logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Ondersteuning en onderwijs in het Maatwerklokaal bij het Scheldemond College

Het Scheldemond College biedt een specifieke ondersteuningsstructuur aan voor leerlingen met behoeften op het gebied van onderwijs, pedagogie, didactiek en sociaal-emotioneel functioneren. Deze ondersteuning wordt aangeboden via het Maatwerklokaal, een ruimte waarin leerlingen die last hebben van beperkingen in hun leerproces individueel worden ondersteund. In dit artikel wordt ingegaan op de organisatie van het Maatwerklokaal, de rol van de orthopedagoog, het Zorg Advies Team (ZAT) en de manier waarop ouders worden betrokken bij het proces. De inhoud is gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen.

Wat is het Maatwerklokaal?

Het Maatwerklokaal is een voorziening voor leerlingen met middelmatige tot zwaardere ondersteuningsbehoeften. Deze leerlingen kunnen het volledige onderwijsprogramma in een reguliere vo-klas niet volgen. In het Maatwerklokaal volgen ze onderwijs volgens een individueel op maat gemaakte rooster. Hierbij krijgen ze onderwijs en ondersteuning die aansluiten bij hun specifieke behoeften. De beschikbare ondersteuning wordt regelmatig herzien en aangepast, afhankelijk van de behoeften van de leerling.

Het Maatwerklokaal is gedurende de gehele onderwijsloopbaan van de leerling beschikbaar voor een tijdelijke periode. Het doel is dat de leerling steeds meer in het reguliere onderwijs terechtkomt en steeds meer lessen in de stamklas volgt. Dit gebeurt op basis van persoonlijke leerdoelen en een faseplan dat samen met de pedagogisch medewerker en de orthopedagoog wordt opgesteld.

Hoe komt een leerling in het Maatwerklokaal terecht?

Plaatsing in het Maatwerklokaal vindt plaats na besluit en goedkeuring van zowel de ondersteuningscoördinator als de teamleider. Dit betekent dat de beslissing om een leerling in het Maatwerklokaal te plaatsen, gecorrigeerd en gecontroleerd wordt door deze functies. De ondersteuningscoördinator zorgt voor een overzicht van de behoeften van de leerling, terwijl de teamleider zorgt voor de daadwerkelijke uitvoering van de ondersteuning.

De rol van de orthopedagoog

De orthopedagoog binnen het Scheldemond College speelt een belangrijke rol in de begeleiding van leerlingen. De orthopedagoog kijkt af en toe mee in de klassen, een specifieke klas of leerling. Op basis van deze observaties kan de orthopedagoog adviezen geven aan de leerling, de klas en de lesgevende docenten. Dit kan gaan over groepsvorming, gedrag in de klas, concentratie, omgang met klasgenoten, en andere aspecten van het leerproces.

Wanneer het wenselijk is om een leerling te observeren en hierover advies uit te brengen, worden de ouders altijd hierin betrokken. De orthopedagoog voert op school echter geen onderzoeken uit. Het doel is om de leerling te begeleiden en een passend onderwijsonderwijs aan te bieden, zodat de leerling zich goed kan ontwikkelen.

Het Zorg Advies Team (ZAT)

Wanneer een leerling opvalt in de ondersteuningsbehoefte en de ingezette ondersteuning onvoldoende blijkt, kan de school besluiten om de leerling te bespreken in het Zorg Advies Team (ZAT). Hierbij wordt een gesprek gevoerd met ouders om goedkeuring te verkrijgen. In het ZAT zitten onder andere de ondersteuningscoördinatoren, de Jeugdarts van de GGD, de Leerplichtambtenaar en de orthopedagoog. Door dit team wordt vanuit verschillende invalshoeken naar het probleem gekeken, met als doel om meer passende hulp te vinden.

Het ZAT is dus een samenwerking van meerdere partijen, die samenwerken aan het vinden van de juiste ondersteuning voor de leerling. Het doel is om een passend aanbod te ontwikkelen dat aansluit bij de behoeften van de leerling, zodat deze zich beter kan ontwikkelen in het onderwijs.

Samenwerking met ouders

De betrokkenheid van ouders is bij het Scheldemond College van groot belang. Bij elke stap van het proces wordt de ouder betrokken, zowel bij het besluit om een leerling in het Maatwerklokaal te plaatsen, als bij het bepalen van de ondersteuning die de leerling krijgt. De orthopedagoog neemt bijvoorbeeld contact op met ouders wanneer observaties worden gedaan, om hierover advies te geven. Ook bij het bespreken van de leerling in het ZAT wordt de ouder altijd geïnformeerd en wordt hun goedkeuring gevraagd.

De samenwerking met ouders is dus cruciaal voor het succes van de ondersteuning. De ouder is een belangrijk onderdeel van het gehele proces, omdat zij de leerling op een dagelijks niveau begeleidt en informatie kan verstrekken over het gedrag en de ontwikkeling van de leerling.

Belangrijke aspecten van het Maatwerklokaal

Er zijn verschillende belangrijke aspecten van het Maatwerklokaal die opvallen. Ten eerste is het belangrijk om te beseffen dat het Maatwerklokaal geen vervanging is voor het reguliere onderwijs, maar een tijdelijke ondersteuning die ertoe dient te leiden dat de leerling zich steeds vaker in het reguliere onderwijs kan bewegen. Het doel is dus om de leerling zo snel mogelijk terug te leiden naar het reguliere leerproces.

Ten tweede is het belangrijk dat de ondersteuning die de leerling krijgt, op maat gemaakt wordt. Dit betekent dat de leerling niet automatisch in een bepaalde groep terechtkomt, maar dat er een individueel rooster wordt opgesteld dat past bij de behoeften van de leerling. De ondersteuning wordt regelmatig herzien en aangepast, zodat de leerling op de juiste manier wordt begeleid.

Ten derde is het belangrijk dat de orthopedagoog een rol speelt in het bepalen van de ondersteuning en het geven van adviezen. De orthopedagoog helpt bij het analyseren van het gedrag en het leerproces van de leerling, en kan zo helpen bij het opstellen van een passend plan voor de leerling.

Beperkingen en uitdagingen

Hoewel het Maatwerklokaal een waardevolle ondersteuning biedt, zijn er ook beperkingen en uitdagingen. De beschikbaarheid van het Maatwerklokaal is tijdelijk, en de leerling moet zich binnen een bepaalde periode weer kunnen bewegen in het reguliere onderwijs. Dit kan een uitdaging zijn voor leerlingen die moeite hebben met het overgangsproces. Daarnaast is de samenwerking met ouders essentieel, maar soms kunnen er problemen zijn met de communicatie tussen school en ouders.

Conclusie

Het Maatwerklokaal bij het Scheldemond College biedt leerlingen met behoeften op het gebied van onderwijs, pedagogie, didactiek en sociaal-emotioneel functioneren een tijdelijke ondersteuning. De leerling krijgt hier een individueel op maat gemaakt onderwijs en ondersteuning, die regelmatig wordt herzien en aangepast. De rol van de orthopedagoog is hierbij van groot belang, evenals de samenwerking met ouders. Het Zorg Advies Team helpt bij het bepalen van passende hulp en ondersteuning, zodat de leerling zich beter kan ontwikkelen. Samenwerking met ouders is essentieel voor het succes van het proces, en de beperkingen van het Maatwerklokaal moeten goed worden begrepen om het beste mogelijke resultaat te behalen.

Bronnen

  1. Scheldemond College - Maatwerklokaal

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven