van het andere geslacht.
In het artikel N for Neutral wordt uitgelegd dat de maatschappelijke normen en verwachtingen al vroeg worden ingegeven. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd in het m/v-hokje geplaatst. Dit kan leiden tot beperkingen in het ontwikkelen van eigen voorkeuren en een unieke persoonlijkheid. Door te focussen op geslacht ligt er ongemerkt al een heleboel vast. En dat is eigenlijk nogal maf, want zoals in de bronnen staat, worden de verschillen tussen vrouwen en mannen juist kleiner. Steeds meer onderzoek toont aan dat de verschillen tussen mannen en vrouwen ingegeven worden door cultuur en veel minder door biologie.
Er zijn meerdere manieren om kinderen op te voeden zonder hen te bepalen op basis van hun geslacht. Eén van de belangrijkste manieren is het kiezen van neutrale kleding en speelgoed. In de bronnen wordt aangeraden om jongens- en meisjeskleding te mixen en kinderen zelf te laten kiezen. Dit kan helpen om de keuzes van het kind te stimuleren en te laten leren om op basis van persoonlijke voorkeuren te kiezen, in plaats van op basis van hun geslacht.
Bij de keuze van kinderkleding is er nog een andere optie. Jongens- en meisjeskleding mixen en je kind zelf laten kiezen. Het zou daarbij enorm helpen wanneer ook in de winkel de kleding niet zo strikt gescheiden zou liggen. Kinderen worden nu bij binnenkomst direct rechts of links geleid en dus beïnvloed. Weg individualiteit en weg eigen keuze. Kinderkleding zou bijvoorbeeld ook op maat in de winkel gehangen kunnen worden. Ook qua kleuren mag het wel wat creatiever. Weg met het eeuwige roze en blauw! Er zijn nog zoveel andere mooie kleuren op de wereld!
Hetzelfde geldt voor speelgoed. Hier kun je ook kiezen voor een meer genderneutrale benadering. Bijvoorbeeld door allerlei soorten speelgoed aan te bieden, zodat kinderen zelf een keuze kunnen maken. Ook het kiezen voor speelgoed in neutrale kleuren maakt al een verschil. Want hoe open minded je zelf ook bent, al snel vangt je kind op dat blauw voor jongens is en roze voor meisjes en dan wil het misschien niet meer koken in dat roze keukentje. Vandaar ook dat ik zo dol ben op houten speelgoed. Dat is nog redelijk onaangetast gebleven qua genderkleuren. Ook bij kinderboeken kun je kiezen voor boeken waar de nadruk niet zo op gender ligt.
In de bronnen wordt uitgelegd dat het belangrijk is om kinderen te laten leren dat ze zich kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen keuzes, en niet op basis van hun geslacht. Dit kan bijdragen aan een maatschappij waarin diversiteit en gelijkheid centraal staan.
In de bronnen wordt uitgelegd dat het belang van genderneutraal opvoeden wordt ondersteund door steeds meer pedagogen en onderzoeken. In Zweden zijn bijvoorbeeld op genderneutrale kleuterscholen onderzoeken gedaan die aantoonden dat kinderen op deze scholen minder last hadden van vooroordelen en stereotypering en gemakkelijker speelden met kinderen van het andere geslacht. Dit in tegenstelling tot de meer traditionele scholen.
In de documentaire N for Neutral van Sterre de Jong wordt uitgelegd dat de maatschappelijke normen en verwachtingen al vroeg worden ingegeven. Zo worden kinderen al op jonge leeftijd in het m/v-hokje geplaatst. Dit kan leiden tot beperkingen in het ontwikkelen van eigen voorkeuren en een unieke persoonlijkheid. Door te focussen op geslacht ligt er ongemerkt al een heleboel vast. En dat is eigenlijk nogal maf, want zoals in de bronnen staat, worden de verschillen tussen vrouwen en mannen juist kleiner. Steeds meer onderzoek toont aan dat de verschillen tussen mannen en vrouwen ingegeven worden door cultuur en veel minder door biologie.
Hoewel genderneutraal opvoeden veel voordelen heeft, zijn er ook uitdagingen. In de bronnen wordt uitgelegd dat het lastig is om kinderen op te voeden zonder hen te bepalen op basis van hun geslacht. In een maatschappij die alles opdeelt in jongens en meisjes, blijkt het best lastig te zijn. In de documentaire N for Neutral wordt uitgelegd dat het lastig is om kinderen te laten leren dat ze zich kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen keuzes, en niet op basis van hun geslacht.
In de bronnen wordt ook uitgelegd dat het lastig is om kinderen te laten leren dat ze zich kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen keuzes, en niet op basis van hun geslacht. In de documentaire N for Neutral wordt uitgelegd dat het lastig is om kinderen te laten leren dat ze zich kunnen ontwikkelen op basis van hun eigen keuzes, en niet op basis van hun geslacht.
Genderneutraal opvoeden is een steeds belangrijker wordende trend in de hedendaagse maatschappij. Door kinderen niet te bepalen op basis van hun geslacht, kunnen ze zich vrijer ontwikkelen en hun eigen keuzes maken. Dit kan bijdragen aan een diversere maatschappij waarin gelijkheid en diversiteit centraal staan. De documentaire N for Neutral van Sterre de Jong toont hoe dit in de praktijk kan, en hoe het kan bijdragen aan een diversere maatschappij. In de bronnen is te zien dat ouders steeds vaker voor deze vorm van opvoeding kiezen, en dat het belang van genderneutraal opvoeden wordt ondersteund door steeds meer pedagogen en onderzoeken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet