De filosofie van opvoeding: Wat een schipperende ouder kan leren
juli 5, 2025
In de opvoeding van kinderen en jongeren speelt de rol van de gemeente en de maatregelen die worden getroffen om de ontwikkeling van jongeren te bevorderen een cruciale positie. In Rotterdam is de opvoeding van kinderen en jongeren onderworpen aan een aantal cijfers en trends, die op basis van de beschikbare data van het CBS, de SVB en andere bronnen worden geanalyseerd. Deze cijfers tonen zowel positieve ontwikkelingen als uitdagingen aan, waarmee zowel ouders als onderwijsinstellingen rekening mee moeten houden.
In het kader van de opvoeding van kinderen en jongeren wordt in Nederland gebruikgemaakt van jeugdhulp, die kan worden geclassificeerd als ambulante jeugdhulp, jeugdreclassering, jeugdbescherming en andere vormen van hulp. In 2023 zijn er ruim 469 duizend jongeren tot en met 22 jaar die jeugdhulp hebben ontvangen, wat overeenkomt met een stijging van 8 duizend jongeren ten opzichte van 2022. Dit suggereert dat het aantal jongeren dat hulp nodig heeft, blijft toenemen. Het grootste deel van de jongeren, namelijk 97 procent, ontvangt zorg in natura, terwijl slechts 1 procent gebruik maakt van een persoonsgebonden budget (PGB).
De verdeling van jeugdhulp over de verschillende categorieën is als volgt: 71,945 jongeren kregen hulp van het wijk- of buurtteam, 546.310 jongeren kregen hulp zonder verblijf, en 49.930 jongeren kregen hulp met verblijf. De groei van het aantal jeugdhulptrajecten is in 2023 licht gedaald, maar de trend is in het algemeen stijgend.
Een van de belangrijkste factoren die de opvoeding van kinderen beïnvloedt, is de sociaal-economische status van het gezin. Volgens de cijfers van het CBS is het aandeel jongeren met jeugdhulp dat daalt naarmate het huishoudinkomen hoger is. In de 20 procent laagste inkomens kreeg 15,7 procent van de jongeren jeugdhulp, terwijl dit in de 20 procent rijkste huishoudens 6,6 procent is. Dit suggereert dat de armoede een grote rol speelt bij de behoefte aan jeugdhulp. In de regio Rotterdam-Rijnmond zijn er meer dan 14 duizend kinderen die samenwonnen met een volwassen familielid dat verdacht is van een relatief zwaar misdrijf. Dit is een aandachtspunt voor de opvoedingsmaatregelen in de regio.
Een ander aspect dat een grote invloed heeft op de opvoeding van kinderen is het verzuim en de schoolprestaties. Volgens de cijfers van de Inspectie van het Onderwijs is het aantal leerlingen dat ongeoorloofd verzuimt, in de afgelopen jaren gestegen. In het schooljaar 2022/2023 waren er 65.715 leerlingen die relatief verzuimden, wat een stijging is ten opzichte van het schooljaar 2019/2020. Daarnaast is het percentage leerlingen dat aangeeft te spijbelen, toegenomen. In het voortgezet onderwijs is het percentage leerlingen dat spijbeld, in 2021 gestegen naar 18,5 procent. Dit suggereert dat het probleem van het spijbelen in het voortgezet onderwijs aandacht verdient.
In de opvoeding van kinderen speelt ook het gedrag een belangrijke rol. Volgens het HBSC-onderzoek is het percentage leerlingen met gedragsproblemen in het voortgezet onderwijs gestegen. In 2021 rapporteerde 18,5 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs gedragsproblemen. Daarnaast is er een stijging van het percentage leerlingen met psychosociale problemen, wat aandacht verdient. In de regio Rotterdam-Rijnmond is het aantal kinderen dat onderworpen is aan psychosociale problemen, aanzienlijk, wat wijst op een behoefte aan verdere ondersteuning en opvoedingsmaatregelen.
De gemeente Rotterdam heeft in het kader van de opvoeding van kinderen en jongeren verschillende beleidsmaatregelen getroffen. De Staat van de Jeugd, die jarenlijks wordt opgesteld, toont aan waar de groei van de jeugd zichtbaar is en waar de jeugd aandacht en investering vraagt. In de regio zijn er meer dan 200.000 kinderen en jongeren jonger dan 27 jaar. De gemeente heeft zich hierop gericht om te zorgen dat kinderen en jongeren kansrijk, veilig en gezond kunnen opgroeien. Dit omvat onder andere maatregelen voor de bescherming van kinderen, de ondersteuning van ouders en de begeleiding van jeugdigen.
De cijfers en trends in de opvoeding van kinderen en jongeren in Rotterdam tonen zowel positieve ontwikkelingen als uitdagingen aan. Het aantal jongeren dat jeugdhulp ontvangt, is gestegen, wat wijst op een toenemende behoefte aan ondersteuning. De sociaal-economische status speelt een belangrijke rol, en de armoede blijft een uitdaging. Ook het verzuim en de schoolprestaties zijn belangrijke factoren in de opvoeding. De gemeente Rotterdam heeft beleidsmaatregelen getroffen, maar er is nog ruimte voor verdere maatregelen om de opvoeding van kinderen en jongeren te bevorderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet