De Wet van God in de opvoeding: een christelijke benadering van kinderopvoeding
juli 5, 2025
In de opvoeding van kinderen is het consequent handelen van groot belang. Veel ouders en verzorgers weten dat het belangrijk is om consistent te zijn, maar in de praktijk blijkt dit vaak lastig. Consequent zijn betekent dat je je aan afspraken houdt en duidelijke grenzen stelt. In dit artikel bespreiden we waarom consequent zijn zo belangrijk is, hoe je dat goed kunt doen en wat de gevolgen kunnen zijn van inconsequent gedrag.
Consequent zijn in de opvoeding is een van de belangrijkste pijlers voor een goed ontwikkelende kind. Kinderen voelen zich veiliger als ze weten dat er duidelijke regels zijn en dat ouders zich aan die regels houden. Door dit te doen, leren kinderen dat hun gedrag consequenties heeft en dat hun gedrag bepaalt wat er met hen gebeurt.
Een voorbeeld is als een kind weet dat als hij zijn speelgoed niet opruim, hij geen snoepje krijgt. Dit soort dingen geven kinderen rust en duidelijkheid. Ze leren dat er grenzen zijn en dat ze zich hieraan moeten houden. Op de lange termijn blijken kinderen die van jongs af aan met dergelijke grenzen omgaan, zelfverzekerder en gelukkiger te zijn in het leven.
Consequent zijn is dus niet alleen belangrijk voor de opvoeding, maar ook voor het welzijn van het kind. Het helpt bij het opbouwen van vertrouwen en het leren omgaan met frustratie en tegenslagen.
Consequent zijn is niet altijd eenvoudig. Soms dreigt een ouder met een onuitvoerbare maatregel, omdat hij hoopt dat het kind dan doet wat hij zegt. Bijvoorbeeld: “Als je nu je speelgoed niet opruim, gooi ik het allemaal weg!” Dit soort dreigingen leren kinderen dat ze hun zin kunnen doordrijven, omdat de ouder dat niet echt doet. Dit leidt tot onzekerheid en frustratie bij het kind.
Er zijn echter manieren om consequent te zijn. Eén van de belangrijkste is om direct te reageren op ongewenst gedrag. Als een kind iets doet wat je niet wilt, dan is het belangrijk om direct aanspreekbaar te zijn. Dit gebeurt het beste als je de aandacht van het kind hebt. Noem het kind bij de naam en zoek oogcontact. Als het kind druk is met iets, kun je beter even wachten tot het daarmee klaar is.
Bij het geven van consequenties is het belangrijk om ze duidelijk en realistisch te houden. Een kleine straf of milde consequentie geeft een kind de boodschap dat bepaald gedrag onwenselijk is. Een grote straf die niet in verhouding staat tot het ongewenste gedrag, roept bij het kind boosheid en frustratie op. Het kind richt zich dan vooral op zijn boosheid en frustratie en het verband tussen het gedrag en de consequentie raakt op de achtergrond.
Als ouder is het belangrijk om je voorbeeldfunctie te laten zien. Kinderen leren vaak door te imiteren. Als een ouder bijvoorbeeld zijn jas aan de kapstok hangt en zijn appel met aandacht schilt, dan leren de kinderen hierdoor dat het belangrijk is om dingen op te ruimen en netjes te zijn.
Consequent zijn betekent ook dat je je herkenbaar en voorspelbaar gedraagt. Bij kleuters gebeurt alles daarom in een vaste, rituele volgorde. Door het iedere dag op dezelfde manier te doen, worden het gewoonten. Kinderen leren hierdoor dat er duidelijke regels zijn en dat ze zich hieraan moeten houden.
Inconsequent gedrag kan gevolgen hebben voor zowel de ouder als het kind. Als een ouder niet consequent is, kan dit leiden tot onzekerheid en frustratie bij het kind. Het kind weet dan niet meer precies wat er van hem wordt verwacht. Dit kan leiden tot onrust en ongeloof in de opvoeding.
Daarnaast kan inconsequent gedrag ook leiden tot problemen in de relatie tussen ouder en kind. Als een ouder steeds op dezelfde manier reageert, leren kinderen sneller welke grenzen er zijn en wat de gevolgen zijn van het overschrijden van een grens. Hiermee laat je als ouder merken dat je doet wat je zegt en wordt de voorspelbaarheid vergroot.
Er zijn verschillende praktische tips om consequent te zijn in de opvoeding. Eén van de belangrijkste is om duidelijke afspraken te maken. Dit kan bijvoorbeeld zijn: hoeveel snoep, schermtijd, klusjes, enz. Wat goed werkt is dat jij als ouder de kaders zet en je kind autonomie geeft in het hoe en wanneer.
In het begin kan het zijn dat je kind toch probeert de regels nog te veranderen. Houd dan vast aan wat er is afgesproken. Verwijs dan naar de afspraak en geef erkenning. Laat het daarbij en laat je kind gerust even mopperen. Onthoud: een boos kind is geen strijd. En meestal neemt dit af als je kind aan de afspraken gewend is.
Bij het opstellen van regels is het belangrijk om positief te formuleren. Probeer zoveel mogelijk betrokken te zijn op je kind en neem hem hierin bij de hand. Als een kind veel moeite heeft met een afspraak is het altijd goed om te bekijken waaruit deze moeite voortkomt. Wellicht is het mogelijk om tot een compromis te komen.
Consequent zijn in de opvoeding is van groot belang voor het welzijn van het kind. Kinderen voelen zich veiliger als ze weten dat er duidelijke regels zijn en dat ouders zich aan die regels houden. Door dit te doen, leren kinderen dat hun gedrag consequenties heeft en dat hun gedrag bepaalt wat er met hen gebeurt.
Consequent zijn is niet altijd eenvoudig, maar er zijn manieren om dit goed te doen. Het is belangrijk om direct te reageren op ongewenst gedrag, duidelijke consequenties te geven en je voorbeeldfunctie te laten zien. Door dit te doen, leren kinderen sneller welke grenzen er zijn en wat de gevolgen zijn van het overschrijden van een grens.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet