logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De kern van de opvoeding: do’s en don’ts voor ouders en opvoeders

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel emotioneel als praktisch veel kanten kan hebben. In de bronnen wordt duidelijk gemaakt dat er een aantal basisprincipes zijn die op iedere leeftijd en in elk opvoedingsprobleem van toepassing kunnen zijn. Deze principes worden vaak aangeduid als de “do’s en don’ts van de opvoeding”. In dit artikel worden deze principes nader toegelicht, met aandacht voor zowel de praktijk als de psychologische aspecten van opvoeden.

De basisprincipes van opvoeding

In de bron [1] wordt benadrukt dat de kern van de opvoeding bestaat uit het toepassen van vijftien basisprincipes, die van toepassing zijn op ieder opvoedingsprobleem, van gezond eten tot seksuele opvoeding. Deze principes zijn een soort gids voor ouders en opvoeders, waarmee ze hun eigen opvoedingsstrategie kunnen aanpassen. Het is belangrijk om te weten dat deze principes niet statisch zijn, maar zich moeten aanpassen aan de situatie en het gedrag van het kind.

Een van de kernprincipes is dat opvoeden een leerproces is. Dit wordt ook in bron [5] benadrukt. Er is geen perfecte opvoeder, en iedere ouder heeft zijn eigen manier van opvoeden. Bovendien is elk kind anders, en past bij ieder kindje een andere benadering in de opvoeding. Dit betekent dat ouders hun eigen opvoedingsstijl moeten ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd openstaan voor aanpassingen en nieuwe inzichten.

Do’s en don’ts in de praktijk

In bron [5] worden een aantal concrete tips gegeven voor de opvoeding. Deze tips kunnen worden opgesplitst in drie categorieën: gevoelens erkennen, stimuleren en duidelijkheid geven.

Gevoelens erkennen en benoemen

Een van de belangrijkste dingen die ouders kunnen doen, is het erkennen en benoemen van gevoelens van hun kind. Dit helpt het kind om zich veilig en gesteund te voelen. In bron [5] staat dat een peuter onvoorwaardelijk liefde nodig heeft, onafhankelijk van de manier waarop hij zich gedraagt. Dit is een cruciaal punt, want het helpt het kind om zich te ontwikkelen in een veilige omgeving.

Stimuleren van zelfstandigheid

Peuters willen graag alles zelf doen, ook al is het niet altijd even handig. Dit moet worden gestimuleerd, want het bevordert de zelfstandigheid van het kind. In bron [5] wordt aangeraden om het kind de ruimte te geven om dingen zelf te proberen. Dit helpt het kind om vertrouwen op te bouwen en zich te ontwikkelen.

Duidelijkheid geven

Vrijheid is belangrijk, maar ook duidelijkheid. Een kind heeft sturing nodig, en dit kan worden gegeven door duidelijke grenzen te stellen en heldere regels te hanteren. In bron [5] wordt aangerader dat ouders duidelijke regels moeten hanteren, zodat het kind weet wat er van hem verwacht wordt.

Opvoedvalkuilen

In bron [5] wordt ook aangegeven dat er valkuilen kunnen zijn in de opvoeding. Voorbeelden hiervan zijn inconsequentie, te veel kritiek op het gedrag van het kind, en het niet belonen van goed gedrag. Inconsequentie is bijvoorbeeld als een ouder eerst zegt dat een kind iets niet mag, maar daarna toch toegeeft. Dit kan verwarrend zijn voor het kind, dat zich steeds opnieuw moet aanpassen aan de regels.

Emotionele ondersteuning

In bron [5] wordt ook uitgelegd dat opvoeding geen enkelzijdig proces is, maar dat er sprake is van een geleidelijk proces. Het is belangrijk dat ouders emotionele ondersteuning bieden, zodat het kind zich veilig voelt. Dit omvat het herkennen van signalen van het kind en daarop reageren op een liefdevolle manier.

In bron [9] wordt ook uitgelegd dat het belangrijk is om aandacht te geven aan wat het kind goed doet. Soms zijn ouders zo gericht op wat een kind verkeerd doet, dat ze vergeten te benoemen wat er goed gaat. Dit is een veel voorkomende opvoedvalkuil, en het kan leiden tot een gebrek aan positieve feedback.

Opvoedhulpmiddelen

In bron [5] wordt ook gesproken over opvoedhulpmiddelen. Er zijn talloze boeken geschreven over opvoeden, en het is raadzaam om hier naar te vragen bij het consultatiebureau of de bibliotheek. In bron [7] wordt het boek “De do’s en don’ts van de opvoeding” genoemd, dat een kernachtige gids is voor ouders en andere opvoeders. Dit boek kan helpen bij het begrijpen van de basisprincipes van opvoeding.

In bron [3] wordt ook gesproken over het boek “Sociaal? Vaardig!” van Steven Pont. Dit boek helpt ouders bij het stimuleren van de sociaal-emotionele vaardigheden van hun kind. Het bevat concrete casussen en praktische interventies die eenvoudig in het dagelijks gezinsleven kunnen worden geïntegreerd.

Samenwerking met andere opvoeders

In bron [5] wordt ook aangegeven dat ouders niet alleen staan bij de opvoeding van hun kind. Er zijn andere opvoeders, zoals opa’s en oma’s, de school en het kinderdagverblijf. Deze personen dragen bepaalde gewoonten, waarden en vaardigheden over op het kind. Het is belangrijk dat ouders samenwerken met deze opvoeders, zodat er een consistente opvoedingsstijl is.

In bron [9] wordt ook gesproken over de invloed van de eigen jeugd op de opvoeding van de kinderen. Dit is een belangrijk punt, want het kan leiden tot onbewuste overname van gedragspatronen. Het is daarom belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen opvoeding en deze kunnen aanpassen aan de behoeften van hun kind.

Beloningen en straffen

In bron [5] wordt ook aangegeven dat het belangrijk is om goed gedrag te belonen en negatief gedrag te negeren. Het is echter belangrijk om dit te doen op een consistente manier. In bron [9] wordt uitgelegd dat het belangrijk is om geen onbeperkt te gamen, maar dat het wel mag in bepaalde situaties. Dit is een voorbeeld van een win-win-situatie, waarin de kinderen thuis nog wel mogen gamen, maar onder bepaalde voorwaarden.

In bron [9] wordt ook gesproken over het opstellen van regels en afspraken. Deze regels moeten duidelijk zijn en in overleg met het kind worden opgesteld. Dit zorgt voor een grotere kans dat het kind de afspraken naleeft, omdat het zich serieus genomen voelt.

Samenvattend

De opvoeding van kinderen is een complex proces dat zowel emotioneel als praktisch veel kanten kan hebben. De kern van de opvoeding bestaat uit het toepassen van vijftien basisprincipes, die op ieder opvoedingsprobleem van toepassing kunnen zijn. Deze principes zijn een soort gids voor ouders en opvoeders, waarmee ze hun eigen opvoedingsstrategie kunnen aanpassen.

Het is belangrijk om te weten dat opvoeden een leerproces is, en dat er geen perfecte opvoeder is. Iedere ouder heeft zijn eigen manier van opvoeden, en ieder kind is anders. Dit betekent dat ouders hun eigen opvoedingsstijl moeten ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd openstaan voor aanpassingen en nieuwe inzichten.

Een van de kernprincipes is dat opvoeden een leerproces is. Dit wordt ook in bron [5] benadrukt. Er is geen perfecte opvoeder, en iedere ouder heeft zijn eigen manier van opvoeden. Bovendien is elk kind anders, en past bij ieder kindje een andere benadering in de opvoeding. Dit betekent dat ouders hun eigen opvoedingsstijl moeten ontwikkelen, terwijl ze tegelijkertijd openstaan voor aanpassingen en nieuwe inzichten.

Bronnen

  1. De do's en don'ts van de opvoeding
  2. De do's en don’ts van de opvoeding
  3. Boeken van Steven Pont
  4. De do’s en don’ts van de opvoeding
  5. Peuter opvoeding: do’s en don’ts
  6. Do’s en don’ts in de opvoeding
  7. De do’s en don’ts van de opvoeding
  8. De do’s en don’ts van de dag
  9. De kinderen thuis: do’s and don’ts

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven