logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Positieve Discipline: Een Effectieve Opvoedingsmethode voor Kinderen

Inleiding

Positieve discipline is een opvoedingsmethode die gericht is op het leren van sociale en levensvaardigheden bij kinderen, in plaats van op straffen en beloningen. Het is gebaseerd op het werk van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs en verder ontwikkeld door Jane Nelsen en Lynn Lott in de jaren 1980. De kern van positieve discipline is het respectvol en bemoedigend omgaan met kinderen, waarbij het belangrijk is om hen te laten leren om verantwoordelijkheid te nemen, respect te tonen en problemen op te lossen. In dit artikel zullen we de principes van positieve discipline bespreken, de voordelen ervan en hoe ouders en opvoeders deze methode kunnen toepassen.

Wat is Positieve Discipline?

Positieve discipline is een democratisch opvoedingsmodel waarin regels en grenzen mede tot stand komen vanuit respect en genegenheid. Chantage, straf of dreigementen worden niet gebruikt. Positieve discipline smeedt veilige gehechting bij kinderen. Het werd in de jaren twintig van de vorige eeuw bedacht door Alfred Adler, een kinderpsychiater, samen met Rudolf Dreikurs. Het werd verder ontwikkeld door de psychologen Jane Nelsen en Lynn Lott in de jaren 1980.

Positieve discipline helpt volwassenen het onaangepaste gedrag van kinderen te begrijpen. Het bevordert een positieve houding en leert ze goed gedrag, verantwoordelijkheid en intermenselijke vaardigheden. Ouders en leraren kunnen niet als bazen blijven fungeren en moeten zich het vermogen eigen maken om democratische leiders te zijn. Deze opvoedingsmethode is ingekaderd binnen de ethiek van respectvol opvoeden. Ze reikt technieken aan voor volwassenen die bij de opvoeding van kinderen betrokken zijn, of het nu ouders, leerkrachten, of beroepskrachten op het gebied van gezondheid en opvoeding zijn.

We kunnen zeggen dat het een effectieve discipline is die op zoek gaat naar de redenen die kinderen ertoe brengen zich op een bepaalde manier te gedragen. Het geeft volwassenen ook de middelen om aan die redenen te werken.

Criteria voor Positieve Discipline

Positieve discipline heeft een aantal belangrijke criteria die het verschil maken tussen een effectieve en ongezonde opvoeding. De belangrijkste criteria zijn:

  • Het helpt kinderen om zich verbonden te voelen (erbij te horen en van betekenis te zijn): Kinderen moeten zich veilig en geliefd voelen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze een belangrijk deel zijn van hun omgeving.
  • Het is respectvol en bemoedigend voor alle betrokkenen (vriendelijk en vastberaden tegelijk): Ouders moeten vriendelijk zijn, maar ook duidelijk en bepalend. Het is belangrijk dat kinderen begrijpen dat hun gedrag beïnvloed wordt door hun keuzes.
  • Het is effectief op de lange termijn (het leert na te denken over wat het kind denkt, voelt en besluit over zichzelf en de wereld – en wat hij in de toekomst moet doen om te overleven en succesvol te zijn): Positieve discipline leert kinderen om te denken over hun gedrag en de gevolgen daarvan. Dit helpt hen om verantwoordelijkheid te nemen.
  • Het leert belangrijke sociale vaardigheden en vaardigheden voor het leven (respect, problemen oplossen, samenwerken als ook vaardigheden om thuis, op school en overal bij te dragen): Kinderen leren hoe ze met anderen omgaan, hoe ze problemen kunnen oplossen en hoe ze samenwerken.
  • Het nodigt kinderen uit om te ontdekken hoe capabel ze zijn (bemoedigt het opbouwende gebruik van persoonlijke invloed en autonomie): Kinderen leren om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.

Positieve Discipline vs. Traditionele Opvoeding

In tegenstelling tot traditionele opvoeding die vaak gebaseerd is op straffen en beloningen, is positieve discipline gericht op het leren van vaardigheden. Het is een methode die opbouwt in plaats van afbouwt. De nadruk ligt op het begrijpen van gedrag en het leren van verantwoordelijkheid, in plaats van op het straffen van kinderen.

Positieve discipline is een opvoedingsmethode die gebaseerd is op respect, bemoediging en het aanleren van vaardigheden, in plaats van op belonen en straffen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders weten dat kinderen niet alleen leren om te gehoorzamen, maar ook om te denken over hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan.

Hoe Werkt Positieve Discipline?

Positieve discipline werkt door kinderen te leren om verantwoordelijkheid te nemen en hun eigen gedrag te controleren. Het is gebaseerd op het idee dat kinderen van nature geneigd zijn om hun ouders tevreden te stellen. Door hen te leren om hun eigen gedrag te controleren, kunnen ouders hun kinderen helpen om verantwoordelijkheid te nemen.

De kern van positieve discipline is het leren van vaardigheden, in plaats van het straffen van kinderen. Het is belangrijk dat ouders en opvoeders weten dat kinderen niet alleen leren om te gehoorzamen, maar ook om te denken over hun eigen gedrag en de gevolgen daarvan.

Voordelen van Positieve Discipline

Positieve discipline heeft een aantal voordelen die het verschil kunnen maken in de opvoeding van kinderen. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Versterkt het gevoel van verbondenheid: Kinderen voelen zich veilig en geliefd, wat helpt bij hun emotionele ontwikkeling.
  • Leert kinderen om verantwoordelijkheid te nemen: Door te leren om hun eigen gedrag te controleren, leren kinderen om verantwoordelijkheid te nemen.
  • Bevordert sociale vaardigheden: Kinderen leren hoe ze met anderen omgaan, hoe ze problemen kunnen oplossen en hoe ze samenwerken.
  • Betreft de lange termijn effectiviteit: Positieve discipline leert kinderen om te denken over hun gedrag en de gevolgen daarvan, wat helpt bij hun langdurige ontwikkeling.
  • Bevordert het gevoel van autonomie: Kinderen leren om hun eigen keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen.

Hoe Kan Je Positieve Discipline Toepassen?

Om positieve discipline toe te passen, is het belangrijk om een aantal principes te volgen. De belangrijkste principes zijn:

1. Stel Duidelijke Regels

Kinderen die denken dat ze altijd maar hun zin krijgen, zijn geneigd om boos te worden of door te drammen als ze hun zin niet krijgen. Volgens de familietherapeut Hal Runkel moeten ouders daarom duidelijke grenzen stellen. “Kinderen die begrijpen dat er duidelijk gedefinieerde grenzen gelden, leren beter om grenzen te respecteren en hoe zij zichzelf moeten reguleren”, zegt Runkel.

  • Vertel je kind het waarom van de regels: Je hoeft je kinderen echt geen uitgebreide verklaringen te geven waarom je bepaald gedrag van hen verwacht. Maar het is wel handig als je kind begrijpt dat er eenvoudige redenen voor jouw regels zijn. Hij zal daarom beseffen dat de regels niet willekeurig zijn, waardoor hij zich eerder aan de regels zal houden.
  • Geef complimenten: Volgens auteur Koening van Smart Discipline is het belangrijk om complimenten te geven. “Of het nu gaat over het opmaken van het bed, of dat hij zijn zusje laat spelen met haar blokken: zorg ervoor dat je het succes van je kind viert”, zegt de auteur.
  • Houd jezelf aan de regels: Als je wilt dat je kinderen zich aan de regels houden, moet je dat zelf natuurlijk ook doen. Hang dus je jas aan de kapstok als je thuis komt, zet gebruikte borden in de vaatwasser of schreeuw niet meteen als je gefrustreerd bent. Volgens de auteur van Discipline without Distress, Judy Arnall, laat je als ouders op die manier zien dat jij net als je kinderen ook de regels volgt. “Als kinderen zien dat jij je goed gedraagt, willen zij hetzelfde doen”, aldus de schrijver.

2. Zorg voor Een Veilige en Stimulerende Omgeving

Een veilige en stimulerende omgeving is essentieel voor de ontwikkeling van kinderen. Ouders moeten ervoor zorgen dat hun kinderen zich veilig en gelukkig voelen. Dit kan worden bereikt door een omgeving te creëren waarin kinderen ongestoord kunnen ontdekken en waarin ze zich kunnen ontwikkelen.

  • Een veilige omgeving: Kinderen moeten zich veilig en geliefd voelen. Ze moeten het gevoel hebben dat ze een belangrijk deel zijn van hun omgeving.
  • Een stimulerende omgeving: Kinderen moeten worden aangemoedigd om te leren en te ontdekken. Dit kan worden bereikt door een omgeving te creëren waarin kinderen kunnen experimenteren en fouten mogen maken.

3. Gebruik Positieve Ondersteuning

Positieve ondersteuning is belangrijk om kinderen te motiveren en te helpen bij hun ontwikkeling. Complimenten en aanmoediging zijn motiverend om nieuwe dingen te leren. Ouders stimuleren zo de zelfstandigheid van hun kind en bieden ondersteuning bij moeilijkheden.

  • Complimenten en aanmoediging: Kinderen moeten worden aangemoedigd en gestimuleerd. Dit helpt hen om vertrouwen te krijgen en te leren om verantwoordelijkheid te nemen.
  • Aansprekende discipline: Kinderen ontwikkelen zich het best in een duidelijke en voorspelbare omgeving. Waarbij ouders duidelijke regels stellen, op een heldere manier instructies geven. En snel reageren wanneer het kind ongewenst gedrag vertoont.

4. Zorg voor Realistische Verwachtingen

Ieder kind is uniek en ontwikkelt zich in een eigen tempo. Wanneer ouders te veel van het kind verwachten, of willen dat het meteen alles goed doet, kunnen er problemen ontstaan. Ieder kind maakt fouten en meestal niet met opzet.

  • Realistische verwachtingen: Ouders moeten realistische verwachtingen stellen voor hun kinderen. Dit helpt bij hun ontwikkeling en vermindert stress en frustratie.
  • Goed voor jezelf zorgen: Geen enkele ouder is perfect en opvoeden is iets dat iedereen met vallen en opstaan leert. Wanneer ouders goed voor zichzelf zorgen en genoeg rust en ontspanning krijgen, kunnen ze makkelijker geduldig, consequent en beschikbaar zijn voor hun kinderen.

Conclusie

Positieve discipline is een effectieve opvoedingsmethode die gericht is op het leren van sociale en levensvaardigheden bij kinderen, in plaats van op straffen en beloningen. Het is gebaseerd op het werk van Alfred Adler en Rudolf Dreikurs en verder ontwikkeld door Jane Nelsen en Lynn Lott in de jaren 1980. De kern van positieve discipline is het respectvol en bemoedigend omgaan met kinderen, waarbij het belangrijk is om hen te laten leren om verantwoordelijkheid te nemen, respect te tonen en problemen op te lossen. Door de principes van positieve discipline toe te passen, kunnen ouders en opvoeders helpen bij de ontwikkeling van hun kinderen en hen voorbereiden op de toekomst.

Bronnen

  1. Verkenjegeest: Hoe je je kinderen met positieve discipline kunt opvoeden
  2. Positive Discipline Nederland
  3. J. Mouders: Zelfdiscipline kinderen
  4. Nederlands Jeugdinstituut: Opvoeden en ouderschap
  5. Biqkels: Positive Discipline
  6. Triple P Nederland: De Triple P-methode
  7. Baidu Zhidao: Opvoeding met positieve discipline
  8. Linda.nl: Positief opvoeden psycholoog

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven