logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Consequente opvoeding bij pubers: hoe ga je ermee om?

De puberteit is een unieke en uitdagende periode in het leven van een kind. Het is de fase waarin kinderen van jonge kinderen opgroeien naar volwassenen, en waarin zowel lichamelijke als mentale veranderingen plaatsvinden. Voor ouders is het vaak lastig om hierin de juiste balans te vinden tussen loslaten en bepalen, tussen verantwoordelijkheid en vrijheid. In dit artikel bespreiden we de kernprincipes van consequente opvoeding bij pubers, met aandacht voor het puberbrein, typisch pubergedrag, en praktische tips voor het omgaan met je puber.

Puberteit: wat gebeurt er met je kind?

De puberteit begint bij meisjes meestal rond de leeftijd van 10 tot 15 jaar, en bij jongens iets later. Het is een periode van grote veranderingen, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens deze fase verandert het brein van je kind op een manier die het gedrag en de emoties beïnvloed. Volgens onderzoekers is de ontwikkeling van het brein pas rond de leeftijd van 23 jaar afgerond. In het voorste deel van het brein, de prefrontale cortex, vinden grote veranderingen plaats. Dit deel van het brein is verantwoordelijk voor onder andere planning, emotiebeheersing, en het inschatten van gevolgen van acties. Tijdens de puberteit is het dus belangrijk om te weten dat je kind nog niet volledig in staat is om te plannen of gevolgen te overzien.

Lichamelijke veranderingen

Tijdens de puberteit treden er tal van lichamelijke veranderingen op, onder invloed van hormonen. Dit zijn bijvoorbeeld groeispurten, veranderingen in de seksuele ontwikkeling, en het ontstaan van lichaamsbeharing. Deze veranderingen zijn normaal en een teken dat je kind op weg is naar volwassenheid.

Mentale en emotionele veranderingen

Naast lichamelijke veranderingen ontwikkelt een puber zich ook mentaal. Ze worden zelfstandiger, vragen zich af wie ze zijn, en proberen hun eigen identiteit te ontwikkelen. Dit kan leiden tot spanningen, emotionele wisselingen, en een groeiende behoefte aan onafhankelijkheid. Ook is het belangrijk om op te merken dat pubers zich vaak intensief inzakken in hun relatie met leeftijdsgenoten, wat kan leiden tot een gevoel van geslotenheid.

Het puberbrein: wat betekent dat voor het gedrag?

Het puberbrein is in ontwikkeling, en dat heeft gevolgen voor het gedrag. Volgens de bronnen is het zo dat pubers in de vroege adolescentie (ca. 10-15 jaar) emotioneler zijn en gevoeliger reageren op alles. Ze zijn sterk beïnvloed door groepsdruk en willen vaak ‘erbij horen’. In de midden-adolescentie (ca. 14-16 jaar) experimenteren pubers vaak met risico’s en zijn ze gericht op het krijgen van ‘kicks’. In de late adolescentie (ca. 16-22 jaar) worden ze meer zelfbewust en kunnen ze beter overwegen wat ze doen.

Kenmerken van het puberbrein

  • Pubers voelen minder remmingen en zijn geneigd om risico’s op te zoeken.
  • Emoties onder controle houden gaat moeizaam.
  • Concentreren is moeilijk.
  • Het overzien van lange termijngevolgen lukt niet of niet zo goed.
  • Pubers worden avondmensen door hun veranderde bioritme.
  • Pubers zijn erg op zoek naar acceptatie en beïnvloedbaar.
  • Pubers zijn gevoeliger voor beloning dan voor straf.

Typisch pubergedrag en hoe ermee om te gaan

Tijdens de puberteit is het gedrag van je kind vaak onvoorspelbaar. Het kan gaan om experimenteren, grenzen verleggen, of brutaal en respectloos gedrag. Dit is normaal, maar soms kan het gedrag zo heftig zijn dat het professionele hulp nodig maakt.

Experimenteren

Experimenteren is een normaal onderdeel van de puberteit. Pubers proberen nieuwe dingen uit, zoals alcohol, drugs, of seksualiteit. Het is belangrijk dat ouders hier alert op zijn en open communiceren met hun kind. Verwacht niet dat je kind dit nooit doet, maar houd wel contact met wat je kind doet en met wie.

Grenzen verleggen

Tijdens de puberteit is het belangrijk dat je kind grenzen mag verleggen. Dit helpt hen om zelfvertrouwen op te bouwen en te leren omgaan met risico’s. Het is echter belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en te blijven. Een puber die geen grenzen heeft, kan zich kwetsbaarder voelen.

Brutaal en respectloos gedrag

Soms is het gedrag van je puber zo heftig dat het professionele hulp nodig maakt. Dit kan bijvoorbeeld gevaarlijk agressief gedrag zijn, problemen op school, of het gebruik van gevaarlijke middelen. Als ouder is het belangrijk om rustig te blijven, open te communiceren, en duidelijke grenzen te stellen. In de meeste gevallen lukt het om samen met je kind de puberteit door te komen zonder al te grote problemen.

Opvoedtips voor het omgaan met je puber

Tip 1: Belonen in plaats van straffen

Pubers zijn gevoeliger voor beloning dan voor straf. Een positief gedrag kan worden beloond, wat hen ertoe aanzet om het opnieuw te doen. Bijvoorbeeld: als je kind op tijd thuiskomt, kun je zeggen: “Ik ben blij dat je er bent, het eten staat op tafel.” Dit stimuleert het gedrag.

Tip 2: Geef je puber verantwoordelijkheid

Laat je kind verantwoordelijkheid nemen voor hun handelen. Dit helpt hen om zelfstandiger te worden en verantwoordelijkheid te leren nemen. Bijvoorbeeld: laat je kind zelf een huiswerkplanning maken of een verantwoordelijke rol in het gezin opnemen.

Tip 3: Luister en blijf open

Het is belangrijk dat je je puber luistert en open blijft communiceren. Pubers willen vaak hun mening geven, maar kunnen ook snel afgesnauwd worden door hun ouders. Probeer dus open te blijven, zonder oordeel, en probeer niet boos te worden als je kind vertelt wat er met hem gebeurt.

Tip 4: Betrek je puber erbij

Je puber weet meer dan je denkt. Laat je kind meedenken bij opvoedproblemen. Dit kan helpen om de opvoeding beter te begrijpen en beter met elkaar om te gaan.

Tip 5: Neem tijd voor jezelf

Ouders van pubers hebben vaak last van stress. Het is belangrijk om af en toe tijd voor jezelf te nemen, zodat je met hernieuwde energie met je puber kunt communiceren.

Conclusie

De puberteit is een belangrijke fase in het leven van je kind, waarin zowel lichamelijke als mentale veranderingen plaatsvinden. Het omgaan met je puber vereist geduld, openheid, en consequentie. Door te luisteren, te belonen, en duidelijke grenzen te stellen, kun je je kind helpen om de puberteit goed door te komen. Het is belangrijk om te beseffen dat het puberbrein nog in ontwikkeling is en dat het gedrag van je kind soms lastiger is dan je denkt. Met een goede opvoeding en professionele hulp, als dat nodig is, lukt het om samen met je kind de puberteit te doorstaan.

Bronnen

  1. PUBER OPVOEDEN: ALLES OVER DE PUBERTEIT EN HET OMGAAN MET JE PUBER
  2. Puber | De algemene ontwikkeling
  3. Puber-gedrag brutaal respectloos

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven