Een boterham met tevredenheid: 100 jaar opvoeding in Nederland
juli 5, 2025
De opvoeding van kinderen is een proces dat zowel thuis als op school plaatsvindt. De school speelt hierbij een cruciale rol, niet alleen in het geven van onderwijs, maar ook in het bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen. De school moet een veilige omgeving bieden waarin kinderen zich fijn en geaccepteerd voelen, wat essentieel is voor hun groei. Daarnaast is het belangrijk dat de school zich uitstrekt naar de bredere ontwikkeling van leerlingen, inclusief burgerschapsonderwijs en het bevorderen van een positief pedagogisch klimaat.
Een school moet niet alleen aandacht besteden aan de cijfers die leerlingen halen, maar ook aan hun sociaal-emotionele ontwikkeling en hun welbevinden. In het basisonderwijs heeft de groepsleerkracht duidelijk zicht op de leerlingen in de klas, terwijl de mentor in het voortgezet onderwijs de brede ontwikkeling van de leerling in de gaten houdt. De leerkracht of mentor volgt wat het kind nodig heeft op school om zich zo goed mogelijk te kunnen ontwikkelen en bespreekt dit ook met de ouders en het kind. Het is belangrijk dat ouders en school samenwerken om het welbevinden van het kind te bevorderen. Een goede samenwerking tussen ouders en school draagt bij aan een positief klimaat op school en thuis.
Een goed pedagogisch klimaat is cruciaal voor de ontwikkeling van leerlingen. Op een school met een goed pedagogisch klimaat voelen leerlingen, leraren en ouders zich gezien, serieus genomen en veilig. Iedereen voelt zich er welkom. Leerlingen en leraren mogen en durven zichzelf te zijn. Een goed pedagogisch klimaat is voelbaar in de fijne sfeer op school. Het betekent ook dat er duidelijkheid en structuur is. De leraren zijn duidelijk over de regels en stellen ook grenzen aan wat wel en niet kan. Dat houdt bijvoorbeeld in dat leraren ingrijpen als leerlingen elkaar pesten of uitlachen. De leraar beloont gewenst gedrag en verbetert ongewenst gedrag. In een klas met een goed pedagogisch klimaat heerst een goede (werk)sfeer en voelen leerlingen zich veilig.
De samenwerking tussen ouders en school is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Ouders zijn de primaire verantwoordelijkheid voor de opvoeding van hun kind, terwijl de school verantwoordelijk is voor het onderwijs. Beide partijen moeten elkaar respecteren en samenwerken om het beste voor het kind te realiseren. Het is belangrijk dat ouders en school elkaar goed kunnen communiceren en overleg plegen over de verwachtingen en behoeften van het kind. Een goede samenwerking tussen ouders en school draagt bij aan een positief klimaat en versterkt de relatie tussen school en thuis.
Ouderbetrokkenheid is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Het is niet alleen belangrijk dat ouders hun kind ondersteunen bij het leren thuis, maar ook dat ze zich betrokken voelen bij het onderwijs van hun kind. Een goede betrokkenheid van ouders bij het onderwijs van hun kind leidt tot betere prestaties en een beter sociaal-emotioneel functioneren. Ouderbetrokkenheid 3.0 gaat verder dan informeren of communiceren: het draait om gelijkwaardige samenwerking tussen school en ouders, waarbij beide partijen meedenken, -beslissen en -doen om schoolsucces te bevorderen. Hierbij is heldere rolverdeling cruciaal: leerkrachten zijn verantwoordelijk voor onderwijs (methodes, instructie), ouders voor opvoeding (waarden, vrijetijd). Beiden respecteren elkaars expertise en verantwoordelijkheden, wat loyaliteitsconflicten bij kinderen voorkomt.
Onderwijs en opvoeding zijn twee aparte maar samenhangende processen. Onderwijs is de primaire verantwoordelijkheid van de school, terwijl opvoeding de verantwoordelijkheid is van de ouders. De school kan echter wel een bijdrage leveren aan de opvoeding van het kind. De school moet een veilige omgeving bieden waarin kinderen zich fijn en geaccepteerd voelen, wat essentieel is voor hun groei. Daarnaast is het belangrijk dat de school zich uitstrekt naar de bredere ontwikkeling van leerlingen, inclusief burgerschapsonderwijs en het bevorderen van een positief pedagogisch klimaat.
Burgerschapsonderwijs is een belangrijk onderdeel van het onderwijs. Het heeft als doel dat leerlingen zich betrokken voelen bij de maatschappij en dat er meer verbinding ontstaat tussen mensen. Dit gebeurt door leerlingen kennis en respect voor de waarden van de democratische rechtstaat bij te brengen, sociale en maatschappelijke kwaliteiten te laten ontwikkelen en te leren over diversiteit en hoe je daarmee omgaat. Burgerschapsonderwijs is nog volop in ontwikkeling, en niet alle scholen hebben al een helder programma ontwikkeld. Het is echter belangrijk dat scholen burgerschapsonderwijs bieden, zodat leerlingen zich betrokken voelen bij de maatschappij.
De samenwerking met ouders is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. De school moet actief zijn in het betrekken van ouders bij de ontwikkeling van hun kind. Dit kan door regelmatige gesprekken te voeren met ouders over de ontwikkeling van hun kind, hen te helpen bij de vraag hoe ze hun kind het beste (pedagogisch) kunnen benaderen en ondersteunen, en hen te informeren over de verwachtingen van de school. Daarnaast is het belangrijk dat ouders en school elkaar goed kunnen communiceren en overleg plegen over de verwachtingen en behoeften van het kind. Een goede samenwerking tussen ouders en school draagt bij aan een positief klimaat en versterkt de relatie tussen school en thuis.
De school speelt een cruciale rol bij de opvoeding van kinderen, niet alleen in het geven van onderwijs, maar ook in het bevorderen van de sociaal-emotionele ontwikkeling en het welbevinden van leerlingen. Een goed pedagogisch klimaat is essentieel voor de ontwikkeling van leerlingen, en de samenwerking tussen ouders en school is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind. Ouderbetrokkenheid is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, en de school moet actief zijn in het betrekken van ouders bij de ontwikkeling van hun kind. Burgerschapsonderwijs is een belangrijk onderdeel van het onderwijs, en de school moet actief zijn in het bieden van burgerschapsonderwijs. De samenwerking met ouders is van groot belang voor de ontwikkeling van het kind, en de school moet actief zijn in het betrekken van ouders bij de ontwikkeling van hun kind.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet