logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Opvoeders: gezinnen en hun opvoedpraktijken

De Opvoeders is een EO-programma dat vijf verschillende gezinnen een inkijkje geeft in hun opvoedpraktijken. Het programma laat zien hoe ouders met verschillende opvoedstijlen elkaars gezin bezoeken en van elkaar leren. De opvoeding van kinderen is een complexe taak, waarbij iedere ouder zijn eigen manier van omgaan met uitdagingen heeft. In dit artikel worden de kernprincipes van opvoeding, de rol van gezinnen, en de betrokkenheid van professionals besproken aan de hand van de informatie uit de bronnen.

Inleiding

Het EO-programma De Opvoeders laat vijf verschillende gezinnen hun opvoedmethode zien. Via camera’s in het huis wordt zichtbaar gemaakt hoe het er in het gezin aan toegaat. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont beoordeelt de situatie en geeft tips. Daarnaast reageert een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders op de opvoedkwesties. Het programma helpt ons om te leren van elkaar en biedt een waardevolle blik op de diversiteit van opvoedpraktijken in Nederland.

De kernprincipes van opvoeden

Goed genoeg opvoederschap

Volgens de term ‘goed genoeg opvoederschap’ van Donald W. Winnicott wordt bedoeld met een stabiele, zorgzame en liefdevolle ‘bemoedering’ van het kind, waardoor het zich goed ontwikkelt. Dit begrip wordt ook vaak gebruikt om de kwaliteit van opvoeding te beoordelen. Een goed genoeg opvoederschap houdt in dat ouders de behoeften van hun kind voldoen, volgens de culturele normen van hun generatie. Daarnaast zijn er drie emotionele behoeften die belangrijk zijn voor kinderen: liefde, zorg en verbintenis; controle en het consistent stellen van grenzen; en stimulering van hun ontwikkeling.

De vier functies van een gezin

Green & Parker (2012) noemen vier functies van een gezin: - Het opbouwen van emotionele veerkracht. - Het bieden van basisbehoeften. - Het aanleren van sociale relaties binnen en buiten het gezin. - Het leren zich aan te passen.

Deze functies zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en helpen hen om zich te versterken in hun omgeving.

De rol van gezinnen in de opvoeding

Verschillende gezinssamenstellingen

In Nederland zijn er veel verschillende gezinssamenstellingen, waaronder eenoudergezinnen, samengestelde gezinnen, gezinnen van ouders van gelijk geslacht (regenbooggezinnen), meerdere ouders, en meergeneratiegezinnen. Elke vorm van gezin heeft zijn eigen uitdagingen en voordelen. Bijvoorbeeld, eenoudergezinnen kunnen meer aandacht vragen voor de emotionele ondersteuning van het kind, terwijl samengestelde gezinnen vaak complexe relaties en verantwoordelijkheden met zich meebrengen.

Invloed van de omgeving

De omgeving van het gezin speelt een cruciale rol bij de opvoeding. Factoren zoals de woning, het inkomen, de sociale integratie en de beschikbaarheid van gemeenschapsbronnen beïnvloeden de opvoeding. Bijvoorbeeld, een veilige woning met goede faciliteiten kan helpen bij de ontwikkeling van kinderen, terwijl armoede de opvoeding kan belemmeren. Ook de invloed van de brede familie en het sociale netwerk van ouders en kinderen is belangrijk.

De rol van professionele hulp

Advies en ondersteuning

Bij problemen met de opvoeding kunnen ouders terecht bij verschillende hulporganisaties. Bijvoorbeeld, het Centrum voor Jeugd en Gezin van de gemeente biedt advies en ondersteuning bij opvoedproblemen. Ook kunnen ouders terecht bij professionele hulpverleners zoals pedagogen, psychologen of jeugdteams. Daarnaast is er ook informele steun beschikbaar, zoals bijvoorbeeld bij Home-Start of Moeders informeren moeders (MIM).

Opvoedsteun en interventies

Er zijn verschillende opvoedprogramma’s en interventies die kunnen helpen bij het ondersteunend opvoeden. Deze programma’s hebben een positief effect op de korte termijn op ouders en kinderen, maar de effecten zijn meestal klein. Er is dus behoefte aan een combinatie van informele en professionele ondersteuning.

De uitdagingen van opvoeden

Duidelijke grenzen en autonomie

Een belangrijk aspect van opvoeden is het stellen van duidelijke grenzen en het stimuleren van de autonomie van het kind. Door te leren om te gaan met beperkingen en verantwoordelijkheden, ontwikkelen kinderen hun eigen identiteit. In het programma De Opvoeders wordt deze uitdaging levendig gemaakt, waarbij verschillende gezinnen hun manier van omgaan met deze aspecten tonen.

Media en het gebruik ervan

Het gebruik van media is een steeds belangrijker onderdeel van het opvoedproces. In het programma worden verschillende situaties besproken waarin ouders proberen te bepalen wat het juiste gebruik van apparaten is. Hierbij spelen ook de invloed van media op het gedrag van kinderen en het vermogen om met media om te gaan een rol.

De bijdrage van opvoeders

Panel van opvoeders

In het programma De Opvoeders wordt de opvoeding beoordeeld door een panel van ruim honderd Nederlandse opvoeders. Zij geven aan hoe zij situaties zouden aanpakken, en vergelijken hun visie met die van de betrokken gezinnen. Dit geeft een waardevolle blik op de verschillende opvattingen over opvoeding en helpt ouders om te leren van elkaar.

Samenwerking tussen ouders

Het programma benadruidt ook de belangrijkheid van samenwerking tussen ouders. Door uitdagingen en dilemma’s te delen met andere ouders, helpen ze elkaar verder. Dit leidt tot betere opvoeders en een betere omgeving voor kinderen.

Conclusie

De Opvoeders is een waardevol programma dat een blik werpt op de diversiteit van opvoedpraktijken in Nederland. Het toont aan hoe verschillende gezinnen omgaan met de uitdagingen van opvoeding en hoe ouders van elkaar kunnen leren. De kernprincipes van opvoeden, de rol van gezinnen, en de bijdrage van professionele hulp zijn belangrijk om in de gaten te houden. Door de uitdagingen van opvoeden te delen en te leren van elkaar, kunnen ouders beter omgaan met hun verantwoordelijkheden en hun kinderen ondersteunen in hun ontwikkeling.

Bronnen

  1. De Opvoeders
  2. Gezinnen met meervoudige en complexe problemen
  3. Opvoeders bij elkaar over de vloer in: 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'
  4. Moeder Randa Elabeidi uit de Opvoeders
  5. De Opvoeders - Uitzending Gemist
  6. Opvoeden en ouderzorg
  7. Hulp bij opvoedproblemen
  8. Pactum: Wat we doen
  9. De Opvoeders - EO-programma

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven