logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Chinese opvoeding in Nederland: Invloed van culturele waarden op kinderen en opvoedingsstrategieën

In Nederland worden Chinese kinderen opgevoed volgens een combinatie van traditionele Chinese waarden en moderne educatieve strategieën. De opvoedingsstijl van Chinese ouders verschilt opvallend van die van westerse ouders, wat leidt tot verschillen in prestaties, sociale ontwikkeling en mentale gezondheid. In dit artikel worden de kernaspecten van de Chinese opvoeding in Nederland besproken, gebaseerd op de beschikbare bronnen.

Opvoedingsstrategieën van Chinese ouders

In de context van opvoeding in Chinese gezinnen in Nederland, is duidelijk geworden dat de opvoedingsstrategieën sterk beïnvloed worden door de culturele en sociale omstandigheden in China. Volgens onderzoek uit het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat de tweede generatie Chinese Nederlanders zich sterk inzet op educatieve prestaties. Veel ouders uit de eerste generatie, die vaak geen of slechts beperkt Nederlands spreken, richten hun aandacht op het behouden van hun etnische identiteit en het aanleren van de moedertaal.

In het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Fontys wordt duidelijk dat de opvoedingsstrategieën van Chinese ouders zich onderscheiden door een sterke nadruk op hard werken, discipline en het behalen van goede cijfers. In een studie waarin vijftig Amerikaanse moeders en 48 Chinese immigrantenmoeders meewerkten, bleek dat bijna zeventig procent van de westerse moeders vond dat het “niet goed voor kinderen is als je veel nadruk op schoolprestaties legt”. De Chinese moeders daarentegen, volgens de bron, stelden geen enkele twijfel in hun mening. Ze waren ervan overtuigd dat hun kinderen “de beste” leerlingen op school konden worden, en dat “goede schoolresultaten het resultaat van een goede opvoeding zijn”.

Deze opvoedingsstijl wordt vaak gekenmerkt door een hoge verwachtingen, waarin kinderen gedurende lange uren per dag worden geïntensiveerd getraind om uit te blinken in alle vakken. In vergelijking met westerse ouders, die vaak langer rekening houden met het welzijn van hun kinderen, stellen Chinese ouders hun kinderen onder druk om te presteren. Volgens een artikel uit de Grote Krant worden Chinese ouders vaak beschouwd als “strenge ouders” die hun kinderen zware taakjes oplegen, zoals piano of viool spelen, en hun kinderen dwingen om in de klas uit te blinken. Dit leidt bij sommige kinderen tot mentale stress, maar tegelijkertijd wordt er ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een sterke motivatie en zelfvertrouwen.

Invloed van culturele waarden op de opvoeding

De opvoedingsstijl van Chinese ouders is sterk beïnvloed door de culturele waarden die zij in hun eigen land hebben meegenomen. In de bronnen wordt duidelijk dat de opvoeding van Chinese kinderen in Nederland vaak gericht is op het behouden van de etnische identiteit en het aanleren van de moedertaal. In een artikel uit de Grote Krant wordt gesproken over het feit dat veel Chinese ouders hun kinderen zowel op school als thuis een sterke klemtoon leggen op het behouden van hun culturele achtergrond. Dit gebeurt vaak door het bezoeken van Chinese weekendscholen, waar kinderen de taal en tradities leren.

In de bron uit de Bibliotheek.nl wordt ook duidelijk dat de opvoeding in Chinese gezinnen vaak geïsoleerd is, wat leidt tot een grote culturele afstand tot de naaste omgeving. Dit is vooral het geval bij de eerste generatie migranten, die vaak geen of slechts beperkt Nederlands spreken. De meeste Chinezen in Nederland werken in de horecasector, wat leidt tot een geïsoleerd bestaan. Daardoor is de culturele afstand tot de naaste omgeving groot.

Sociale integratie en discriminatie

De tweede generatie Chinese Nederlanders heeft zich sterk geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij. Volgens onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en Fontys is de tweede generatie Chinese Nederlanders goed opgeleid en modern. Ze spreken goed Nederlands, en een gedeelte is de moedertaal zelfs kwijtgeraakt. Ze voelen zich thuis in Nederland, zijn modern in hun opvattingen en hebben veel contact met autochtone Nederlanders.

Desondanks blijven veel Chinese Nederlanders, vooral van de eerste generatie, in een sociaal isolement verkeren. Dit wordt veroorzaakt door de harde werklast in het restaurantbedrijf en het feit dat ze vaak geen of slechts beperkt Nederlands spreken. Ook in de maatschappelijke omgeving worden veel Chinese Nederlanders gemeden, met name als het om etnische en culturele kwesties gaat. In een onderzoek van de UvA blijkt dat mensen met een (Zuid-)Oost-Aziatische herkomst vaker discriminatie ervaren dan autochtonen. Het onderzoek toont aan dat de meest genoemde grond van discriminatie "afkomst" en "huidskleur" is.

De coronacrisis heeft ook invloed gehad op de sociale omgeving van Chinees-Nederlandse kinderen. Volgens onderzoek van Yiran Yang van de Universiteit van Amsterdam bleek dat Chinees-Nederlandse kinderen na de coronacrisis meer positief waren tegenover hun eigen etnische groep, waarschijnlijk omdat de sociale omgeving juist negatiever was tegen hen en hen meer discrimineerden. In zo’n situatie zoeken kinderen sneller hulp in hun eigen groep.

Opvoedingsstrategieën en mentale gezondheid

De sterke nadruk op prestaties in de opvoeding van Chinese kinderen heeft ook invloed gehad op hun mentale gezondheid. In een artikel uit de Grote Krant wordt gesproken over het feit dat veel Chinese ouders hun kinderen onder druk zetten om te presteren, wat leidt tot mentale stress. In sommige gevallen leidt dit tot eetstoornissen en negatief zelfbeeld, vooral bij jonge meisjes.

In hetzelfde artikel wordt ook gesproken over het feit dat Chinese ouders hun kinderen vaak streng aanspreken op hun gedrag. In een voorbeeld wordt uitgelegd dat Chinese ouders hun kinderen kunnen noemen als “stuk vuil” als ze extreem onbehoorlijk gedrag vertonen. Dit soort woorden kan in het Westen als ongepast worden beschouwd, maar in de Chinese cultuur is het een manier om de kinderen te laten weten dat hun gedrag niet acceptabel is.

Ouderschap en sociale integratie

De opvoeding van Chinese kinderen in Nederland is niet alleen bepalend voor hun prestaties, maar ook voor hun sociale integratie. Volgens onderzoek uit de Grote Krant en het Sociaal en Cultureel Planbureau is de tweede generatie Chinese Nederlanders sterk geïntegreerd in de Nederlandse maatschappij. Ze hebben veel contact met autochtone Nederlanders, voelen zich thuis in Nederland en zijn modern in hun opvattingen.

Desondanks blijven veel Chinese Nederlanders, vooral van de eerste generatie, in een sociaal isolement verkeren. Dit wordt veroorzaakt door de harde werklast in het restaurantbedrijf en het feit dat ze vaak geen of slechts beperkt Nederlands spreken. Ook in de maatschappelijke omgeving worden veel Chinese Nederlanders gemeden, met name als het om etnische en culturele kwesties gaat.

Conclusie

De opvoeding van Chinese kinderen in Nederland wordt beïnvloed door een combinatie van traditionele Chinese waarden en moderne educatieve strategieën. De opvoedingsstrategieën van Chinese ouders zijn sterk gericht op het behalen van goede schoolprestaties en het aanleren van de moedertaal. Deze opvoedingsstijl leidt bij sommige kinderen tot mentale stress, maar tegelijkertijd wordt er ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van een sterke motivatie en zelfvertrouwen.

De tweede generatie Chinese Nederlanders is goed opgeleid en modern, en voelt zich thuis in Nederland. Desondanks blijven veel Chinese Nederlanders, vooral van de eerste generatie, in een sociaal isolement verkeren, wat leidt tot een grote culturele afstand tot de naaste omgeving. De opvoeding van Chinese kinderen in Nederland is dus een complexe zaak, waarin zowel culturele waarden als de sociaal-economische positie een rol spelen.

Bronnen

  1. Opvoeding in Chinese gezinnen in Nederland
  2. Tweede generatie: hoog opgeleid en modern
  3. Chinees-Nederlandse kinderen en witte normativiteit
  4. Streven naar een multiculturele kleurbewuste opvoeding
  5. Discriminatie van mensen met Aziatische herkomst
  6. Opvoedingsstrategieën van Chinese ouders
  7. Chinees-Nederlandse kinderen en discriminatie

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven