logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Invloed van christelijke opvoeding op het gedrag van kinderen

De christelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, zowel op persoonlijk als sociaal niveau. In de bronnen die zijn opgezocht, wordt uitgegebd over de effecten van religieuze opvoeding op het gedrag van kinderen, de rol van het gezin en de kerk, en de uitdagingen die christelijke ouders hierbij ondervinden. In dit artikel wordt gekeken naar de kernaspecten van christelijke opvoeding, de invloed daarvan op het gedrag van kinderen, en de uitdagingen die hierbij kunnen ontstaan.

Invloed van religieuze opvoeding op het gedrag van kinderen

De invloed van religieuze opvoeding op het gedrag van kinderen is een onderwerp dat in meerdere bronnen wordt besproken. In het proefschrift Godsdienstpedagogische opgaven in de pre-puberteit wordt onderzocht of de godsdienstige opvoeding een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van basisgevoelens, of juist een averechtse uitwerking heeft. Het artikel onderzoekt de samenhang tussen godsdienstige betrokkenheid van het kind en de ontwikkeling van onaangepast gedrag bij kinderen in de leeftijd van 11 tot 13 jaar.

De schrijfster van het proefschrift, dr. S. T. van Malkenhorst-Visser, stelt dat het belangrijk is om de psychische structuur, het voelen, het denken en het voorstellingsvermogen van het kind te begrijpen, om te bepalen hoe godsdienstige opvoeding het gedrag kan beïnvloeden. In de bronnen wordt aangegeven dat christelijke opvoeding de kinderen helpt om een zekerheid en geborgenheid te voelen, wat hen helpt om met de wereld om te gaan. Het is belangrijk dat ouders en onderwijzers hierbij een positieve rol spelen, zodat het kind zich veilig voelt in een wereld die steeds complexer wordt.

De rol van het gezin en de kerk in de geloofsopvoeding

De christelijke opvoeding wordt vaak gezien als een taak van de ouders. In meerdere bronnen wordt benadrukt dat de ouders de belangrijkste rol spelen bij het opvoeden van hun kinderen in het geloof. In de bron [3] wordt uitgelegd dat ouders zich bewust zijn van de meerwaarde van het christen-zijn en dat ze zich daarom zorgen maken over de invloed van de samenleving op hun kinderen. Ze zoeken een passende context waarin hun kinderen kunnen leren om met het geloof om te gaan, en daarbij spelen zowel het gezin als de kerk een rol.

Een groot deel van de ouders wil dat hun kinderen in de kerk gezien worden, christelijke praktijken leren en leren omgaan met andere christenen. In bron [3] wordt uitgelegd dat ouders zich zorgen maken over de invloed van een christelijke school op hun kinderen, en dat ze daarom vaak kiezen voor een buurtschool. Dit is een poging om hun kinderen te laten leren omgaan met andere kinderen uit verschillende levensbeschouwingen. Het doel is dat de kinderen leren omgaan met diversiteit, en tegelijkertijd hun geloof te behouden.

De uitdagingen van christelijke opvoeding in een post-christelijke samenleving

De bron [1] legt uit dat het in deze tijd van snelle veranderingen lastig is om een christelijke opvoeding te geven. De samenleving verliest steeds meer haar christelijke karakter, en het is moeilijk om een overtuiging te handhaven die afwijkt van de meerderheid. In deze context is het belangrijk dat ouders en onderwijzers een sterke basis leggen, zodat het kind zich kan ontwikkelen in een omgeving die het geloof ondersteunt.

In bron [2] wordt aangegeven dat het christelijke onderwijs soms onjuist wordt toegepast, met name in de lagere jaren. In sommige gevallen wordt er gewerkt met verhalen die niet geschikt zijn voor jonge kinderen, zoals het verhaal van Lot en zijn echtgenote. Dit soort verhalen kunnen leiden tot verwarring bij kinderen, en het is belangrijk dat ouders en onderwijzers hierop letten.

De invloed van de godsdienstige opvoeding op de persoonlijke ontwikkeling van kinderen

De godsdienstige opvoeding speelt een rol in de persoonlijke ontwikkeling van kinderen. In bron [3] wordt uitgelegd dat de ouders zich bewust zijn van de meerwaarde van het christen-zijn en dat ze zich daarom zorgen maken over de invloed van de samenleving op hun kinderen. Ze zoeken een passende context waarin hun kinderen kunnen leren om met het geloof om te gaan, en daarbij spelen zowel het gezin als de kerk een rol.

In bron [7] wordt uitgelegd dat het centraal staat in de godsdienstige opvoeding, dat de Bijbel centraal staat. De Here Jezus verdiende niet alleen de zaligheid met Zijn lijden en streven, maar ook de middelen die nodig zijn om tot die zaligheid te kunnen komen. De Bijbel is daarbij het voertuig van de Heilige Geest. Ons hart is van nature gesloten voor en vijandig tegen het spreken van God. Daarom is het gebed om het toepasselijke werk van de Heilige Geest bij het lezen van de Bijbel onmisbaar.

De rol van het gezin in de christelijke opvoeding

In de bron [5] wordt uitgelegd dat de christelijke opvoeding een taak van de ouders is. De vraag is of ouders deze taak kunnen delen met andere instellingen, zoals opvang bij familie of christelijke opvang. Het is belangrijk dat ouders hierbij de grenzen weten te stellen, zodat het lange-termijnbelang van de kinderen niet wordt aangetast.

In bron [3] wordt uitgelegd dat ouders hun kinderen graag in de kerk zien, en dat ze zich zorgen maken over de invloed van een christelijke school op hun kinderen. Ze kiezen vaak voor een buurtschool, zodat hun kinderen kunnen leren omgaan met andere kinderen uit verschillende levensbeschouwingen. Het doel is dat de kinderen leren omgaan met diversiteit, en tegelijkertijd hun geloof te behouden.

De invloed van de samenleving op de christelijke opvoeding

De samenleving speelt een grote rol in de christelijke opvoeding. In bron [1] wordt uitgelegd dat de samenleving steeds meer haar christelijke karakter verliest, en dat het moeilijk is om een overtuiging te handhaven die afwijkt van de meerderheid. In deze context is het belangrijk dat ouders en onderwijzers een sterke basis leggen, zodat het kind zich kan ontwikkelen in een omgeving die het geloof ondersteunt.

In bron [2] wordt aangegeven dat het christelijke onderwijs soms onjuist wordt toegepast, met name in de lagere jaren. In sommige gevallen wordt er gewerkt met verhalen die niet geschikt zijn voor jonge kinderen, zoals het verhaal van Lot en zijn echtgenote. Dit soort verhalen kunnen leiden tot verwarring bij kinderen, en het is belangrijk dat ouders en onderwijzers hierop letten.

De invloed van het geloof op het gedrag van kinderen

In bron [6] wordt uitgelegd dat het niet alleen de leer is, maar ook de manier waarop met een kind wordt omgegaan en de mate waarin daarbij het geloof en/of God betrokken wordt, invloed heeft op de religieuze vorming van het kind. Het maakt verschil of de ouder/opvoeder zegt “omdat ik het wil”, of wanneer er gezegd wordt “omdat God het wil”. Daarnaast spelen de al dan niet uitgesproken verwachtingen en angsten van de ouders een rol. Zijn de ouders bang dat bepaalde keuzes ertoe zullen leiden dat hun kind door God gestraft zal worden, dan is de kans groot dat het kind leert leven met dezelfde angst.

De invloed van de godsdienstige opvoeding op de ontwikkeling van basisgevoelens

De godsdienstige opvoeding speelt een rol in de ontwikkeling van basisgevoelens van het kind. In bron [1] wordt uitgelegd dat de schrijfster van het proefschrift zich afvraagt of de godsdienstige opvoeding in het gezin en op school een positieve bijdrage levert aan de ontwikkeling van die basisgevoelens of juist een averechtse uitwerking heeft. Het is belangrijk dat ouders en onderwijzers hierbij een positieve rol spelen, zodat het kind zich veilig voelt in een wereld die steeds complexer wordt.

Conclusie

De christelijke opvoeding speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van kinderen, zowel op persoonlijk als sociaal niveau. In meerdere bronnen wordt uitgelegd dat de invloed van religieuze opvoeding op het gedrag van kinderen kan variëren, afhankelijk van de context waarin het kind zich bevindt. De rol van het gezin en de kerk is belangrijk om het geloof te behouden, en tegelijkertijd te leren omgaan met de diversiteit van de samenleving. De uitdagingen van christelijke opvoeding in een post-christelijke samenleving zijn groot, maar met een sterke basis in het geloof kunnen ouders en onderwijzers hun kinderen helpen om zich veilig en zeker te voelen in een wereld die steeds complexer wordt.

Bronnen

  1. Samen-onderweg
  2. Wat is de (blijvende) impact van christelijk onderwijs op kinderhersenen?
  3. Een ongedwongen geloofsopvoeding
  4. Hoe vrij is een kind in de bubbel van religieus onderwijs?
  5. Bijbels beeld van de taak van moeders
  6. Impact religieuze opvoeding vaak onderschat
  7. Geloofsopvoeding: zeven principes
  8. Kinderen gelovig opvoeden

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven