logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De basis van opvoeding en ontwikkeling: een overzicht van kernprincipes en aanbevelingen

De opvoeding en ontwikkeling van jonge kinderen is een cruciale fase in het leven van een kind. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van de basis van opvoeding en ontwikkeling, zoals deze zijn beschreven in de bronnen van het Nationaal Jeugd- en Jeugdinstellingen (NJI) en andere relevante bronnen. De focus ligt op de manier waarop ouders, opvoeders en andere betrokkenen kunnen bijdragen aan een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van kinderen.

Kernprincipes van de basis van opvoeding en ontwikkeling

De basis van opvoeding en ontwikkeling wordt vaak gedefinieerd als alles wat bijdraagt aan het opgroeien van kinderen. Dit omvat zowel de omgeving waarin kinderen terechtkomen als de interacties met de mensen om hen heen. De kernprincipes van de basis van opvoeding en ontwikkeling zijn gericht op het creëren van een veilige, stimulerende en betrouwbare omgeving voor kinderen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot autonome, sociale volwassenen.

Een belangrijk uitgangspunt is het ontwikkelingsmodel van Meij (2011), dat is gebaseerd op het levensloopmodel van Riksen-Walraven (1989). Dit model benadrukt het belang van ontwikkelings- en opvoedingsopgaven. Het benadruidt dat de invloed van de omgeving aan het begin van de ontwikkeling het grootst is, omdat daar de basis gelegd wordt voor de verdere ontwikkeling. De ervaringen die een kind vanaf zijn geboorte opdoet met zijn omgeving, bepalen het gedrag, cognities en verwachtingen over zichzelf en anderen. Het model benadruidt de wisselwerking tussen kind en opvoeders. Een baby met een moeilijk temperament roept bij een opvoeder ander gedrag op dan een kind dat gemakkelijk en meegaand is in de omgang. Maar een kind dat geen moeilijk temperament heeft, kan onder bepaalde omstandigheden ook gedragsproblemen ontwikkelen als reactie op inadequaat gedrag van de opvoeder.

De rol van de omgeving bij de ontwikkeling van kinderen

De omgeving speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van kinderen. Een gunstige ontwikkeling kan worden gesteund door het bieden van emotionele veiligheid, gelegenheid voor het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competentie, en het overdragen van waarden en normen. Interactievaardigheden van opvoeders spelen een grote rol. Welk opvoedersgedrag het ondersteunen van de ontwikkeling van een kind vraagt, verschilt per fase.

De omgeving omvat zowel het gezin als andere sociale omgevingen zoals opvang, school, verenigingen en wijkcentra. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om anderen te ontmoeten, met hen te praten en van hen te leren. Hoe meer kinderen en ouders kunnen leren van al die verschillende mensen op al die verschillende plekken, hoe sterker ze staan bij het opgroeien en opvoeden.

Belangrijke opvoedingsopgaven en ontwikkelingsopgaven

Een belangrijk aspect van de basis van opvoeding en ontwikkeling is het begrijpen van de verschillende ontwikkelingsopgaven die kinderen moeten doorlopen. De opvoedingsopgaven zijn de taken die volwassenen moeten oplossen om kinderen te helpen bij hun opgroeien. Dit omvat zowel het ondersteunen van het leren van nieuwe vaardigheden als het aanleren van waarden en normen.

De ontwikkelingsopgaven zijn de taken die kinderen moeten doorlopen in hun ontwikkeling. Bijvoorbeeld, in de ontwikkelingsfase van 0 tot 2 jaar is de belangrijkste taak het opbouwen van een veilige band met de opvoeders. Dit noemen we hechting. In deze fase leert het kind omgaan met andere mensen, verschil te zien tussen de ouder en een vreemde, en bewust te spelen met voorwerpen. In de ontwikkelingsfase van 2 tot 4 jaar neemt de zelfredzaamheid van het kind toe. Dit zie je bijvoorbeeld doordat het kind zelf gaat eten of zich zelfstandig wil aankleden. In de fase van 4 tot 6 jaar neemt het gevoel van onafhankelijkheid toe. Het kind ziet steeds beter het verschil tussen goed en kwaad en ontwikkelt schoolse vaardigheden.

Belangrijke principes bij opvoeden

De kernprincipes van opvoeden zijn gericht op het creëren van een veilige, stimulerende en betrouwbare omgeving voor kinderen. De belangrijkste principes zijn:

  • Een veilige en stimulerende omgeving: Zodat het kind de wereld kan ontdekken.
  • Positieve ondersteuning: Het belonen van gedrag vergroot de kans dat het kind dit gedrag vaker laat zien.
  • Passende regels: Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk voor de ontwikkeling van het kind.
  • Haalbare verwachtingen: Elk kind ontwikkelt zich in een eigen tempo.
  • Goed voor jezelf zorgen: Het is belangrijk dat het goed gaat met het kind, maar ook met de ouder.

Deze principes worden vaak toegepast in de praktijk van opvoeden. Bijvoorbeeld, bij het leren van nieuwe dingen wordt het kind aangemoedigd door positieve feedback. Ook wordt er opgelet met het stellen van regels en het aanleren van waarden en normen.

De rol van de pedagogische basis

De pedagogische basis is alles in de wereld om ons heen dat te maken heeft met het opgroeien, het opvoeden en de ontwikkeling van kinderen en jongeren. Het gaat allereerst over hoe volwassenen met kinderen omgaan, thuis, op school, bij de vereniging en op straat. Maar het gaat ook over alle andere plaatsen waar ouders en kinderen komen: van de bankjes in het park tot een wijkcentrum waar iedereen kan binnenlopen.

De pedagogische basis speelt een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Een sterke pedagogische basis stimuleert de ontwikkeling van kinderen en ondersteunt ouders en opvoeders bij het opvoeden. Het draagt bij aan het gezond, veilig en kansrijk opgroeien en helpt bij het omgaan met alledaagse opvoedvragen. Het is daarom belangrijk dat iedereen de kans krijgt om anderen te ontmoeten, met hen te praten en van hen te leren.

Belangrijke factoren bij de opvoeding

Er zijn verschillende factoren die de opvoeding van kinderen beïnvloeden. Deze factoren kunnen worden ingedeeld in drie niveaus:

  • Intrapersoonlijke factoren: Persoonskenmerken van opvoeders en kind.
  • Factoren in de directe sociale omgeving: Zoals gezinssituatie, leefklimaat op opvang of school, opvoedingsvaardigheden van ouders en beroepsopvoeders.
  • Factoren in de buurt, cultuur en samenleving.

Deze factoren kunnen zowel risico- als beschermende invloed hebben op de ontwikkeling van kinderen. Belangrijk is het idee van wisselwerking tussen kind en opvoeder. Een kind dat over onvoldoende (sociale) competenties beschikt, zal meer moeite hebben om (nieuwe) ontwikkelingsopgaven uit te voeren. Om een gunstige ontwikkeling door te maken, kan de omgeving kinderen ondersteunen door het bieden van emotionele veiligheid, gelegenheid te bieden voor het ontwikkelen van persoonlijke en sociale competentie en het overdragen van waarden en normen.

Conclusie

De basis van opvoeding en ontwikkeling is een cruciale fase in het leven van een kind. De kernprincipes van de basis van opvoeding en ontwikkeling zijn gericht op het creëren van een veilige, stimulerende en betrouwbare omgeving voor kinderen, zodat zij zich kunnen ontwikkelen tot autonome, sociale volwassenen. De rol van de omgeving, de kernprincipes van opvoeden, de pedagogische basis en de belangrijke factoren bij de opvoeding spelen een cruciale rol in de ontwikkeling van kinderen. Het is belangrijk dat ouders, opvoeders en andere betrokkenen hierin kunnen bijdragen aan een gezonde, veilige en kansrijke ontwikkeling van kinderen.

Bronnen

  1. De basis van opvoeding en ontwikkeling
  2. Wat is belangrijk bij opvoeden?
  3. De pedagogische basis in het kort
  4. Opgroeien en opvoeden
  5. Bekijk hier waar je terecht kunt
  6. Opvoeden en ouderschap
  7. Ontwikkeling
  8. Opgroeien doe je samen
  9. Lexikon, zuletzt bearbeitet am: 24.01.2025

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven