logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Morele Opvoeding: Een Essentieel Element van Onderwijs en Opvoeding

De morele ontwikkeling is een van de belangrijkste aspecten in de opvoeding en het onderwijs van kinderen. Het omvat het leren onderscheiden tussen goed en kwaad, het opbouwen van waarden en normen, en het ontwikkelen van empathie en verantwoordelijkheid. In dit artikel worden de kernaspecten van de morele opvoeding besproken, gebaseerd op de gegevens uit de bronnen.

De Aard van Morele Opvoeding

De morele opvoeding richt zich op het leren van kinderen om te begrijpen wat goed en slecht is, en hoe ze hierin keuzes kunnen maken. Het is een proces waarbij kinderen leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van overtuigingen. De morele ontwikkeling is een van de vier ontwikkelingsgebieden, samen met de sociaal-emotionele ontwikkeling, de cognitieve ontwikkeling en de motorische ontwikkeling.

De morele ontwikkeling verschilt per leeftijdsfase. Volgens Kohlberg zijn er drie stadia in de morele ontwikkeling: het preconventionele stadium, het conventionele stadium en het postconventionele stadium. In het preconventionele stadium kijken kinderen naar het mijden van straf of wat hen beter maakt. In het conventionele stadium is goed gedrag dat wat een ander plezier doet of dat wat een groep waar je bij hoort gewaardeerd wordt. Het postconventionele stadium is het moeilijkste, waarin kinderen zelf moeten nadenken en een mening moeten vormen vanuit eigen principes, normen, en waarden.

De Rol van de Opvoeder

De opvoeder speelt een cruciale rol in de morele ontwikkeling van kinderen. De interactie tussen de opvoeder en het kind is van groot belang. De opvoeder heeft een voorbeeldfunctie. Hij kan wel vertellen wat goed is, maar als hij er niet naar handelt komt het niet geloofwaardig over. Het is belangrijk dat kinderen leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van overtuigingen. Ook is het van belang dat kinderen zich intrinsiek verbonden voelen met waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid.

Morele Waarden in het Onderwijs

In het onderwijs is het belangrijk om leerlingen morele dilemma’s aan te bieden. Dit kan goed tijdens mentoruren, maar ook in andere vakken. Wanneer leerlingen spreken over morele dilemma’s, zoals appen op de fiets, ongeoorloofd vrij nemen om te protesteren voor het klimaat, of het opkomen voor iemand die gepest wordt, dan levert dit een belangrijke bijdrage aan de morele ontwikkeling van adolescenten. Ze kunnen daardoor betere keuzes maken in morele dilemma’s en deze ook goed onderbouwen.

Morele waarden, zoals eerlijkheid, verantwoordelijkheid, respect, en empathie, vormen de basis van een ethisch kompas dat leerlingen leidt in hun interacties met anderen en in de beslissingen die ze maken. Het onderwijzen van morele waarden gaat niet alleen over het overbrengen van kennis, maar ook over het vormen van karakter en het bevorderen van een cultuur van ethisch denken en handelen. Door leerlingen bloot te stellen aan morele dilemma’s en hen te begeleiden in het reflectieproces, moedigen we hen aan om kritisch na te denken over hun eigen waarden en de impact van hun keuzes op zichzelf en anderen.

De Invloed van Sociale Ontwikkeling en Empathie

De morele ontwikkeling hangt nauw samen met de sociaal-emotionele ontwikkeling, empathie en zelfbeeld. Kinderen die zich zeker voelen, anderen kunnen begrijpen en leren reflecteren, zijn beter in staat morele afwegingen te maken. Ook ontwikkelingspsychologie en gedragsproblemen kunnen inzicht geven in de morele ontwikkeling van leerlingen.

Empatie speelt een belangrijke rol in de morele opvoeding. Het vermogen zich te kunnen inleven in de gevoelens van een ander is essentieel voor het begrijpen van morele keuzes. Het is belangrijk dat kinderen leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van overtuigingen. Ook is het van belang dat kinderen zich intrinsiek verbonden voelen met waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid.

De Rol van Morele Dilemma’s

Morele dilemma’s zijn cruciaal in de morele ontwikkeling. Ze helpen kinderen om te leren nadenken over de gevolgen van hun keuzes. Door leerlingen bloot te stellen aan morele dilemma’s en hen te begeleiden in het reflectieproces, moedigen we hen aan om kritisch na te denken over hun eigen waarden en de impact van hun keuzes op zichzelf en anderen.

Lawrence Kohlberg, die leefde van 1929 tot en met 1987, heeft de morele ontwikkeling van mensen onderzocht en hiervoor een theorie ontwikkeld. In zijn theorie onderscheidt hij drie niveaus: het preconventionele niveau, het conventionele niveau, en het postconventionele niveau. Deze theorie biedt een raamwerk om te begrijpen hoe mensen morele beslissingen nemen en hoe deze besluitvorming zich ontwikkelt over de tijd.

De Invloed van de Opvoeding

De opvoeding speelt een cruciale rol in de morele ontwikkeling van kinderen. De interactie tussen de opvoeder en het kind is van groot belang. De opvoeder heeft een voorbeeldfunctie. Hij kan wel vertellen wat goed is, maar als hij er niet naar handelt komt het niet geloofwaardig over. Het is belangrijk dat kinderen leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van overtuigingen. Ook is het van belang dat kinderen zich intrinsiek verbonden voelen met waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid.

De Invloed van de Sociale Omgeving

De sociale omgeving, opvoeding en levenservaringen spelen een grote rol in de morele ontwikkeling van kinderen. In het onderwijs is het belangrijk om aandacht te besteden aan morele vorming, zeker in het primair en voortgezet onderwijs. Dit kan bijvoorbeeld door gesprekken over sociale dilemma’s, groepsregels, burgerschapsthema’s of rollenspellen. Ook dagelijkse situaties – zoals ruzies op het schoolplein of samenwerken aan een opdracht – bieden natuurlijke momenten om kinderen te laten nadenken over rechtvaardigheid, verantwoordelijkheid en keuzes. Ondersteuning van de leerkracht als rolmodel is hierbij essentieel. Leerkrachten laten door hun eigen houding en reactie op gedrag zien welke waarden en normen gewenst zijn.

Conclusie

De morele opvoeding is een essentieel onderdeel van het onderwijs en de opvoeding van kinderen. Het omvat het leren onderscheiden tussen goed en kwaad, het opbouwen van waarden en normen, en het ontwikkelen van empathie en verantwoordelijkheid. De opvoeder speelt een cruciale rol in de morele ontwikkeling van kinderen. De interactie tussen de opvoeder en het kind is van groot belang. De opvoeder heeft een voorbeeldfunctie. Het is belangrijk dat kinderen leren om hun eigen handelen te waarderen in het licht van overtuigingen. Ook is het van belang dat kinderen zich intrinsiek verbonden voelen met waarden als eerlijkheid, rechtvaardigheid en betrouwbaarheid. Morele waarden, zoals eerlijkheid, verantwoordelijkheid, respect, en empathie, vormen de basis van een ethisch kompas dat leerlingen leidt in hun interacties met anderen en in de beslissingen die ze maken. Het onderwijzen van morele waarden gaat niet alleen over het overbrengen van kennis, maar ook over het vormen van karakter en het bevorderen van een cultuur van ethisch denken en handelen.

Bronnen

  1. De deugdenbenadering van de morele opvoeding
  2. De morele ontwikkeling
  3. Morele ontwikkeling van Kohlberg
  4. Gezin, morele opvoeding en antisociaal gedrag
  5. Onderwijsbegrippen: Morele ontwikkeling
  6. Morele ontwikkeling
  7. Morele ontwikkeling bij kinderen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven