De kracht van de opvoeder: vertrouwen, betrokkenheid en het ontwikkelingsproces
juli 5, 2025
De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ speelt een cruciale rol in de opvoeding van kinderen over het gebruik van alcohol. Volgens onderzoek van de Alliantie Alcoholbeleid Nederland (AAN) is het gedrag van ouders een belangrijke factor in het vroeg beginnen met drinken en het verder gaan met alcoholgebruik bij jongeren. De campagne richt zich op het bewust maken van ouders van hun invloed op het gedrag van hun kinderen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verlagen van het alcoholgebruik onder jongeren door maatregelen zoals het verbannen van alcoholreclame, het verhogen van de prijs van alcohol en het verminderen van verkooppunten. In dit artikel worden de kernpunten van de campagne, de invloed van ouders, de rol van opvoedstijlen en de voordelen van het beperken van het gebruik van alcohol in het bijzijn van kinderen besproken.
Het gedrag van ouders speelt een cruciale rol in het vroeg beginnen met drinken en het vaker en risicovoller drinken van jongeren. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die hun ouders zien drinken, vaker en eerder beginnen met drinken dan kinderen die dit niet zien. Bovendien is het zichtbaarheid van alcohol in huis een factor die bijdraagt aan een positievere houding ten opzichte van alcohol en uiteindelijk tot vaker en risicovol drinken van jongeren. De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ benadrukt dat ouders het goede voorbeeld moeten geven door geen alcohol te drinken in het bijzijn van hun kinderen. Dit is belangrijk omdat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen.
De opvoedstijl van ouders heeft een grote invloed op het alcoholgebruik van hun kinderen. Er zijn vier verschillende opvoedstijlen te onderscheiden: autoritaire, autoritatieve, permissieve en verwaarlozende. Een autoritatieve opvoedstijl is een beschermende factor voor het alcoholgebruik van kinderen. Een permissieve opvoedstijl laat op jonge leeftijd positieve effecten zien, maar is op latere leeftijd een risicofactor. Daarentegen is een autoritaire of verwaarlozende opvoedstijl een risicofactor voor het alcoholgebruik van kinderen en jongeren. Ouders kunnen door het stellen van regels en het volgen van het gedrag van het kind (monitoring) bijdragen aan minder alcoholgebruik. Strenge regels over alcoholgebruik bij kinderen draagt bij aan uitstel van beginnen met drinken en een lagere alcoholconsumptie bij jongeren.
Het gebruik van alcohol in het bijzijn van kinderen heeft een negatief effect op hun houding ten opzichte van alcohol. Kinderen die hun ouders zien drinken, hebben een grotere kans om vroeger met drinken te beginnen en later te veel te drinken. Dit is belangrijk omdat het lichaam en de hersenen van jongeren nog volledig in ontwikkeling zijn. Alcohol is schadelijk voor de gezondheid van jongeren, vooral omdat hun hersenen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Daardoor is het belangrijk dat ouders ervoor zorgen dat hun kinderen geen alcohol in het bijzijn van hun ouders zien.
De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ is gericht op ouders met als boodschap om geen alcohol te drinken waar hun kinderen bij zijn. De campagne is ontstaan uit het onderzoek van de AAN en richt zich op het bewust maken van ouders van hun invloed op het gedrag van hun kinderen. De campagne is gericht op het verlagen van het alcoholgebruik onder jongeren door maatregelen zoals het verbannen van alcoholreclame, het verhogen van de prijs van alcohol en het verminderen van verkooppunten. De campagne richt zich op drie focuspunten om alcoholgebruik bij jongeren tegen te gaan en hun ontwikkeling te stimuleren. Zo worden ze beschermd voor nu en later.
De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ heeft een positief effect op ouders. Veel ouders zijn zich bewust van hun voorbeeldrol en willen het goede voorbeeld geven. Echter, nog steeds drinken 3 op de 10 ouders vaak alcohol in het bijzijn van hun kind. Dit is een probleem omdat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. De campagne probeert dit probleem aan te kaarten door ouders te bewust te maken van hun invloed op het gedrag van hun kinderen. Daarnaast worden er activiteiten voor ouders georganiseerd om hen te helpen met het opvoedingsproces.
De gemeenschap speelt een belangrijke rol bij het verlagen van het alcoholgebruik onder jongeren. In de regio Gooi en Vechtstreek wordt er integraal samengewerkt om het alcoholgebruik onder jongeren verder terug te dringen. Naast voorlichting aan ouders bestaat de aanpak onder meer uit het programma Helder op School, toezicht door gemeenten op de naleving van de NIX18-regels bij alcoholverstrekkers en voorlichting op scholen en aan professionals. De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ is een onderdeel van deze integrale aanpak.
De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ heeft een positief effect op de jeugd. Door de campagne wordt er aandacht besteed aan het gedrag van ouders en hun invloed op het gedrag van hun kinderen. Dit is belangrijk omdat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. Daarnaast wordt er gewerkt aan het verlagen van het alcoholgebruik onder jongeren door maatregelen zoals het verbannen van alcoholreclame, het verhogen van de prijs van alcohol en het verminderen van verkooppunten. De campagne richt zich op drie focuspunten om alcoholgebruik bij jongeren tegen te gaan en hun ontwikkeling te stimuleren. Zo worden ze beschermd voor nu en later.
De campagne ‘Zien Drinken, Doet Drinken’ speelt een cruciale rol in de opvoeding van kinderen over het gebruik van alcohol. De invloed van ouders is belangrijk, omdat kinderen het gedrag van hun ouders overnemen. De opvoedstijl van ouders heeft een grote invloed op het alcoholgebruik van hun kinderen. Het gebruik van alcohol in het bijzijn van kinderen heeft een negatief effect op hun houding ten opzichte van alcohol. De campagne richt zich op het bewust maken van ouders van hun invloed op het gedrag van hun kinderen. De gemeenschap speelt een belangrijke rol bij het verlagen van het alcoholgebruik onder jongeren. De campagne heeft een positief effect op de jeugd, omdat ze aandacht besteden aan het gedrag van ouders en hun invloed op het gedrag van hun kinderen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet