logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Hoe een blindengeleidehond wordt opgevoed: een overzicht van het proces

Een blindengeleidehond is een hond die speciaal is opgeleid om een blinde of zeer slechtziende persoon te helpen bij het navigeren in de maatschappij. Het proces van het opvoeden van zo’n hond is complex en vereist veel inzet, tijd en medische zorg. In dit artikel geven we een overzicht van het proces van het opvoeden van een blindengeleidehond, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Inleiding

Een blindengeleidehond is een hond die speciaal is opgeleid om een blinde of zeer slechtziende persoon te helpen bij het navigeren in de maatschappij. Het proces van het opvoeden van zo’n hond is complex en vereist veel inzet, tijd en medische zorg. In dit artikel geven we een overzicht van het proces van het opvoeden van een blindengeleidehond, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Fase 1: Puppy gastgezin

Een blindengeleidehond begint meestal als puppy. De organisatie KNGF Geleidehonden werkt samen met verschillende fokkers en werkt met verschillende rassen zoals onder andere labradors, golden retrievers, doodles en poedels. Hier is veel in mogelijk, maar uiteraard houden ze altijd rekening met het karakter en de raseigenschappen van het specifieke ras.

Als de puppy’s oud genoeg zijn om het moederlijk nest te verlaten, worden ze geplaatst bij verschillende gastgezinnen. Deze bevinden zich door heel Nederland. In het gastgezin leert de pup de wereld te kennen. Het is een hele belangrijke fase om een betrouwbare, stabiele geleidehond te worden. In deze periode staan socialisatie, opvoeden, groeien en enkele basisoefeningen centraal. Het gastgezin heeft de unieke taak om de pup te begeleiden, en doet dat uiteraard niet alleen. Zo zijn er op regelmatige basis puppylessen die gevolgd worden en zijn ze altijd bereikbaar voor vragen. Hierdoor heeft de hond een stabiele basis en de basiskennis die nodig is om een goede blindengeleidehond te worden. Ergens tussen de 1 tot 1,5 jaar is de hond zo ver om naar de volgende stap in zijn opleiding te gaan.

Fase 2: Trainingen

Vanuit het gastgezin komt de hond bij één van onze trainers in huis te wonen om te beginnen aan het traject waarin hij/zij alle blindengeleidehondentaken gaat leren. Naast puppy’s hebben wij ook honden die via een zij-instroom binnen komen. Dit zijn honden die vaak geen puppy meer zijn, maar na uitvoerig testen wel blijken te beschikken over de kwaliteiten die nodig zijn om blindengeleidehond te worden. Deze honden hebben enorm veel plezier in hun carrièreswitch en pakken de training goed en vol plezier op.

Alle honden worden eerst medisch gekeurd voordat ze blindengeleidehond kunnen worden. Zo worden onder andere de ogen en gewrichten gecontroleerd. Wij vinden het erg belangrijk dat we met gezonde honden werken en hun lichaam geschikt is voor dit fysieke werk.

Fase 3: Matching en aan het werk

Als de hond ergens tussen de 2 à 3 jaar oud is, is hij bijna klaar. De hond loopt dan een examen waarin iemand ‘blind’ (vaak door middel van een geblindeerde bril) met de hond een route loopt. Dit wordt vervolgens beoordeeld op verschillende punten om ervoor te zorgen dat de hond écht klaar is voor het werk. Zodra de hond geslaagd is, is hij klaar om geplaatst te worden.

Wij plaatsen niet zomaar een hond bij elk persoon. Wij vinden het namelijk belangrijk dat er echt een klik is, want: hoe beter de band, hoe beter het team zal functioneren. Daarom werken wij met een zogenoemd ‘matchingsmoment’. Dit vindt vaak al plaats tijdens de trainingsfase. In bepaalde gevallen mag de hond ook een paar dagen logeren bij de client om te kijken of er een klik is. Er zal nog niet gewerkt worden, maar men kan wel samen wandelen en een band opbouwen. Onder begeleiding van ons wordt er een kleine route gelopen om te zien of de samenwerking goed verloopt. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat het wandeltempo van de hond past bij de client. Indien de hond en client positieve signalen geven, worden ze definitief gematcht.

Opleiding en taken

De opleiding van een blindengeleidehond duurt ongeveer 2 jaar. Het begint vaak met een puppy die uiteindelijk na uitgebreide training gematcht wordt aan een client. Als de klik er is, en na een uitgebreid afleveringstraject, kan het team samen zelfstandig op pad gaan.

Voorbeelden van taken die blindengeleidehonden leren zijn: - Aangeven van de stoep, stoplicht, bushalte of deur - Om diepe gaten, losliggende stoepstegels en obstakels heen navigeren - Oversteken weigeren in gevaarlijke situaties zoals het einde van het perron op het station - Zoeken van een lege stoel in de trein, restaurant of wachtkamer

Naast de trainingen is er voldoende tijd voor de hond om gewoon even hond te zijn: er wordt met ze gewandeld en gespeeld, ze spelen met andere hondenvriendjes en mogen loslopen op geschikte plekken. Uiteraard worden ze ook flink geknuffeld en hebben ze een eigen plek in huis om in uit te rusten.

Kosten en vergoeding

Een blindengeleidehond kost KNGF Geleidehonden tot aan zijn pensioen ongeveer € 40.000,-. Na je aanmelding, doet de geleidehondenschool een aanvraag bij je zorgverzekering. Als deze het ‘hulpmiddel’ goedkeurt, krijgt de school een vergoeding voor de geleidehond, maar deze vergoeding is bij lange na niet kostendekkend. Dat is de reden dat KNGF Geleidehonden reclame maakt om donateurs te werven. Ze betalen de overige kosten o.a. uit donaties, nalatenschappen en sponsoracties. Met Sponsor Een Pup doneer je maandelijks een klein bedrag en volg je het leven van een KNGF-pup tijdens zijn eerste levensjaren. Ook met kleine acties, zoals het inzamelen van plastic doppen, kun je al bijdragen aan het mooie werk van KNGF Geleidehonden.

Als je zorgverzekeraar de geleidehond heeft goedgekeurd krijg je meestal een kwartaaltoelage om voor de onderhoudskosten van de geleidehond te zorgen. Hiermee kun je de zorgverzekering, medische kosten en voeding voor de hond regelen. Dit bedrag is voor de basisbehoeften. Als de hond meer zorg nodig heeft, zijn de kosten voor de geleidehondenbaas. Bovendien valt de vergoeding onder het eigenrisico, dit betekent dat ik de eerste vergoeding nooit gestort krijg. Als geleidehondenbaas ben je dus elk jaar binnen een paar maanden door je eigenrisico voor de zorgverzekering heen.

Nazorg en ondersteuning

Als je klaar bent met de training, is het contact met de school niet klaar. Zij blijven 24/7 beschikbaar voor vragen en helpen bij problemen. Bovendien is er regelmatig een nazorgbezoek, waarbij wordt gekeken hoe het met de hond en jou gaat en word je geattendeerd op zaken die eventueel aandachtspunten nodig hebben. Tijdens een nazorg wordt niet alleen gepraat, maar ga je ook een stuk met de hond lopen en kijkt de trainer of het allemaal nog goed gaat. Het kan zijn dat jij slordig bent geworden in het recht oversteken of dat de hond, zonder dat jij het merkt, vaak afgeleid is tijdens het werk. Na de wandeling worden eventuele aandachtspunten besproken. Het welzijn van de hond staat voor KNGF Geleidehonden altijd voorop.

Er is o.a. nazorg: - 4 weken na plaatsing van de hond; - Na 3 maanden; - Na een halfjaar; - Dan elk jaar.

Conclusie

Een blindengeleidehond is een hond die speciaal is opgeleid om een blinde of zeer slechtziende persoon te helpen bij het navigeren in de maatschappij. Het proces van het opvoeden van zo’n hond is complex en vereist veel inzet, tijd en medische zorg. De opleiding van een blindengeleidehond duurt ongeveer 2 jaar. Het begint vaak met een puppy die uiteindelijk na uitgebreide training gematcht wordt aan een client. De kosten van een blindengeleidehond zijn hoog, maar de ondersteuning van de zorgverzekering helpt om de kosten te dekken. Na de training blijft de school beschikbaar voor vragen en helpen bij problemen. Het welzijn van de hond staat voor KNGF Geleidehonden altijd voorop.

Bronnen

  1. Hoe leg ik uit wat ik als blinde of slechtziende zie?
  2. Echte hondenbanen: blindengeleidehond
  3. Stichting Fivel Hondenassistentie: blindengeleidehonden
  4. Gastgezin: wat houdt dat in?
  5. Pups opvoeden voor KNGF is echt mijn hobby
  6. Blindengeleidehond Pelco
  7. Janneke voedt een blindengeleidehond op
  8. Word puppypleeggezin

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven