logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Begeleiding en opvoeding van kinderen bij een moeder met chemotherapie

Inleiding

Wanneer een moeder kanker heeft en behandeld wordt met chemotherapie, verandert dit het hele gezin. De dagelijkse routine wordt verstoord, emoties en spanningen kunnen toenemen en het welzijn van de kinderen wordt beïnvloed. In deze situatie is het belangrijk dat ouders op de juiste manier met hun kinderen omgaan, zowel emotioneel als praktisch. In dit artikel worden de belangrijkste principes en aanbevelingen gegeven voor het begeleiden van kinderen bij een moeder met chemotherapie, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Begeleiding van kinderen tijdens de behandeling

Open en eerlijke communicatie

Een van de belangrijkste principes bij het omgaan met kanker in het gezin is open en eerlijke communicatie met de kinderen. De kinderen moeten weten wat er met de moeder gebeurt en hoe deze behandeling verloopt. Dit helpt om angst en onzekerheid te verminderen. Volgens bron 2, is het belangrijk om de kinderen te vertellen dat de ziekte niet besmettelijk is en dat ze de moeder gerust kunnen knuffelen. Ook is het belangrijk om te laten zien dat de moeder nog steeds dezelfde persoon is, ook al haar uiterlijk verandert door de behandeling.

Aansluitend op de leeftijd

De manier waarop de informatie aan de kinderen wordt gegeven, moet aansluiten bij hun leeftijd. Volgens bron 2, is het belangrijk om informatie te geven in eenvoudige bewoordingen en te kiezen voor een toon die passend is voor de leeftijd van het kind. Het is ook belangrijk om niet alle informatie tegelijk te geven, maar deze te doseren. Dit helpt de kinderen om de situatie beter te begrijpen en te verwerken.

Emotionele ondersteuning

Emotionele steun bieden

Een moeder met kanker en chemotherapie heeft veel emotionele steun nodig, maar ook de kinderen hebben hier behoefte aan. Volgens bron 4, is het belangrijk om een veilige en koesterende omgeving te creëren waarin de kinderen hun emoties kunnen delen. Dit helpt hen om met de situatie om te gaan en hun angst te verminderen. Het is ook belangrijk om de kinderen te laten weten dat hun gevoelens belangrijk zijn en dat ze hierover met hun ouders kunnen praten.

Ondersteuning via spel

Een manier om de kinderen te ondersteunen is door te spelen. Volgens bron 2, kan een dokterskoffertje of een lego- of Playmobil ziekenhuis gebruikt worden om met de kinderen te spelen. Dit helpt hen om de situatie te begrijpen en te verwerken. Ook is het belangrijk om de kinderen te laten meebeslissen, zoals het kiezen van een troostartikel voor ziekenhuisbezoeken, om hen wat controle te geven.

Praktische ondersteuning

Invloed van de behandeling op het gezin

De behandeling van de moeder met chemotherapie heeft een grote invloed op het gezin. De dagelijkse routine wordt verstoord, de kinderen moeten zich aanpassen aan de nieuwe situatie en het gezin moet zich aanpassen aan de veranderingen. Volgens bron 1, is het belangrijk om te proberen duidelijk te zijn naar de mensen om je heen over hoe je je voelt en wat voor jou belangrijk is in deze periode. Het is goed om aan te geven hoe je hiermee om wilt gaan. Geef aan wat je graag zelf wilt blijven doen, maar probeer ook (praktische) hulp van anderen te aanvaarden.

Bezoek en contact

Het is belangrijk om de kinderen betrokken te houden bij de behandeling van de moeder. Volgens bron 1, kun je met je regieverpleegkundige, verpleegkundig specialist of andere zorgverleners overleggen hoe je je kinderen kunt betrekken bij de behandeling in het ziekenhuis. In overleg mogen kinderen (indien van toepassing) een keer mee naar de Dagverpleging of de afdeling Radiotherapie. Dit helpt de kinderen om de situatie te begrijpen en te verwerken.

Ondersteuning voor broers en zussen

Emotionele problemen bij broers en zussen

Broers en zussen kunnen vaak last hebben van emotionele problemen wanneer een kind in het gezin kanker heeft. Ze kunnen zich verwaarloosd of verward voelen over de situatie. Volgens bron 4, is het belangrijk om broers en zussen te informeren over de diagnose van hun broer of zus door gebruik te maken van taal die bij hun leeftijd past. Moedig hen aan om hun gevoelens te delen en vragen te stellen. Erken hun emoties, of het nu angst, jaloezie of verdriet is, en stel hen gerust dat hun zorgen belangrijk zijn.

Normale routines handhaven

Het handhaven van normale routines tijdens de behandeling van kanker kan helpen om de emotionele stabiliteit van het gezin te behouden. Volgens bron 4, helpt het aanhouden van routines om emotionele stress te verminderen en zorgt voor enige continuïteit in het leven van de kinderen, wat hun algehele emotionele welzijn ondersteunt.

Ondersteuning voor het hele gezin

Begeleiding door professionals

Er zijn veel professionele hulpverleners die het gezin kunnen begeleiden bij het omgaan met kanker in het gezin. Volgens bron 3, zijn er cursussen, hulpmiddelen en informatiegevers die ouders kunnen helpen bij het omgaan met de situatie. Ook zijn er begeleidingsdiensten en psychosociale ondersteuning beschikbaar voor gezinnen die met kanker te maken hebben.

Ondersteuning via websites en boeken

Er zijn veel websites en boeken beschikbaar die informatie geven over het omgaan met kanker in het gezin. Volgens bron 3, is de website Kankerspoken een bron van informatie voor kinderen, ouders, familie, vrienden en leerkrachten. Ook zijn er boeken beschikbaar die kinderen kunnen helpen bij het begrijpen van de situatie.

Conclusie

Het omgaan met kanker in het gezin is een moeilijke tijd voor iedereen. De moeder met chemotherapie heeft veel emotionele steun nodig, maar ook de kinderen hebben hier behoefte aan. Het is belangrijk om open en eerlijk te communiceren, emotionele steun te bieden en praktische hulp te verlenen. Ook is het belangrijk om broers en zussen te ondersteunen en normale routines te handhaven. Er zijn veel professionele hulpverleners en bronnen beschikbaar om het gezin te begeleiden bij deze moeilijke tijd.

Bronnen

  1. Isala
  2. Ingeborg Douwescentrum
  3. Kanker.nl
  4. Beat Cancer
  5. Nederlandse Zorgwijzer Oncologie
  6. Antoniusziekenhuis
  7. Praktijk Marjo Andringa
  8. Ouders.nl
  9. Elkerliek
  10. Maasziekenhuis Pantein

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven