logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Consequent zijn in de opvoeding: een uitdaging voor ouders

Consequent zijn in de opvoeding is een kernvraag die veel ouders bezighoudt. Het is een waarde die als belangrijk wordt beschouwd, maar tegelijkertijd blijkt het in de praktijk vaak moeilijker dan in theorie. In dit artikel wordt ingegaan op de betekenis van consequent zijn, de uitdagingen die hierbij kunnen optreden, en strategieën om dit te realiseren. De inhoud is gebaseerd op informatie uit meerdere bronnen, waaronder uitzendingen van het programma De Opvoeders, artikelen van pedagogen en opvoedingsadviezen.

Wat betekent het om consequent te zijn in de opvoeding?

Consequent zijn in de opvoeding betekent dat ouders duidelijke afspraken maken met hun kind en deze ook naleven. Het gaat erom dat er duidelijkheid is over wat wel en niet mag, en dat ouders hun beloften ook nakomen. Dit helpt kinderen om zich te oriënteren in hun omgeving en te leren dat er grenzen zijn. Zo leren kinderen dat hun gedrag consequenties heeft en dat hun ouders hun beloften nakomen.

In de bronnen wordt aangegeven dat consequent zijn niet alleen betekent dat je regels opstelt, maar ook dat je deze actief en consistent toepast. Bijvoorbeeld: als je zegt dat een kind op een bepaalde manier moet omgaan met speelgoed, dan moet je dat ook echt in de praktijk brengen. Dit helpt kinderen om een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid te ontwikkelen.

De uitdaging van consequent zijn

De bronnen laten zien dat het voor ouders lastig kan zijn om consequent te zijn. Het is moeilijk om in elke situatie hetzelfde te reageren, omdat jezelf als ouder niet altijd hetzelfde gevoel of de juiste toestand hebt. Soms ben je uitgeput, soms prikkelbaar, en soms gewoon niet in staat om je aan je afspraken te houden. Hierdoor kan het gebeuren dat je beloften niet nakomt, wat leidt tot verwarring bij het kind.

Een van de valkuilen is het stellen van onuitvoerbare dreigementen. Bijvoorbeeld: “Als je je speelgoed niet opruim, gooi ik het weg.” Zo’n dreigement leidt er echter toe dat het kind leer wat er met hem gebeurt als hij niet doet wat hij moet. Dit leidt tot een situatie waarin het kind zijn zin doordrijft, omdat het weet dat de ouder dit niet echt doet.

Hoe kun je consequent zijn?

Er zijn verschillende strategieën om consequent te zijn in de opvoeding. De bronnen geven aan dat het belangrijk is om eerst duidelijke afspraken te maken. Dit betekent dat je met je partner of andere ouder afspraken moet maken over wat belangrijk is voor je gezin. Denk hierbij aan dingen als eten, snoepen, schermgebruik, en klusjes. Hiermee geef je je kind de kans om te leren dat er grenzen zijn, maar ook dat je je kind autonomie geeft in hoe het met deze grenzen omgaat.

Een andere aanpak is om met je kind te praten over de afspraken. Als je kind oud genoeg is, kun je het er met hem over hebben en uitleggen hoe het vanaf nu zal gaan. Dit helpt het kind om zich beter te kunnen oriënteren en te leren dat je je aan je afspraken houdt.

De rol van de ouders

De bronnen benadrukken ook dat ouders hun eigen rol in de opvoeding moeten nadenken. Wat vind je als ouder belangrijk? Hoe projecteer je jouw idealen op je kinderen? Dit is belangrijk, omdat elk gezin verschillende opvoedidealen kan hebben. Daarnaast is het belangrijk dat vaders en moeders dezelfde regels hanteren, zodat het kind geen verwarring krijgt.

Consequent zijn is ook een kwestie van zelfreflectie. De bronnen laten zien dat ouders zich moeten afvragen waar ze gevoelig voor zijn en wat hun valkuilen zijn. Bewustwording kan hierbij helpen om stap voor stap verandering te brengen. Bijvoorbeeld: waarom heb je nu geen problemen met het hanteren van de regels, maar wel in die andere situatie? Dit soort vragen helpen ouders om hun gedrag te analyseren en te verbeteren.

De invloed van consequent zijn op het kind

Er is sprake van dat kinderen die van jongs af aan in bepaalde situaties ‘Nee!’ horen, veel zelfverzekerder en gelukkiger in het leven kunnen staan. Dit komt doordat ze leren dat hun behoeften niet altijd onmiddellijk worden bevredigd. Daardoor leren ze omgaan met frustratie en leren ze dat er grenzen zijn. Dit helpt hen om later in het leven beter om te gaan met uitdagingen.

Daarnaast is het belangrijk dat ouders niet te veel toegeven. Want als je kind altijd zijn zin doet, leer je hem niet om met grenzen om te gaan. Dit kan leiden tot problemen in het leven van het kind, zoals het moeilijk hebben met het aanvaarden van regels of het in staat zijn om met conflicten om te gaan.

Consequent zijn en het gebruik van media

Een ander aspect van opvoeding is het gebruik van media. De bronnen laten zien dat het lastig is om goede regels omheen te bouwen. Het feit dat we als ouder geen referentiekader hebben, maakt het moeilijk om duidelijke afspraken te maken. Dit betekent dat ouders zelf moeten bedenken wat ze goed of slecht vinden in het gebruik van media. Bijvoorbeeld: hoeveel schermtijd is er toegestaan per dag? Wat is de juiste leeftijd om met een telefoon of tablet te werken?

Consequent zijn in dit opzicht betekent dat je deze afspraken ook daadwerkelijk naleeft. Bijvoorbeeld: als je zegt dat je kind op zondag geen schermtijd mag hebben, dan moet je dit ook echt nakomen. Dit helpt het kind om te leren dat er grenzen zijn, en dat je je aan je afspraken houdt.

Samenwerking tussen ouders

De bronnen benadrukken ook de belangrijkheid van samenwerking tussen ouders. Als vader en moeder dezelfde regels hanteren, is het voor het kind makkelijker om zich te oriënteren. Daarnaast is het belangrijk dat ouders samenwerken om te bespreken wat er belangrijk is voor het gezin. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door met elkaar te overleggen over welke regels je wilt toepassen.

Daarnaast is het belangrijk om te leren om te gaan met conflicten. De bronnen laten zien dat conflicten een natuurlijk onderdeel zijn van het leven van een kind. Als een kind nooit te maken heeft met strijd, ruzie of een conflict, leert het niet om dingen vanuit een ander standpunt te bekijken. Dit kan later problemen opleveren, omdat het kind niet in staat is om met verschillen om te gaan.

Conclusie

Consequent zijn in de opvoeding is een waarde die belangrijk is, maar tegelijkertijd is het een uitdaging. Het vereist van ouders dat ze duidelijke afspraken maken, deze ook nakomen, en zichzelf reflecteren over hun gedrag. Het is belangrijk om te leren om te gaan met conflicten, en om te leren dat je kind niet altijd zijn zin mag krijgen. Dit helpt het kind om zich beter te oriënteren in de wereld en om te leren dat er grenzen zijn.

De bronnen laten zien dat consequent zijn niet altijd gemakkelijk is, maar dat het wel helpt bij het opvoeden van kinderen. Het is belangrijk om te leren om te gaan met situaties waarin je niet altijd je eigen gedrag kunt volgen, en om te leren dat je kinden ook hun eigen keuzes mag maken. Door dit te leren, worden ouders beter in het opvoeden en helpen ze hun kinderen om in het leven beter om te gaan met uitdagingen.

Bronnen

  1. De Opvoeders
  2. Consequent zijn in de opvoeding
  3. De Opvoeders – Consequent zijn
  4. Consequent zijn voor dummies
  5. Consequent zijn – Hoe doe je dat?
  6. De mythe van het consequent zijn
  7. De Opvoeders – Consequent zijn
  8. De Opvoeders – Opvoedidealen
  9. Consequent zijn – Pedagoog adviseert
  10. De Opvoeders – Consequent zijn
  11. Jeugdengezin Utrecht – Opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven