Democratisch opvoeden: Een evenwicht tussen respect, grenzen en zelfstandigheid
juli 5, 2025
De Chinese opvoeding is een complex en intensief proces dat zowel op psychologisch als sociaal niveau invloed heeft op kinderen. De bronnen laten zien dat Chinese ouders hun kinderen sterk beïnvloeden door een combinatie van hoge verwachtingen, strikte discipline en een focus op academische prestaties. Deze benadering leidt niet alleen tot succesvolle kinderen, maar ook tot uitdagingen zoals psychische stress, sociale isolatie en het onderschrijden van individuele passies. In dit artikel worden de kernaspecten van de Chinese opvoeding onderzoekt, inclusief de rol van familie, de invloed van de bevolkingsbeleid, en de uitdagingen die het vandaag de dag met name voor Chinees-Nederlandse kinderen oplevert.
Een van de belangrijkste kenmerken van de Chinese opvoeding is de nadruk op academische prestaties. Chinees kinderen worden van kinds af aan opgeleid om hun klasgenoten te overtreffen en de beste resultaten te behalen. Dit wordt ondersteund door de hoge verwachtingen van ouders en leraren, die het idee delen dat een goed cijfer het resultaat is van goede opvoeding. In een studie bleek dat Chinese ouders vergeleken met westerse ouders dagelijks ongeveer tien keer zoveel tijd besteden aan het oefenen met hun kinderen, zodat ze in alle vakken uitblinken.
Een voorbeeld hiervan is de ervaring van een moeder die haar dochter elke dag uren aan oefenen ziet. “Als een kind eenmaal ergens in uitblinkt, volgen de lof, de bewondering en de voldoening vanzelf,” stelt een bron. Dit proces leidt er later toe dat kinderen hun eigen passies en interesses verlaten, omdat hun ouders hen dwingen te werken aan taken die hen niet interesseren, maar wel nodig zijn voor hun toekomst.
In de Chinese cultuur is familie het belangrijkste sociale vangnet. De nadruk ligt op het zorgen voor ouders en het ondersteunend zijn van de familie, wat leidt tot een sterke verantwoordelijkheid van de jonge generatie. In veel gevallen wordt de keuze om een tweede kind te nemen beïnvloed door de zorg voor ouders, waardoor veel paren voor een enkel kind kiezen. Dit wordt ondersteund door het feit dat de bevolking in China snel vergrijst, en de overheid aanmoedigt om meer kinderen te krijgen.
In een reportage over het lage geboortecijfer in China werd duidelijk dat veel jonge ouders hun kinderen niet willen uitbreiden vanwege de financiële lasten en de zorg voor de ouders. Daarnaast is de invloed van de eenkindpolitiek nog steeds merkbaar, aangezien veel gezinnen hun tweede kind niet mogen krijgen zonder toestemming van de overheid. Deze regels zijn echter inmiddels aangepast, waardoor ouders nu vrijer kunnen kiezen om meer kinderen te hebben.
De Chinese bevolkingsgroei is in de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald. In 2022 waren er meer overlijdens dan geboorten, wat wijst op een sterke vergrijzingsprobleem. De Chinese overheid probeert dit op te vullen door gezinnen aan te moedigen om meer kinderen te krijgen, onder andere via financiële steun. Toch blijven veel ouders kiezen voor één kind, vanwege de hoge kosten van de opvoeding en het feit dat het leven in China duur is.
Deze situatie leidt ertoe dat veel Chinees-Nederlandse kinderen moeite hebben met het begrijpen van hun eigen etniciteit. Volgens onderzoek van Yiran Yang is het belangrijk dat ouders van Chinese afkomst hun kinderen voorbereiden op discriminatie in de Nederlandse maatschappij, maar hen ook trots maken op hun etnische cultuur. Dit wordt ondersteund door het feit dat Chinees-Nederlandse kinderen vaak de witte normativiteit oppikken, wat leidt tot een voorkeur voor witte kameraden.
De coronapandemie had een significante impact op de opvoeding van Chinees-Nederlandse kinderen. Volgens onderzoek van Yiran Yang zagen kinderen een verandering in hun voorkeuren, waardoor ze positiever omgingen met hun eigen etnische groep. Dit werd veroorzaakt door de negatieve sociale omgeving en de discriminatie die zij tegenkwamen. In zo’n situatie zoeken kinderen sneller hulp in hun eigen groep.
De Chinese opvoedingsstijl kan leiden tot psychologische problemen bij jongeren. Veel Chinese jongeren zijn depressief, en voelen zich ongelukkig omdat ze het gevoel hebben dat ze iedere dag hun tijd verspillen. Anderen zijn meer boeddha-achtig en laten het van zich afglijden, maar geven vaak nergens meer om. Ze zijn als werkende machines: ze doen wat ze moeten doen, maar meer ook niet.
Deze situatie wordt ondersteund door het feit dat Chinese ouders hun kinderen vaak kritisch beoordelen, in plaats van hen aan te moedigen. De nadruk ligt op prestaties en het behalen van de beste cijfers, wat leidt tot een hoge stress bij jongeren.
De Chinees-vestigde opvoedingsstijl verschilt sterk van die van westerse ouders. Westerse ouders willen de individualiteit van hun kinderen respecteren, en sporen hen aan hun echte passies te volgen. Ze geven aanmoediging en zorgen voor een koesterende omgeving. Chinese ouders daarentegen vinden dat je een kind het best beschermt door het op de toekomst voor te bereiden, het te laten ervaren waartoe het in staat is, en het vaardigheden en zelfdiscipline bij te brengen.
Dit verschil in opvoedingsstijl leidt tot verschillen in het gedrag van kinderen. Westerse kinderen doen vaker aan teamsport, terwijl Chinese kinderen zich richten op academische prestaties. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat Chinese ouders vaak hun kinderen dwingen om te werken, ook als ze dat niet willen. Ze verwachten de beste resultaten, omdat ze ervan uitgaan dat hun kind daartoe in staat is.
De invloed van de ouderschap op de kinderen is groot. Chinese ouders geven veel voor hun kinderen, maar het is een totaal ander soort ouderschap. Ze hebben alles voor hun kinderen over, maar het is een andere benadering. In een studie bleek dat veel westerse moeders denken dat het niet goed is om veel nadruk op schoolprestaties te leggen, terwijl Chinese moeders dat niet delen.
De invloed van de Chinees-vestigde opvoedingsstijl is zichtbaar in het gedrag van kinderen. Chinees kinderen die uitblinken, krijgen thuis genoeg lof om hun ego te strelen. Daarnaast wordt er vaak gescholden en gestraft als het kind niet de juiste prestaties behaalt. Dit wordt gezien als een manier om het kind te leren om te werken en zich te ontwikkelen.
De Chinees-vestigde opvoedingsstijl heeft ook invloed op de ouders. Het is gebruikelijk dat ouders hun kinderen ondersteunen en hen helpen bij hun opvoeding. Deze hulp wordt vaak aangeboden door de grootouders, die het kind helpen bij het leren en deel nemen aan het opvoedingsproces. Dit leidt tot een sterke band tussen de generaties en een sterke familieband.
De Chinese opvoeding is een complex proces dat zowel op psychologisch als sociaal niveau invloed heeft op kinderen. De nadruk op academische prestaties, de sterke band met de familie, en de invloed van de cultuur zijn belangrijke aspecten van deze opvoedingsstijl. Hoewel deze benadering leidt tot succesvolle kinderen, kan het ook leiden tot psychische stress en sociale isolatie. Voor ouders is het belangrijk om te beseffen dat de keuze voor de Chinese opvoeding invloed heeft op het gedrag van hun kinderen, en dat het belangrijk is om deze invloed te begrijpen en te leren omgaan met de uitdagingen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet