De Rol van een Decaan in het Onderwijs: Begeleiding, Ondersteuning en Ontwikkeling
juli 5, 2025
De puberteit is een belangrijke fase in het leven van een kind, waarin veel veranderingen plaatsvinden. Deze periode is voor veel ouders uitdagend, aangezien de puber zich losmaakt en tegelijkertijd steeds meer afhankelijk is van de ondersteuning van hun ouder. Er zijn diverse cursussen beschikbaar die ouders helpen om met deze uitdagingen om te gaan. Deze cursussen richten zich op het leren omgaan met de puberteit, het opbouwen van een positieve relatie met de puber, en het aanleren van effectieve opvoedstrategieën. In dit artikel worden de belangrijkste kenmerken, inhoud en voordelen van cursussen opvoeden van pubers uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie.
De cursus omgaan met pubers richt zich op het leren omgaan met de uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt. De cursus biedt informatie over wat de puberteit inhoudt en hoe ouders hiermee om kunnen gaan. Het doel is om het zelfvertrouwen en de competentie van ouders te versterken door het normaliseren van opvoedvragen en het aanreiken van passende opvoedingsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen een goed contact en positieve communicatie van ouders met hun puber bevorderen, maar bieden ook houvast bij het grenzen stellen. Pubers ervaren als gevolg daarvan een betere communicatie met hun ouders en meer sturing bij risicovol gedrag.
De cursus omgaan met pubers bestaat uit zes bijeenkomsten van elk twee uur. Hierin komen de volgende onderwerpen aan bod: - Veranderingen in de puberteit - Luisteren - Praten en prijzen - Overleggen - Een duidelijke boodschap geven - Een consequentie toepassen
Deze onderwerpen helpen ouders om beter om te gaan met de puber en hun gedrag. Daarnaast worden er tips gegeven over het opbouwen van een positieve relatie met de puber, het beheren van ruzies, en het stellen van grenzen.
Een andere belangrijke cursus is de cursus Executieve Functies. Deze cursus richt zich op het leren omgaan met de executieve functies van kinderen en pubers, zoals aandacht, impulscontrole en planning. Deze functies zijn belangrijk voor het leren omgaan met schoolse en sociale uitdagingen. Voor kinderen van 6 tot 12 jaar wordt er aandacht besteed aan het ondersteunend van deze functies via spelletjes en activiteiten. Voor pubers is de cursus eveneens waardevol, aangezien deze functies verder ontwikkeld moeten worden, maar pubers blijven behoefte hebben aan ondersteuning bij emotieregulatie, planning en flexibiliteit.
De cursus Executieve Functies bestaat uit 6 wekelijkse modules. Elke week opent een nieuwe module met lessen over een specifieke executieve functie. Video’s, tools, oefeningen en spelvormen worden gebruikt om ouders te helpen bij het ondersteunend omgaan met hun kind. Deze cursus is ook geschikt voor leerkrachten en zorgprofessionals, aangezien de ontwikkeling van executieve functies niet alleen het kind, maar ook de ouder kan verhelderen.
Een andere belangrijke aspecten van de cursussen zijn het omgaan met emoties en het verbeteren van de communicatie met de puber. De cursus positief opvoeden voor puberouders helpt ouders om op een positieve manier contact te maken met hun puber, afspraken te maken en grenzen te stellen, en beter om te gaan met hun eigen emoties en die van hun kind. Deze cursus bevat ook concrete adviezen om beter te communiceren met de puber, kennis over de puberteit en een dagboek-app om de ontwikkeling bij te houden.
De cursus omgaan met pubers helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt. De cursus biedt informatie over wat de puberteit inhoudt en van ouders vraagt. Het zelfvertrouwen en de competentie van ouders wordt versterkt door het normaliseren van opvoedvragen en het aanreiken van passende opvoedingsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen een goed contact en positieve communicatie van ouders met hun puber bevorderen, maar bieden ook houvast bij het grenzen stellen. Pubers ervaren als gevolg daarvan een betere communicatie met hun ouders en meer sturing bij risicovol gedrag.
De cursussen richten zich ook op het omgaan met problemen en het dagelijks gedrag van de puber. De cursus omgaan met pubers helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt. De cursus biedt informatie over wat de puberteit inhoudt en van ouders vraagt. Het zelfvertrouwen en de competentie van ouders wordt versterkt door het normaliseren van opvoedvragen en het aanreiken van passende opvoedingsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen een goed contact en positieve communicatie van ouders met hun puber bevorderen, maar bieden ook houvast bij het grenzen stellen. Pubers ervaren als gevolg daarvan een betere communicatie met hun ouders en meer sturing bij risicovol gedrag.
De cursus omgaan met pubers bevat ook informatie over het omgaan met problemen zoals gamen, spijbelen, sociale media, en zelfs alcohol en drugs. De cursus helpt ouders om te leren hoe ze hun kind kunnen helpen keuzes te maken die goed voor hen zijn, en hoe ze grenzen kunnen stellen zonder dat het een strijd wordt. De cursus biedt ook tips en strategieën om met deze problemen om te gaan, zodat ouders beter voorbereid zijn op de uitdagingen van de puberteit.
Een belangrijk onderdeel van de cursussen is het opbouwen van een positieve relatie met de puber. De cursus omgaan met pubers helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt. De cursus biedt informatie over wat de puberteit inhoudt en van ouders vraagt. Het zelfvertrouwen en de competentie van ouders wordt versterkt door het normaliseren van opvoedvragen en het aanreiken van passende opvoedingsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen een goed contact en positieve communicatie van ouders met hun puber bevorderen, maar bieden ook houvast bij het grenzen stellen. Pubers ervaren als gevolg daarvan een betere communicatie met hun ouders en meer sturing bij risicovol gedrag.
De cursus omgaan met pubers helpt ouders om beter om te gaan met de uitdagingen die de puberteit met zich meebrengt. De cursus biedt informatie over wat de puberteit inhoudt en van ouders vraagt. Het zelfvertrouwen en de competentie van ouders wordt versterkt door het normaliseren van opvoedvragen en het aanreiken van passende opvoedingsvaardigheden. Deze vaardigheden kunnen een goed contact en positieve communicatie van ouders met hun puber bevorderen, maar bieden ook houvast bij het grenzen stellen. Pubers ervaren als gevolg daarvan een betere communicatie met hun ouders en meer sturing bij risicovol gedrag.
De cursussen opvoeden van pubers bieden ouders waardevolle hulpmiddelen en strategieën om met de uitdagingen van de puberteit om te gaan. Deze cursussen richten zich op het leren omgaan met de veranderingen in de puberteit, het opbouwen van een positieve relatie met de puber, en het aanleren van effectieve opvoedstrategieën. Daarnaast worden er tips gegeven over het opbouwen van een positieve relatie met de puber, het beheren van ruzies, en het stellen van grenzen. De cursussen zijn gericht op ouders van kinderen van 11 tot 16 jaar, en bieden informatie over wat de puberteit inhoudt en hoe ouders hiermee om kunnen gaan. De cursussen zijn ook beschikbaar voor leerkrachten en zorgprofessionals, aangezien de ontwikkeling van executieve functies niet alleen het kind, maar ook de ouder kan verhelderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet