logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Chinees opvoeden: traditionele waarden, druk en de invloed op kinderen

De opvoeding van kinderen in Chinese gezinnen is gekenmerkt door een sterke nadruk op discipline, academische prestaties en traditionele waarden. De Chinese cultuur stelt hoge verwachtingen aan kinderen, en de opvoeding wordt vaak gekenmerkt door een strakke controle en een onverschrokken gedrag dat gericht is op het bereiken van successen. Dit artikel bespreekt de kenmerken van de Chinese opvoeding, de invloed op kinderen en de culturele en psychologische aspecten die hierbij betrokken zijn.

Kenmerken van de Chinese opvoeding

De Chinese opvoeding is gekenmerkt door een combinatie van strenge discipline, hoge verwachtingen en een sterke nadruk op academische prestaties. Volgens bron [3] wordt in de Chinese cultuur de nadruk gelegd op hard werken, discipline en excellentie. De traditionele waarden die in de Chinese cultuur aanwezig zijn, zoals respect voor ouders, familie en het gevoel van verantwoordelijkheid, spelen een cruciale rol in de opvoeding van kinderen. De term "xiaoshun", wat letterlijk "kindertrouw" betekent, wordt vaak gebruikt om de gehoorzaamheid en toewijding van kinderen aan hun ouders te beschrijven. Dit concept is diep verankerd in de Chinese cultuur en wordt door veel ouders als essentieel beschouwd.

Een ander kenmerk van de Chinese opvoeding is het gebruik van psychologische controle. Volgens bron [3] gebruiken Chinese ouders schaamte als een opvoedende tactiek om hun kinderen te beïnvloeden. In vergelijking met Westerse opvoedingsstijlen, waarin lof en positieve bekrachtiging centraal staan, richten Chinese ouders zich meer op het negatieve gedrag van hun kinderen. Ze kunnen hun kinderen schelden of zelfs fysiek straffen om hen te leren wat goed en wat verkeerd is. Dit wordt vaak gedaan met het doel om het zelfrespect van het kind te beschermen en te bevorderen, maar het kan ook leiden tot emotionele belastbaarheid en psychologische stress.

De invloed van de samenleving en de verwachtingen

Een van de belangrijkste factoren die de Chinese opvoeding beïnvloeden is de druk van de samenleving. Volgens bron [3] is in de Chinese ethiek het principe van "wederzijdse afhankelijkheid" van groot belang. Dit betekent dat het imago van het hele gezin wordt beïnvloed door de keuzes van een enkel lid van het gezin. Omdat de familienaam en reputatie zo'n zware rol spelen in de Chinese samenleving, wegen extra druk en verwachtingen zwaar op kinderen. Een kind dat uitblinkt in academici, kunst en sport en uiteindelijk een opmerkelijke baan met hoge verdiensten bereikt, verbetert het imago van het gezin. Maar om dat te bereiken, wordt aangenomen dat het kind een moeizaam en strikt proces van druk en discipline moet ondergaan door ouders, leraren en coaches.

De druk van de samenleving leidt ook tot een sterke concurrentiestrijd. Volgens bron [1] is het leven van Chinese jongeren allesbehalve aangenaam: het is een ratrace, die al begint als klein kind en eindigt bij totale fysieke en psychische uitputting in het werkende leven. De concurrentie begint al vroeg, met het volgen van bijlessen om op de beste mogelijk universiteit te komen. Daarna moeten ze hard werken om de hoogste cijfers te halen en in hun baan blijven ze overuren maken om de top te halen. Dit leidt tot een situatie waarin jongeren zich voortdurend met hun medestudenten vergelijken en zich zorgen maken over hun toekomst.

De rol van de ouders en de opvoedingsstijl

De opvoedingsstijl van Chinese ouders wordt vaak beschreven als "autoritair", maar dit begrip wordt in de Chinese cultuur anders geïnterpreteerd. Volgens bron [4] wordt de autoritaire opvoedingsstijl in het Westen geassocieerd met begrip van ouderlijke vijandigheid, dominantie, wantrouwen en agressie. In de Chinese autoritaire opvoeding staan er twee andere begrippen centraal die moeilijk letterlijk te vertalen zijn: chiao shun en guan. Chiao shun verwijst naar het idee van training, waarbij ouders de kinderen leren goed te presteren op school. Guan betekent letterlijk "aansturen", maar kan ook "houden van" en "zorgen voor" betekenen. Met andere woorden, ouderlijke zorg, liefde en betrokkenheid gaan samen met strenge controle en aansturing van het kind.

Volgens bron [8] verwachten Chinese ouders de beste resultaten van hun kinderen, omdat ze ervan uitgaan dat hun kind daartoe in staat is. Als het niet lukt, neemt de Chinese ouder aan dat het kind niet hard genoeg heeft gewerkt. Daarom wordt de oplossing altijd gezocht in schelden, straffen en het kind beschamen. De Chinese ouder gelooft dat zijn kind sterk genoeg is om de schaamte te kunnen verdragen en er zijn voordeel mee te doen. De verwachtingen van ouders zijn dus zeer hoog, en de druk op kinderen is groot.

De impact op de gezondheid en psychologie van jongeren

De hoge verwachtingen en de druk van de samenleving hebben een grote invloed op de gezondheid en psychologie van Chinese jongeren. Volgens bron [1] zijn veel Chinese jongeren best depressief. Ze voelen zich soms als werkende machines: ze doen wat ze moeten doen, maar meer ook niet. Dit kan leiden tot psychologische problemen zoals depressie, angst en uitputting. Volgens bron [1] hebben sommige mensen het gevoel dat ze iedere dag hun tijd verspillen, en zijn ze ongelukkig daarover. Anderen zijn meer boeddha-achtig en laten het van zich afglijden. Maar zij geven vaak nergens meer om. Ze zijn als werkende machines: ze doen wat ze moeten doen, maar meer ook niet.

De opvoedingsstijl van Chinese ouders kan ook leiden tot lichamelijke en psychische stress. Volgens bron [8] is de druk op kinderen enorm, en kunnen ze onderhevig zijn aan overmatig leren, overmatig werken en overmatig stressgevoel. Dit kan leiden tot uitputting, stressklachten en zelfs ziektes. Daarnaast is er ook sprake van een ongezonde houding tegenover lichaamsbeweging en vrije tijd. Volgens bron [6] gaan kinderen in China ontzettend laat naar bed, omdat ze veel huiswerk en buitenschoolse activiteiten hebben. De prestatiedrang in China ligt enorm hoog, en kinderen worden vaak gedrumpeld om hun best te doen om de beste te worden.

De rol van de school en de onderwijsinstellingen

De school speelt een cruciale rol in de opvoeding van Chinese kinderen. Volgens bron [3] ligt de nadruk op de punten en is er altijd een sfeer van competitie. De leerkrachten zijn over het algemeen heel duidelijk in wat zij verwachten van een kind. Ze sturen de kinderen vooral door ze te prijzen wanneer ze het goede gedrag vertonen. De school is dus een belangrijk onderdeel van de opvoeding, en kinderen worden hierin gestimuleerd om hun beste te geven.

De school is ook een plek waar de culturele en psychologische aspecten van de Chinese opvoeding worden geïntegreerd. Volgens bron [3] is de opvoeding van kinderen in de Chinese cultuur gericht op het leren van traditionele waarden, zoals respect voor ouders en familie. De school speelt hierbij een rol in het leren van deze waarden, en kinderen worden hierin gestimuleerd om hun verantwoordelijkheid en plicht te leren.

De invloed van de moderne samenleving

In de moderne samenleving verandert de Chinese opvoeding ook. Volgens bron [9] worden verlegen kinderen in China nu minder geaccepteerd, in vergelijking met twintig jaar geleden. Dit komt door de invloed van westers denken en waarden. Daarnaast wordt er ook een mix van opvoedstijlen gezien, waarin traditionele waarden worden gecombineerd met moderne invloeden. Dit betekent dat ouders zich steeds vaker moeten aanpassen aan de veranderende samenleving.

Volgens bron [10] is het belangrijk dat ouders van Chinees-Nederlandse kinderen hun kinderen voorbereiden op discriminatie in de Nederlandse maatschappij, maar hen ook trots maken op hun etnische cultuur. Dit vereist een multiculturele en kleurbewuste opvoeding, waarin zowel de Chinese als de Nederlandse cultuur worden geïntegreerd.

Conclusie

De Chinese opvoeding is gekenmerkt door een sterke nadruk op discipline, academische prestaties en traditionele waarden. De druk van de samenleving, de verwachtingen van ouders en de invloed van de school spelen hierin een cruciale rol. De opvoedingsstijl van Chinese ouders is streng en controleerend, maar ook gericht op het bereiken van successen. De impact op de gezondheid en psychologie van jongeren is groot, en de druk op kinderen is enorm. In de moderne samenleving verandert de Chinese opvoeding ook, en wordt er steeds vaker gekeken naar een mix van traditionele en moderne waarden. Het is belangrijk dat ouders en leerkrachten hier rekening mee houden en een evenwicht vinden tussen de verwachtingen van de samenleving en de behoeften van de kinderen.

Bronnen

  1. Het leven van Chinese jongeren is allesbehalve aangenaam
  2. Family and kinship in Chinese society
  3. De rol van traditionele waarden
  4. Ouderlijke controle en autoritaire opvoedingsstijl
  5. Niet je eigen geluk maar je ouders op 1
  6. In China gaan kinderen ontzettend laat naar bed
  7. De Chinese staat biedt hulp bij opvoeding
  8. CHINESE OUDERS BEGRIJPEN
  9. Van west naar oost
  10. Streven naar een multiculturele kleurbewuste opvoeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven