logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Borden voor kinderen: Structuur en ondersteuning bij de opvoeding

Borden voor kinderen vormen een belangrijk hulpmiddel bij de opvoeding, zowel op het gebied van tijdsbesef als zelfredzaamheid. De bronnen geven aan dat het gebruik van planborden met pictogrammen vooral nuttig is voor jonge kinderen, maar ook voor oudere kinderen. Deze borden helpen bij het aanleren van regelmaat, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. In dit artikel worden de voordelen, toepassingen en aanbevelingen van borden voor kinderen uitgebreid besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie.

Borden voor kinderen: Wat is het en hoe werkt het?

Een planbord met pictogrammen is een educatief en leerzaam hulpmiddel dat kinderen helpt bij de ontwikkeling van tijdsbesef en zelfredzaamheid. Door het geven van overzicht, houvast en structuur, creëert het rust voor zowel het kind als de ouders. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen die nog niet kunnen lezen. Voor oudere kinderen kan het werken met pictogrammen eveneens nuttig zijn, bijvoorbeeld bij kinderen met ADHD, autisme of beelddenkers.

In de bronnen wordt uitgelegd dat het belangrijk is dat kinderen weten wat er komt en dat zij zich hierin kunnen oriënteren. Zo voorkom je dat kinderen onrustig worden en veel vragen stellen. Inzicht in wat komen gaat geeft rust, zowel voor het kind als voor de ouders. Daarom is het handig om een planbord te gebruiken dat past bij de leeftijd van het kind. De keuze voor goede kwaliteit en design zorgt ervoor dat het planbord aantrekkelijk en motiverend is voor kinderen en daardoor goed bruikbaar is voor de langere termijn.

Het gebruik van planborden in de opvoeding

Planborden zijn niet alleen nuttig voor kinderen die nog niet kunnen lezen, maar ook voor oudere kinderen. Ze helpen bij het leren van tijdsmanagement en het opbouwen van een overzichtelijke dagindeling. Het is handig om te werken met een planbord dat op basis van kleuren of dieren is aangepast aan de leeftijd van het kind. Bijvoorbeeld: een muis op het ene bord voor maandag en een gele kleur op een ander bord. Hierdoor wordt het voor jonge kinderen makkelijker om de dagen te herkennen.

De bronnen geven aan dat het planbord niet alleen een hulpmiddel is voor de kinderen, maar ook voor de ouders. Het helpt bij het opbouwen van een structuur en het aanleren van verantwoordelijkheid. Ook kunnen de kinderen zelf een lijstje maken met klusjes die ze kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan klusjes als tafel dekken, tafel afruimen, de vuile vaat afwassen of in de afwasmachine zetten, het aanrecht afnemen, stofzuigen, de eigen kamer opruimen, gras maaien, enzovoort. Het is handig om samen met het kind een rooster te maken waarop staat welk klusje ieder kind moet doen en op welke dag. Het is ook nuttig om het gewenste resultaat van de klusjes precies te benoemen en eventueel op te schrijven.

Het belang van het voorbeeld geven

Het is belangrijk dat ouders het goede voorbeeld geven. Kinderen kijken voortdurend naar hun ouders hoe zij dingen doen. Als een kind geen zin heeft in een afgesproken klusje, dan is het handig om dat toe te geven, maar ook te laten weten dat het goed is als iets gedaan is. Praat daarover en vraag het kind wat het zou willen doen als het klusje af is. Niet elke klus hoeft een beloning te krijgen, maar soms kan iets leuks in het vooruitzicht wel stimuleren.

Het is ook belangrijk om het goede voorbeeld te geven bij het eten. Als het kind ziet hoe jij eet, zal het dat na willen doen. Daarom is het belangrijk dat je groente en fruit wast voordat jullie het eten. Leer het kind om de handen te wassen voor het eten (en na toiletbezoek). Bacteriën en ziektekiemen verspreiden zich ook via je handen. Daarnaast is het belangrijk om het gezellige aan tafel te maken. Een gezellige sfeer aan tafel is belangrijk, maar niet alle kinderen kunnen lang rustig aan tafel blijven zitten. Dat hangt samen met de leeftijd en het karakter van het kind. Verwacht dus niet te veel van je kind en zorg dat de regels haalbaar zijn. Zo bevorder je de sfeer aan tafel. Heel belangrijk daarbij zijn ook de complimentjes voor de positieve punten die je ziet.

De rol van borden bij het leren van eetgewoonten

Eetgewoondes zijn een belangrijk onderdeel van de opvoeding. De maaltijden vormen een sociaal gebeuren. Het is gezellig! Tegelijkertijd is het ook een moment dat je als ouder met opvoeding bezig bent. Door het goede voorbeeld te geven, zorg je ervoor dat je kind van gezonde voeding leert genieten.

Als je kind 1 jaar is, kun je het best zorgen dat alles klaar is als je het gaat halen om te eten. Oudere peuters roep je wanneer het eten bijna klaar is zodat ze rustig af kunnen ronden waar ze mee bezig waren en aan tafel kunnen komen. Bij jonge peuters gebruik je borden en bekers die niet kapot kunnen. Het is handig om vaste tijden aan te houden voor de maaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Op vaste tijden eten, met alle gezinsleden, is gezellig. Je kind leert die momenten te waarderen en eet op regelmatige tijden. Bovendien is het een goed idee om 's avonds op tijd te eten, anders is je kind misschien te moe. Verder kun je op vaste momenten iets tussendoor geven (maximaal vier keer per dag). Je kind leert zo ook dat je niet de hele dag door kunt eten.

Het gebruik van borden bij het leren van hygiëne

Hygiëne is een belangrijk onderdeel van de opvoeding. Het is belangrijk dat je kind leert om de handen te wassen voor het eten (en na toiletbezoek). Bacteriën en ziektekiemen verspreiden zich ook via je handen. Daarnaast is het belangrijk dat je kind leert om groente en fruit te wassen voordat jullie het eten. Dit helpt bij het voorkomen van ziektes en het bevorderen van gezonde eetgewoonten.

De rol van borden bij het leren van zelfstandigheid

Borden kunnen ook helpen bij het leren van zelfstandigheid. Bijvoorbeeld: als je kind 1 jaar oud is, kan het beginnen met het eten met de handen. Kies eten dat je peuter goed met de vingers kan pakken, zoals stukjes brood, kaas of fruit. Dit kost veel concentratie. Terwijl je peuter oefent, kun jij best geregeld een hap in de mond stoppen. Kies eetgerei dat past bij de motoriek van je kind. Tussen een en twee jaar kan je peuter leren om zelf met een lepel te eten. Meestal laat een kind merken er klaar voor te zijn door naar de lepel te grijpen. Dat is het moment om te beginnen. Natuurlijk hoef je niet te verwachten dat je peuter van dat eten al veel naar binnenkrijgt. Het is een hele klus voor je kind om iets op de lepel te krijgen, die naar de mond te brengen en het eten eraf te happen.

Samenwerking en het geven van verantwoordelijkheid

Het is belangrijk om samen te werken met je kind en verantwoordelijkheid te geven. Bijvoorbeeld: eerst samen met je kinderen een lijstje maken met klusjes die kinderen kunnen doen. Laat je kind kiezen waar hij zin in heeft. Als jullie bijvoorbeeld samen eten koken, wil je kind misschien de groenten wassen, jij snijdt en je kind mag daarna roeren in de pan. Bij het tafeldekken kan je kind bijvoorbeeld het bestek naast de borden leggen. Boodschappen opruimen is ook een klusje dat je goed samen kunt doen. Zo wordt klusjes doen meteen een gezellige bezigheid.

Conclusie

Borden voor kinderen spelen een belangrijke rol in de opvoeding, zowel op het gebied van tijdsbesef als zelfredzaamheid. Ze helpen bij het aanleren van regelmaat, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Door het gebruik van planborden met pictogrammen, kunnen kinderen zich beter oriënteren in hun dagindeling. Daarnaast is het belangrijk om het goede voorbeeld te geven, zowel bij het eten als bij het omgaan met hygiëne. De samenwerking tussen ouders en kinderen is cruciaal bij het leren van verantwoordelijkheid en zelfstandigheid. Borden kunnen dus een waardevol hulpmiddel zijn in de opvoeding van kinderen.

Bronnen

  1. Power to the Mamas
  2. Kinderplanborden.nl
  3. Pinterest
  4. Jeugdengezin Utrecht
  5. CJG Veldhoven
  6. CJG Apeldoorn
  7. Canarias
  8. Jeugdengezin Utrecht

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven