logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De betekenis van culturele opvoeding in een diversiteitssamenleving

De opvoeding van kinderen is een proces dat niet los kan worden losgekoppeld van de culturele context waarin zij opgroeien. In een samenleving die steeds diverser wordt, speelt culturele opvoeding een centrale rol in het begrijpen van de invloed van cultuur, diversiteit en inclusie op het ontwikkelingsproces van kinderen. In dit artikel wordt de betekenis van culturele opvoeding belicht, met aandacht voor de verschillen in opvoedingsstijlen, de invloed van de culturele context op het gedrag en de opvoedingsstrategieën, evenals de uitdagingen en kansen die hierbij horen. De informatie is gebaseerd op de bronnen die zijn opgezocht in het kader van de opdracht.

De rol van cultuur in de opvoeding

Cultuur speelt een centrale rol in de opvoeding van kinderen. Volgens de bronnen wordt cultuur gezien als een sociale erfenis die tijdens de opvoeding wordt doorgegeven. Dit proces wordt ook wel enculturatie genoemd. Cultuur omvat normen, waarden, overtuigingen, tradities en gewoonten die een kind leert vanuit de omgeving, school en gezin. Deze cultuur kan worden opgevat als een systeem van denk- en gedragspatronen, wat betekent dat het een model vormt van en voor de werkelijkheid is. Cultuur is dus ook een maatschappelijk product dat zich dynamisch ontwikkelt, afhankelijk van interne en externe factoren, zoals migratie.

Binnen de opvoeding wordt er onderscheid gemaakt tussen functioneel en intentioneel opvoeden. Functioneel opvoeden verwijst naar de vanzelfsprekende dagelijkse omgang met kinderen, terwijl intentioneel opvoeden betrekking heeft op reflectie van ouders op hun opvoedend handelen en sturend optreden. In Westerse landen is intentioneel opvoeden steeds belangrijker geworden, vooral vanwege de groeiende diversiteit en het behoud van culturele waarden.

Verschillen in opvoeding per cultuur

De opvoeding van kinderen verschilt per cultuur. In niet-westerse samenlevingen wordt veelal meer aandacht besteed aan de vervulling van sociale rollen, terwijl in westerse samenlevingen de focus ligt op de psychologische ontwikkeling van het individu. In veel niet-westerse culturen is de rol van het kind ook economisch van betekenis, aangezien ze al vroeg bijdragen aan het levensonderhoud van het gezin en een soort oudedagsvoorziening vormen voor hun ouders. Daarnaast worden in deze culturen de kinderen vaak opgevoed met een sterke nadruk op gehoorzaamheid, respect en de naleving van religieuze en culturele normen.

In tegenstelling tot dit, wordt in westerse culturen vaak meer aandacht besteed aan autonomie, zelfontplooiing en het ontwikkelen van persoonlijke vaardigheden. Dit verschijnsel wordt vaak geïllustreerd door het verschil in opvoedingsstijlen tussen traditionele en moderne ouders, waarbij de keuze voor een bepaalde stijl ook afhankelijk is van het opleidingsniveau en de sociale positie van de ouders.

Invloed van de culturele context

De culturele context heeft een grote invloed op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen. Het ecologisch ontwikkelingsmodel benadrukt dat de context waarin een kind opgroeit, grote invloed heeft op de ontwikkelingen en het gedrag van het kind. Dit model stelt ook vast dat de culturele context in het gezin en de wijdere omgeving grote invloed heeft op de opvoeding. Bovendien is de allochtone populatie in Nederland gemiddeld genomen vanwege hun lage sociale positie een kwetsbare groep, wat invloed heeft op de opvoedingsstrategieën en het onderwijsbeleid.

In een cultureel diverse samenleving is het belangrijk dat kinderen openstaan voor verschillen en respectvol met mensen van verschillende culturen omgaan. Dit vereist een zekere mate van culturele sensitiviteit bij pedagogen, zodat zij kinderen en ouders beter kunnen begrijpen en ondersteunen. De interculturele pedagogiek richt zich daarom op het beschrijven en verklaren van verschijnselen, het ontwikkelen van interventies, en het werken aan een normatief kader.

Interactie tussen thuiskant en schoolkant

Er zijn vaak spanningen tussen het thuis en de schoolkant ten aanzien van de persoonlijke ontwikkeling van het kind. Leerkrachten gaan uit van het Nederlandse culturele referentiekader waarin autonomie en zelfontplooiing vooropstaan. Traditionele allochtone ouders houden echter meer van het behoud van culturele waarden en normen, waarbij gehoorzaamheid, respect en de opvoeding van relatie- en morele waarden centraal staan. Dit kan leiden tot een discrepantie tussen het formele beleid en de praktijk, waarin intercultureel onderwijs vaak beperkt blijft tot losstaande projecten of feesten.

Bij de opvoeding van kinderen uit allochtone gezinnen is het belangrijk dat pedagogen een betere kijk krijgen op de culturele achtergronden van de ouders en kinderen. Hierdoor kunnen zij beter inspelen op de behoeften van de kinderen en de samenleving in het algemeen. De opvoeding is hierbij ook een vorm van sociale controle, waarbij de normen en verwachtingen van de cultuur worden doorgegeven.

De rol van religie in de opvoeding

Religie kan als een onderdeel van cultuur beschouwd worden. Het is een samenhangend geheel van voorstellingen en ideeën van een algemene zijnsorde met de daaruit voortvloeiende praktijk. Religie heeft als functie de wereld begrijpelijker en draaglijker te maken. Dit gebeurt via drie functies: zingeving, beïnvloeding en legitimatie. Bijvoorbeeld: “Eert uw vader en uw moeder” is een religieuze norm die wordt gelegitimeerd door religieuze praktijken.

In veel allochtone gezinnen wordt de religieuze opvoeding als een belangrijk onderdeel gezien, waarbij de kinderen worden opgeleid in de waarden en normen van hun religie. Dit kan leiden tot een sterk gevoel van identiteit en zin in het leven, maar ook tot spanningen in de opvoeding, vooral als de religieuze normen in botsing komen met de hedendaagse maatschappelijke normen.

De uitdagingen van een cultureel diverse samenleving

Een cultureel diverse samenleving biedt kansen om de wereld beter te begrijpen, maar ook uitdagingen. De opvoedingsstijlen en waarden kunnen verschillen, wat leidt tot spanningen tussen ouders, kinderen en leerkrachten. Daarnaast is er een groeiende behoefte aan culturele sensitiviteit bij pedagogen, zodat zij beter kunnen inspelen op de verschillen in de culturele achtergronden van de kinderen.

De opvoeding van kinderen uit allochtone gezinnen is hierbij van bijzonder belang. Deze kinderen groeien vaak op in een biculturele context, wat betekent dat zij zowel hun eigen culturele waarden als de waarden van de Nederlandse samenleving leren. Dit proces wordt accultureren genoemd, en kan zowel positief als negatief verloop. Bijvoorbeeld: economische migranten uit collectivistische culturen staan vaak positief tegenover accultureren op het gebied van taal, onderwijs en maatschappelijke positie, terwijl het opgeven van kernwaarden en religieuze waarden vaak veel weerstand met zich meebrengt.

De betekenis van interculturele pedagogiek

De interculturele pedagogiek richt zich op het begrijpen van de verschillen in opvoeding en ontwikkeling van kinderen uit verschillende culturele contexten. Dit omvat de beoordeling van de invloed van de culturele context op de opvoeding, evenals de uitdagingen en kansen die hierbij horen. De pedagogiek benadrukt het belang van de sociale omgeving op de opvoeding en ontwikkeling van kinderen, en stelt een ecologisch raamwerk voor, dat wordt uitgebreid met een culturele dimensie.

In de praktijk betekent dit dat pedagogen zich moeten oriënteren op de culturele achtergronden van de kinderen, zodat zij beter kunnen inspelen op hun behoeften. Dit kan leiden tot een betere integratie van allochtone kinderen in het onderwijs en een beter begrip van de culturele verschillen.

Conclusie

De betekenis van culturele opvoeding in een diversiteitssamenleving is van groot belang. Cultuur speelt een centrale rol in de opvoeding van kinderen, en beïnvloedt hun gedrag, waarden en normen. De verschillen in opvoedingsstijlen tussen culturen zijn duidelijk zichtbaar, en de invloed van de culturele context is groot. Binnen een diversiteitssamenleving is het belangrijk dat kinderen openstaan voor verschillen en respectvol met mensen van verschillende culturen omgaan. De interculturele pedagogiek speelt hierbij een cruciale rol, door de verschillen in opvoeding en ontwikkeling te begrijpen en te ondersteunen.

Bronnen

  1. Invloeden vanuit de cultuur bij opvoeden
  2. Cultuur en opvoeding. Interculturele pedagogiek vanuit ecologisch perspectief
  3. Cultuur en opvoeding
  4. Opgroeien in een cultureel diverse samenleving
  5. Interculturele aspecten van opvoeding, onderwijs en hulpverlening

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven