logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Opvoeden met kinderen met Conduct Disorder: Aanpak en huntechnieken voor ouders en opvoeders

Inleiding

Conduct Disorder (CD) is een ernstige gedragsstoornis die voorkomt bij jonge kinderen en adolescenten. Kinderen met CD vertonen agressief, ongeoorloofd en normoverschrijdend gedrag dat hen in aanraking brengt met de justitie, problemen oplevert op school en een belastende invloed heeft op hun gezin. De stoornis vereist een gecombineerde benadering van ouders, opvoeders en deskundigen, met als doel het gedrag te beheersen en de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. In dit artikel worden de kenmerken, oorzaken, gevolgen en opvoedingsstrategieën besproken, gebaseerd op informatie uit de bronnen.

Kenmerken van Conduct Disorder

Conduct Disorder wordt gekenmerkt door agressief gedrag dat de grondrechten van anderen schendt, zoals pesten, bedreigen, fysieke geweldplegingen, liegen, stelen en het schaden van eigendommen. Kinderen met CD kunnen ook ongeoorloofd gedrag vertonen, zoals het negeren van regels, het vechten, het bedreigen van anderen, en het ongeoorloofd gebruik van wapens. Deze gedragingen kunnen zich voordoen in de jeugd of pas in de puberteit en zijn vaak onderscheidend ten opzichte van de normale gedragsontwikkeling.

In het algemeen komt CD minder vaak voor dan Oppositional Defiant Disorder (ODD). Onderzoek wijst uit dat in het reguliere basisonderwijs veel kinderen met ODD voorkomen, maar vrijwel nooit met CD. Voor CD zijn daarom gespecialiseerde scholen en ondersteuningsmaatregelen nodig.

Oorzaken en Gevolgen

De oorzaken van CD worden vaak toegeschreven aan een combinatie van erfelijke aanleg en omgevingsfactoren. Factoren zoals een ongunstig gezinssituatie, slechte omgang met vrienden en een ongunstige omgeving kunnen het gedrag van het kind versterken. Bovendien kunnen er ook andere stoornissen aanwezig zijn, zoals ADHD, angststoornissen of stimulerende stoornissen.

De gevolgen van CD zijn ernstig en omvattend. Het leidt tot problemen in het sociale functioneren, schoolprestaties en het beroepsonderwijs. Kinderen met CD hebben vaak moeite met het behalen van diploma’s, lopen ze snel in aanraking met de justitie en kunnen ze in sociaal isolement geraken. De stoornis heeft ook invloed op het gezin, waar ouders moeite hebben met het opvoeden en het opbouwen van een positieve relatie met hun kind. Bovendien kan het gedrag van het kind leiden tot stress, spanning en onzekerheid bij ouders.

Diagnose en Behandeling

De diagnose CD wordt meestal gesteld door een kinder- en jeugdpsychiater of een gz-psycholoog, op basis van gesprekken met ouders, leerkrachten en het kind zelf, en observaties. De diagnose wordt gesteld op basis van gedragskenmerken en de duur van het gedrag. De diagnose is belangrijk om de juiste behandeling en ondersteuning te kunnen bieden.

De behandeling van CD is complex en vereist vaak meerdere interventies. Er kunnen oudertrainingen, gezinstherapie, begeleiding op school en gedragstherapie worden toegepast. Soms wordt ook medicatie ingezet, vooral wanneer er sprake is van een stemmings- of angststoornis en/of ADHD. Medicatie kan helpen bij het verbeteren van concentratie, aandacht en het verminderen van stemmingsschommelingen en angsten.

Opvoeding en Ondersteuning

Het opvoeden van een kind met CD is een uitdaging. Ouders en opvoeders moeten zich realiseren dat het gedrag van het kind niet te verantwoorden is, maar dat het voortkomt uit een stoornis. Er is behoefte aan geduld, consistentie en een duidelijke opvoedingsstijl. Bovendien is het belangrijk om zelf ook aandacht te besteden aan je eigen welzijn, omdat het opvoeden van een kind met CD veel stress met zich meebrengt.

Er zijn verschillende strategieën en technieken die kunnen helpen bij het omgaan met het gedrag van een kind met CD. Onder andere het vaststellen van duidelijke regels, het belonen van positief gedrag, het aanbieden van ondersteuning en het werken aan het verbeteren van sociale vaardigheden. Ook is het belangrijk om te werken aan het versterken van het zelfvertrouwen van het kind en het leren omgaan met agressie.

Ondersteuning voor Ouders en Opvoeders

Ouders en opvoeders van kinderen met CD hebben vaak veel last van de situatie. Ze worden vaak beoordeeld op hun opvoedingskwaliteiten en kunnen last krijgen van de omgeving. Het is daarom belangrijk om te beseffen dat het gedrag van het kind niet op hun geweten ligt, maar voortkomt uit een stoornis. Bovendien is het belangrijk om te werken aan het opbouwen van een positieve relatie met het kind en het zoeken naar ondersteuning van deskundigen.

Er zijn verschillende hulpverleners en zorgaanbieders die kinderen met CD kunnen ondersteunen. Het is belangrijk om navraag te doen naar de ervaring en kennis van de desbetreffende deskundige. Daarnaast kunnen er ook specifieke behandelmethode en trainingen worden toegepast, zoals VR-trainingen, die gericht zijn op het leren omgaan met agressie en het verbeteren van het sociaal gedrag.

Conclusie

Conduct Disorder is een ernstige gedragsstoornis die veel invloed heeft op het functioneren van het kind, het gezin en de omgeving. Het vereist een gecombineerde aanpak van ouders, opvoeders en deskundigen, met als doel het gedrag te beheersen en de ontwikkeling van het kind te ondersteunen. Er zijn verschillende strategieën en technieken die kunnen helpen bij het omgaan met het gedrag van een kind met CD, en het is belangrijk om te werken aan het verbeteren van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en het opbouwen van een positieve relatie met het kind.

Bronnen

  1. https://www.kijkopontwikkeling.nl/ontwikkelingsstoornis/cd/
  2. https://mentaalbeter.nl/gedragsstoornis/cd/
  3. https://gedragsproblemenindeklas.nl/gedrags-en-ontwikkelingsstoornissen/odd-cd/
  4. https://www.ggzdigitaal.nl/p/minder-dwars-en-driftig-opvoeden-van-kinderen-met-odd-en-of-cd/7545
  5. https://kenniscentrum-kjp.nl/ouders-jongeren/gedragsstoornissen-odd-cd/
  6. https://balansdigitaal.nl/kennisbank/opvoeding/kennisbank-opvoeden-bij-ontwikkelingsproblemen/benadering-bij-odd-en-cd
  7. https://balansdigitaal.nl/kennisbank/opvoeding/kennisbank-opvoeden-bij-ontwikkelingsproblemen/opvoeden-met-odd-of-cd

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven