Gelukkig opvoeden doe je zo! De methode van Eugenie Suer
juli 6, 2025
De rol van een docent lichamelijke opvoeding is van groot belang in het onderwijs, met name in de regio Groningen. Deze functie omvat niet alleen het geven van lessen, maar ook het stimuleren van beweging, gezondheid en het ontwikkelen van motorische vaardigheden bij kinderen. In de bronnen die beschikbaar zijn, worden verschillende aspecten van deze functie aangehaald, waaronder de eisen aan de docent, de opleiding, de werkzaamheden en de vooruitzichten. In dit artikel worden deze informatie gecombineerd om een overzicht te geven van de taken, eisen en kansen van een docent lichamelijke opvoeding in Groningen.
Een docent lichamelijke opvoeding is verantwoordelijk voor het geven van lessen in beweging, sport en maatschappij (BSM), maar ook voor het stimuleren van een gezonde levensstijl bij leerlingen. In de bronnen wordt aangehaald dat een docent lichamelijke opvoeding actief moet zijn in het ontwikkelen van motorische vaardigheden, het aanbieden van sportactiviteiten en het bevorderen van een positieve houding ten opzichte van beweging.
In het eerste jaar van de opleiding ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) wordt er veel aandacht besteed aan het leren werken met leerlingen, het ontwikkelen van didactische vaardigheden en het leren omgaan met de praktijk. In de tweede en derde jaren worden de lessen steeds gerichter op het organiseren en begeleiden van sportprogramma’s, zowel in het voortgezet onderwijs als in het speciaal onderwijs. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het leren werken met challenges, waarin leerlingen in groepjes aan opdrachten werken die gericht zijn op bewegingsonderwijs, motorische ontwikkeling en sociaal-emotionele vaardigheden.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat een docent lichamelijke opvoeding actief moet zijn in het onderwijs, waarbij er aandacht is voor de individuele behoeften van leerlingen, het stimuleren van diversiteit en het opbouwen van een positieve leeromgeving. Daarnaast is er aandacht voor de samenwerking met ouders, collega’s en het werkveld.
De eisen aan een docent lichamelijke opvoeding zijn in de bronnen aangehaald. Hierbij gaat het om zowel opleidings- als ervaringsgebieden. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat een docent lichamelijke opvoeding een bevoegdheid moet hebben, en dat er aandacht is voor ervaring met het geven van lessen in het tweetalig onderwijs (TTO) en met het geven van lessen in BSM. Daarnaast is er aandacht voor de passie voor bewegingsonderwijs, kindontwikkeling en sport.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat er een sterke didactische en methodische vaardigheid vereist is, evenals een coachend vermogen met een duidelijke studentgerichte benadering. Daarnaast is er aandacht voor flexibiliteit, creativiteit en het kunnen werken in een team. Verder wordt er aandacht besteed aan het kunnen werken met digitale tools en het kunnen onderwijs vormgeven, zowel fysiek als online.
De opleiding ALO (Academie Lichamelijke Opvoeding) is in de bronnen aangehaald als een van de belangrijkste opleidingen voor docenten lichamelijke opvoeding. Deze opleiding wordt aangeboden aan de Hanze Hogeschool in Groningen. De opleiding duurt vier jaar en is gericht op het combineren van sporten met het leren bewegen en het gezond opgroeien van kinderen. De opleiding is gericht op het stimuleren van een gezonde levensstijl bij leerlingen, maar ook op het leren werken met het werkveld, onderzoekers en andere studenten aan projecten.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat de opleiding ALO een flexibel programma heeft, waarin studenten zelf meer richting kunnen geven aan hun studie door verschillende keuzeopties binnen het programma. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan de innovatiewerkplaatsen (IWP’s), waarin studenten samenwerken met andere studenten, onderzoekers en het werkveld aan vraagstukken uit de praktijk.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat er in de regio Groningen meerdere vacatures zijn voor docenten lichamelijke opvoeding. In de bronnen wordt aangehaald dat de functie vaak op een tijdelijke basis is, bijvoorbeeld vanaf 1 augustus 2025 tot en met 31 juli 2026. De aanstellingsomvang is vaak 0,5 – 0,6 fte, wat inhoudt dat de docent ongeveer 50-60% van de volledige werkzaamheden doet.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat het salaris van een docent lichamelijke opvoeding varieert, afhankelijk van de functie en het salarisniveau. In de bronnen wordt aangehaald dat het salaris volgens de CAO-VO ligt, met een eindejaarsuitkering van 8,33% en een vakantietoeslag van 8%. Daarnaast zijn er ook andere voordelen, zoals een fietsplan, sportplan en gratis trainingen.
De opleiding ALO biedt veel kansen voor studenten die willen werken als docent lichamelijke opvoeding. In de bronnen wordt aangehaald dat na het afronden van de ALO studenten kunnen tewerkstellen in het onderwijs, maar ook bijvoorbeeld bij een gemeente, sportvereniging of sportbond. Daarnaast kunnen studenten ook werken als outdoor & adventure educator, of hun eigen sportonderneming starten.
In de bronnen wordt ook aangehaald dat er veel mogelijkheden zijn om door te studeren, bijvoorbeeld naar de masters Bewegingswetenschappen of Pedagogische wetenschappen. Daarnaast kunnen studenten ook kiezen voor een minor, waardoor ze zich kunnen verder ontwikkelen in een specifiek vakgebied.
Een docent lichamelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in het onderwijs, met name in de regio Groningen. De functie omvat het geven van lessen, het stimuleren van beweging en gezondheid, en het opbouwen van een positieve leeromgeving. De eisen aan een docent lichamelijke opvoeding zijn hoog, en het vereist een combinatie van opleiding, ervaring en passie. De opleiding ALO biedt een uitgebreid programma waarin studenten kunnen werken met het werkveld, onderzoekers en andere studenten aan projecten. De werkgelegenheid in de regio Groningen is goed, en er zijn veel kansen voor studenten die willen werken als docent lichamelijke opvoeding.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet