logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

De Spartaanse Opvoeding: Harde Tucht of Psychologisch Risico?

De Spartaanse opvoeding is een concept dat zich in de geschiedenis van Griekenland heeft gerealiseerd en dat tot op de dag van vandaag nog steeds in het denken van veel ouders en onderwijsers opkomt. Het begrip spartaans verwijst naar een vorm van opvoeding die gekenmerkt wordt door harde tucht, soberheid en een sterke focus op fysieke en mentale veerkracht. In dit artikel wordt dieper ingegaan op de historische context van de Spartaanse opvoeding, de kenmerken ervan, en de gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de vraag of deze vorm van opvoeding in de moderne maatschappij nog steeds relevant is of juist een risico vormt voor psychologische ontwikkeling.

Historische context van de Spartaanse opvoeding

De Spartaanse opvoeding was een uniek en streng systeem dat gericht was op het opvoeden van jongens en meisjes tot sterke, geharde burgers van de stadstaat Sparta. Volgens historische bronnen was de opvoeding van de Spartaanse kinderen een essentieel onderdeel van hun levensloop. Pasgeboren kinderen werden gekeurd door de Gerousia, een raad van oudere mannen. Kinderen die gezond waren, mochten in leven blijven, terwijl kinderen met lichamelijke of geestelijke problemen werden weggegooid van het Taygetusgebergte. Dit was de eerste stap in een systematisch proces dat erop gericht was om enkel de sterksten en geschiktesten te laten overleven.

Op 7-jarige leeftijd werd het kind door de ephoren opgevoed. De jonge Spartanen woonden in kazernes en hielden zich voornamelijk bezig met het bedrijven van sport; vanaf hun twaalfde jaar werden de jongens onderwezen in muziek en poëzie. Op 18-jarige leeftijd begon de strenge militaire opleiding tot hopliet en maakten de jonge mannen deel uit van de krypteia, een soort geheime staatspolitie. Het jaar daarop verkreeg men het recht te trouwen en op 20-jarige leeftijd was de opleiding voltooid, waarna de hopliet zijn vrouw verliet. Gedurende de volgende tien jaar leefden de mannen in kazernes en mochten zij hun vrouwen slechts af en toe bezoeken.

Kenmerken van de Spartaanse opvoeding

De Spartaanse opvoeding was gekenmerkt door een aantal kenmerken die de moderne opvoeding sterk onderscheiden. Ten eerste was er een sterke focus op fysieke en mentale veerkracht. De kinderen werden opgeleid om harde omstandigheden te doorstaan en zich te manifesteren in een samenleving waarin de staat centraal stond. De kinderen werden geduldig opgeleid in het omgaan met pijn, honger en wanhoop, wat hen in staat stelde om als volwassenen sterker en resilienter te zijn.

Ten tweede was de Spartaanse opvoeding zeer sober. De kinderen kregen weinig voedsel en moesten door stelen hun rantsoen aanvullen. Als ze betrapt werden, kregen ze een straf omdat ze betrapt werden. Dit systeem leerde hen om te leren overleven in een wereld waarin ze hun eigen middelen moesten vinden.

Ten derde was er een sterke focus op de militaire opleiding. De jongens kregen een grondige opleiding tot hopliet, wat hen in staat stelde om als soldaat te dienen. De opleiding was zwaar en streng, en alleen de sterksten konden deel uitmaken van het leger. Dit zorgde ervoor dat de Spartaanse soldaten zeer competente en sterke strijders waren.

Gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen

De Spartaanse opvoeding had zowel positieve als negatieve gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Aan de ene kant leerden de kinderen om te leren omgaan met pijn, honger en wanhoop, wat hen in staat stelde om als volwassenen sterker en resilienter te zijn. De fysieke en mentale veerkracht die ze ontwikkelden, maakte hen tot uitstekende soldaten en burgers.

Aan de andere kant had de strenge opvoeding ook gevolgen voor de psychologische ontwikkeling van de kinderen. Volgens onderzoek kan een strenge opvoeding de kans op psychische problemen vergroten. Kinderen met ouders die vaak schreeuwen, schelden en isolatie als straf inzetten, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van bijvoorbeeld emotionele problemen en hyperactiviteit. Dit geldt ook voor de Spartaanse opvoeding, die op vele manieren streng en hard kon zijn.

De moderne toepassing van de Spartaanse opvoeding

Hoewel de Spartaanse opvoeding in de moderne tijd niet meer wordt toegepast, blijft het begrip spartaans in veel opzichten relevant. Het begrip wordt gebruikt om een strenge, harde en sobere opvoeding te beschrijven. In de moderne maatschappij wordt de Spartaanse opvoeding vaak vergeleken met de opvoeding van Jos Verstappen, de vader van Formule 1-wereldkampioen Max Verstappen. Volgens onderzoekers kan deze aanpak werken in de topsport, maar is het niet zonder gevaar. Het probleem is dat de meeste mensen de top niet bereiken. Die afvallers, dat zijn er veel, lopen vaak schade op. Wat de meeste mensen vergeten, is dat je meer trauma’s overhoudt dan successen.

Conclusie

De Spartaanse opvoeding was een uniek en streng systeem dat gericht was op het opvoeden van jongens en meisjes tot sterke, geharde burgers van de stadstaat Sparta. De opvoeding was gekenmerkt door een sterke focus op fysieke en mentale veerkracht, soberheid en militaire opleiding. Hoewel de opvoeding in de moderne tijd niet meer wordt toegepast, blijft het begrip spartaans in veel opzichten relevant. Het begrip wordt gebruikt om een strenge, harde en sobere opvoeding te beschrijven. Hoewel de Spartaanse opvoeding in de moderne tijd niet meer wordt toegepast, blijft het begrip spartaans in veel opzichten relevant. Het begrip wordt gebruikt om een strenge, harde en sobere opvoeding te beschrijven.

Bronnen

  1. Sparta (Griekenland)
  2. Max Verstappen: harde opvoeding succesformule of risico voor trauma?
  3. Notariswoning bouwen: wat zijn de kosten?
  4. Spartaans
  5. Spartaanse opvoeding
  6. Wekelijkse schrijfopdracht: Spartaans
  7. Notariswoning bouwen
  8. Spartaanse opvoeding
  9. Notariswoning bouwen

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven