Ouderverstoting: Wat het is, hoe je het herkent en wat je er aan kunt doen
juli 1, 2025
De kinderopvang speelt een cruciale rol in de ontwikkeling en het welzijn van jonge kinderen. Naast het bieden van een stimulerende leeromgeving, is het waarborgen van de gezondheid van kinderen een primaire verantwoordelijkheid. Deze verplichting omvat het hanteren van protocollen bij ziekte, het bevorderen van een veilige omgeving en het op de hoogte blijven van actuele richtlijnen. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste aspecten van gezondheid en kinderopvang, gebaseerd op beschikbare informatie.
De houder van een kinderopvangvoorziening draagt de verantwoordelijkheid voor het leveren van kwalitatief goede kinderopvang. Dit omvat het creëren van een veilige, gezonde, stimulerende en vertrouwde omgeving. Vanaf de start van een opvanglocatie is het essentieel dat verantwoorde en kwalitatief goede opvang wordt aangeboden. Dit wordt ook aangeduid als ‘Streng aan de poort’. Kinderopvangorganisaties moeten geregistreerd staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK), waar contactgegevens, onderzoeksrapporten van de toezichthouder en eventuele handhavingsmaatregelen te vinden zijn.
Wanneer een kind zich niet lekker voelt op de kinderopvang, zullen de medewerkers contact opnemen met de ouders om te overleggen of het kind mag blijven of opgehaald moet worden. Als het kind de rest van de dag blijft, zal de opvang de ouders op de hoogte houden van de situatie. Het is belangrijk dat ouders de pedagogisch medewerkers informeren over eventuele symptomen of aandoeningen van hun kind bij het wegbrengen.
Er bestaan richtlijnen, zoals die in de KIDDI app van het RIVM, om te beoordelen of een kind met bepaalde ziektes toegelaten mag worden tot de kinderopvang. Deze app biedt informatie over symptomen en de kans op besmetting. Bij veelvoorkomende aandoeningen zoals verkoudheid en griep, mag een kind vaak naar de opvang, zolang hij of zij zich goed voelt. Bij griep, waarbij koorts vaak voorkomt, wordt aangeraden het kind thuis te houden om rust te bevorderen.
Bij kinkhoest is het advies om kinderen naar school of de kinderopvang te laten gaan, zolang ze zich goed voelen. De meest besmettelijke periode is dan vaak al voorbij, waardoor de kans op verdere verspreiding kleiner is. Het is wel belangrijk om de school of kinderopvang op de hoogte te stellen.
Voor waterpokken geldt dat de opvang de situatie in de gaten houdt en extra hygiëne waarborgt. Indien meerdere kinderen blaasjes ontwikkelen, kan het nodig zijn om het kind op te halen.
Er is discussie over de vraag of kinderen die niet gevaccineerd zijn, toegang zouden moeten hebben tot de kinderopvang. Er is een wetsvoorstel ingediend om vaccinatie tegen besmettelijke infectieziekten zoals mazelen en kinkhoest verplicht te stellen. Dit voorstel stuit op kritiek, onder andere van jeugdartsen, die aangeven dat het niet noodzakelijk een effectieve maatregel is.
Onderzoek toont aan dat kinderen zich prettiger voelen en beter meedoen als ze regelmatig positieve interacties hebben met de pedagogisch medewerkers. Persoonlijke aandacht is cruciaal, vooral in kleinschalige opvang. Het bieden van keuzevrijheid en een warme, stabiele opvangomgeving dragen bij aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen.
Creatieve activiteiten, zoals knutselen en muziek, stimuleren de betrokkenheid van kinderen en helpen hen zich beter te concentreren. In kleinere groepjes werken bevordert de zelfstandigheid.
De ervaringen van kinderen in de kinderopvang variëren. Sommige kinderen ervaren veel positieve interacties en voelen zich veilig, terwijl anderen minder contact hebben en zich mogelijk minder betrokken voelen. Een prettige groepssfeer en goede begeleiding door pedagogisch medewerkers zijn essentieel voor een positieve ervaring.
Het kabinet wil het financieringsstelsel voor kinderopvang vereenvoudigen en de kinderopvangtoeslag op termijn afschaffen. In plaats daarvan komt er een nieuw stelsel dat eenvoudiger is en ouders meer zekerheid biedt over de kosten. Voor de meeste werkende ouders zullen de kosten voor kinderopvang omlaag gaan.
Het college kan het recht op tegemoetkoming intrekken als ouders niet voldoen aan de afspraken, de kinderopvang niet plaatsvindt of minder uren plaatsvindt dan afgesproken, of als de sociaal-medische indicatie komt te vervallen.
Voor kinderopvang op basis van een sociaal-medische indicatie komen ouders in aanmerking die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag en op basis van sociaal-medische gronden niet in staat zijn om voor hun kind te zorgen. Voorbeelden van sociaal-medische gronden zijn een chronisch zieke of gehandicapte partner, of opvoedingsproblemen die bij het kind liggen.
Gastouders moeten jaarlijks minstens zeven uur permanente educatie volgen om op de hoogte te blijven van nieuwe inzichten over kinderontwikkeling en pedagogische interacties. Dit draagt bij aan de kwaliteit van de opvang.
Het gemiddeld aantal kindplaatsen is het hoogst bij de buitenschoolse opvang (44 kinderen per locatie in 2023), gevolgd door de kinderdagopvang (34 kinderen per locatie in 2023). Bij gastouders worden gemiddeld het minste aantal kinderen opgevangen (6 kinderen per gastouder in 2023).
Kinderen ontwikkelen zich beter als ze zich gezien en gehoord voelen. Een vaste dagstructuur en sensitieve reactie op de behoeften van het kind zijn hierbij belangrijk.
De gezondheid en het welzijn van kinderen in de kinderopvang zijn van groot belang. Kinderopvangvoorzieningen dragen een verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige, gezonde en stimulerende omgeving. Het hanteren van duidelijke richtlijnen bij ziekte, het bevorderen van positieve interacties en het op de hoogte blijven van actuele ontwikkelingen zijn essentieel. De financiering van kinderopvang is in beweging, met plannen om het stelsel te vereenvoudigen en de kosten voor werkende ouders te verlagen. Het is belangrijk dat ouders en opvangorganisaties samenwerken om de best mogelijke zorg en ontwikkeling voor jonge kinderen te waarborgen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet