Cursus Slim Opvoeden: Handvatten voor ouders van hoogbegaafde kinderen
juli 5, 2025
Carsa De Gezinspraktijk, vroeger bekend als Carsa Opvoeden&zo, is een organisatie die gespecialiseerd is in gezinsbegeleiding, opvoedondersteuning en psychosociale hulp bij complexe situaties. Deze organisatie biedt een breed scala aan diensten aan, gericht op gezinnen met kinderen tot 18 jaar. De praktijk werkt met een multidisciplinair team en biedt ondersteuning bij opvoedproblemen, echtscheiding, gedragsproblemen, en ontwikkelingsachterstanden. De dienstverlening is gericht op het bevorderen van een positief gezinsklimaat en het versterken van de rol van ouders in de opvoeding.
Een van de kernpunten van Carsa De Gezinspraktijk is het bieden van gespecialiseerde opvoedondersteuning bij complexe situaties. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer er sprake is van een psychische stoornis bij ouders of kinderen, of wanneer er sprake is van pedagogische verwaarlozing. Ook bij ontwikkelingsachterstand of verstandelijke beperkingen kan een complexe opvoedsituatie ontstaan. In dergelijke gevallen helpt de praktijk bij het oplossen van opvoedproblemen en het versterken van de band tussen ouders en kind.
Daarnaast biedt de praktijk hulp bij situaties waarin de ontwikkeling en veiligheid van het kind bedreigd is. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij gedwongen hulpverlening vanuit de kinderbescherming, zoals bij een onder toezicht stelling (OTS), of wanneer dit dreigt te gebeuren en het gezin zich in de laatste fase van het vrijwillig stadium bevindt. In dergelijke gevallen helpt de praktijk bij het oplossen van opvoedproblemen en het versterken van de band tussen ouders en kind.
Echtscheiding is een heftige gebeurtenis voor iedereen binnen het gezin. Voor kinderen kan dit vooral lastig zijn, omdat zij hier geen invloed op hebben. Een echtscheiding leidt tot veel veranderingen in zaken die daarvoor zo vanzelfsprekend waren. Vaak wordt onderschat wat voor effect dit op kinderen heeft, waardoor veranderingen in gedrag aan de kinderen wijten. Echtscheiding kan echter veel negatief gedrag bij kinderen teweeg brengen omdat ze de situatie niet begrijpen, uit angst of uit onmacht.
Carsa De Gezinspraktijk biedt hierbij ondersteuning aan gezinnen die met een echtscheiding te maken hebben. De praktijk helpt bij het aanpakken van de gevolgen van een echtscheiding en helpt ouders bij het omgaan met de verantwoordelijkheden van de opvoeding. Bovendien helpt de praktijk bij het oplossen van conflicten en het bevorderen van een positief gezinssamenstel. In dit kader is het belangrijk dat ouders in staat zijn om met elkaar te communiceren en samen te werken aan de opvoeding van hun kind.
Naast de begeleiding bij complexe situaties en echtscheiding, biedt Carsa De Gezinspraktijk ook praktische opvoedondersteuning aan. Dit kan bijvoorbeeld helpen bij slaapproblemen, moeite met zindelijkheid of boze buien. De praktijk biedt adviezen en tips aan om ouders te helpen bij het opvoeden en opgroeien van hun kind. Deze vorm van begeleiding kan worden ingezet als preventie, om verdere problemen te voorkomen, of wanneer ouders vragen hebben over de opvoeding van hun kind.
De praktijk biedt ook diagnostische onderzoeken aan, waarbij met behulp van beeldvorming meer zicht komt op wat een kind nodig heeft. Dit kan vervolgens leiden tot het aanpassen van de omgeving, waardoor de behoefte van het kind en hetgeen de omgeving biedt, weer dichter bij elkaar komen te liggen. Deze diagnostiek helpt bij het bepalen van de juiste maatregelen en behandelingen.
Bij Carsa De Gezinspraktijk wordt ook gebruikgemaakt van verschillende vormen van therapie. Hierbij worden onder andere systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie, speltherapie, paardentherapie, gezinsPMT, traumabehandeling/EMDR en ouder-kind relatietherapie toegepast. Deze behandelingen worden ingezet om de relatie tussen ouders en kind te verbeteren en om problemen zoals gedragsproblemen, stress of trauma’s te verhelpen.
De praktijk biedt ook ondersteuning bij het omgaan met trauma’s en emotionele problemen. Hierbij wordt vaak gebruikgemaakt van EMDR-therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing), een methode die helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen. Daarnaast helpt de praktijk bij het oplossen van conflicten en het bevorderen van een positief gezinssamenstel.
Carsa De Gezinspraktijk heeft haar vestiging in Vessem, en biedt hulp aan huis. Therapien en diagnostiek vinden op locatie plaats. Daarnaast is er ook een intakegesprek beschikbaar. De praktijk heeft een aantal locaties in de regio, waaronder Eindhoven, Oirschot, Veldhoven, Best, Eersel, Bladel, Bergeijk, Reusel-de Mierden, Geldrop-Mierlo, Nuenen, Son & Breugel, Waalre, Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck.
De praktijk is bereikbaar via telefoonnummer 06-19620359 en via e-mail op [email protected]. Daarnaast is de praktijk ook te vinden op de website www.carsadegezinspraktijk.nl. De praktijk heeft een KvK-nummer van 75087308 en werkt met 10 tot 100 medewerkers.
In januari 2025 is Carsa Opvoeden&zo veranderd in Carsa De Gezinspraktijk. De praktijk heeft een nieuwe website, nieuw logo en een frisse moderne huisstijl. De naam en uitstraling zijn aangepast, maar de kernwaarden en missie blijven hetzelfde. De praktijk blijft gericht op het begeleiden en behandelen van gezinnen op hun weg naar een positief gezinsklimaat.
Carsa De Gezinspraktijk is een betrouwbare organisatie die gespecialiseerd is in gezinsbegeleiding, opvoedondersteuning en psychosociale hulp bij complexe situaties. De praktijk biedt ondersteuning aan gezinnen met kinderen tot 18 jaar, met als doel het bevorderen van een positief gezinsklimaat. De praktijk werkt met een multidisciplinair team en biedt ondersteuning bij opvoedproblemen, echtscheiding, gedragsproblemen, en ontwikkelingsachterstanden. De praktijk biedt ook diagnostische onderzoeken en verschillende vormen van therapie, waaronder systeemtherapie, cognitieve gedragstherapie en EMDR-therapie. De praktijk is bereikbaar via telefoonnummer 06-19620359 en via e-mail op [email protected].
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet