logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Basisvaardigheden in de opvoeding: essentieel voor de ontwikkeling van kinderen

Basisvaardigheden vormen de kern van de leerontwikkeling bij kinderen in het basisonderwijs. Ze zijn cruciaal voor hun succes en algemene ontwikkeling. Dit artikel gaat dieper in op de fundamentele vaardigheden die elke leerling zou moeten beheersen: rekenen, lezen, spelling en woordenschat. Daarnaast worden de belangrijkste manieren besproken waarop basisvaardigheden kunnen worden versterkt, zowel in het onderwijs als in de opvoeding. De informatie is gebaseerd op de gegevens uit de bronnen, die gericht zijn op het versterken van basisvaardigheden in het onderwijs, het aanbieden van ondersteuning voor leerkrachten, en het opbouwen van een betrouwbare basis voor kinderen in de maatschappij.

Belang van basisvaardigheden

Basisvaardigheden zijn essentieel voor het leren van kinderen en hun verdere ontwikkeling. Ze vormen de grondslag voor het succesvol volgen van andere vakken en het functioneren in de samenleving. Goede basisvaardigheden helpen leerlingen bij het volgen van andere vakken, waardoor ze meer kans hebben op een goede start na hun opleiding. Rekenvaardigheid is bijvoorbeeld nodig om boodschappen te doen, terwijl taalvaardigheid helpt bij het schrijven van een sollicitatiebrief. Daarnaast zijn digitale geletterdheid en burgerschap belangrijke basisvaardigheden die leerlingen toerusten om aan de maatschappij te kunnen deelnemen.

De prestaties van leerlingen op basisvaardigheden blijven achter op de verwachtingen. Volgens het rapport van de Onderwijsinspectie is slechts 33% van de leerlingen aan het einde van het basisonderwijs in staat om het streefniveau voor rekenen-wiskunde te halen. Ook in het leesonderwijs is er sprake van een neergang. Nederlandse leerlingen scoren lager dan in voorgaande jaren en voor het eerst ook lager dan de 15 EU-landen. Bijna een kwart van de leerlingen leest op 15-jarige leeftijd niet op het niveau dat nodig is om goed te kunnen functioneren op school of in de maatschappij.

Basisvaardigheden in het onderwijs

Bij het onderwijs is het van belang om aandacht te besteden aan de ontwikkeling van basisvaardigheden. Dit gebeurt via het curriculum en het aanbieden van ondersteuning aan leerkrachten. De basisvaardigheden omvatten taal, rekenen-wiskunde, burgerschap en digitale geletterdheid. Deze vaardigheden worden opgepakt in het Masterplan basisvaardigheden, dat scholen en leraren helpt bij het geven van het beste onderwijs. Het programma bevat verschillende onderdelen, waaronder de vernieuwing van het curriculum, het stimuleren van evidence-informed werken, het bieden van extra tijd en ruimte voor leraren, het versterken van de taalomgeving en het beter zicht op de basisvaardigheden.

In het basisonderwijs komen leerkrachten voor verschillende uitdagingen te staan. Denk bijvoorbeeld aan verschillen in leertempo, leerniveaus en leermethoden van de leerlingen. Een leerkracht moet in staat zijn om goed op deze verschillen te reageren en de lesstof op een begrijpelijke en effectieve manier over te brengen. Daarnaast zijn er verschillende methoden en aanpakken die kunnen worden gebruikt om basisvaardigheden te versterken. Dit omvat bijvoorbeeld het gebruik van spel-elementen in educatie (gamification), het aanbieden van remedial teaching voor leerlingen die extra hulp nodig hebben, en het stimuleren van een onderzoekende houding.

Versterking van basisvaardigheden via onderwijsstrategieën

Het versterken van basisvaardigheden vereist een gecoördineerde aanpak. Dit kan worden gedaan via het opstellen van een verbeterplan dat gericht is op de ontwikkeling van leerlingen. Bijvoorbeeld, door als team twee tot drie gezamenlijke leerlinggerichte thema’s te kiezen voor het schooljaar, in plaats van dat elke leraar aan andere verbeterthema’s werkt. Op basis van leerlingdata en extern onderzoek wordt bepaald wat de juiste strategieën zijn om de leerlingen te ondersteunen.

Een andere strategie is het creëren van een veilig schoolklimaat met gespreid leiderschap. Gespreid leiderschap is een klimaat waarin leraren op basis van hun expertise initiatieven kunnen nemen en inbreng hebben in besluitvorming, zonder dat dit het proces vertraagt. Bijvoorbeeld, door twee leerkrachten met expertise op een bepaald leerlinggericht doel zes tot acht weken de ‘onderwijskundige sleutel’ van de school in handen te geven: zij begeleiden het team in de werksessies waar het team de voortgang op hun doelen bijhoudt en samen werkt aan het verbeteren van de lessen.

Ondersteuning voor leerkrachten en scholen

Leerkrachten hebben behoefte aan ondersteuning bij het versterken van basisvaardigheden. Dit kan worden gedaan via bijscholing en professionele ontwikkeling. Bijkomend onderwijs en training helpen leerkrachten om effectiever te onderwijzen en hen te helpen bij het aanpassen van hun lesmethoden. Daarnaast is het belangrijk om kennis en expertise te benutten, zowel binnen als buiten de school. Bijvoorbeeld, door samen met collega’s lesontwerpen te maken en feedback te geven over de werking van deze lessen.

Daarnaast zijn er praktische handvatten en adviezen beschikbaar om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. Dit omvat het gebruik van formatief evalueren, het aanbieden van remedial teaching en het stimuleren van een onderzoekende houding. Ook zijn er studies en onderzoeken beschikbaar die helpen bij het bepalen van de meest effectieve methoden. Bijvoorbeeld, een meta-studie van Van Steensel over het versterken van begrijpend lezen met 7 ‘werkzame principes’ zoals vergroten woordenschat, vergroten kennis van de wereld en verhogen leesmotivatie.

Invloed van basisvaardigheden op het latere leven

Goede basisvaardigheden hebben een positief effect op het latere leven van leerlingen. Ze helpen bij het vinden van een baan, het opbouwen van een gezin en het functioneren in de maatschappij. Leerlingen die de basisvaardigheden niet goed beheersen, zijn steeds minder zelfredzaam in de maatschappij. Ze vinden het bijvoorbeeld lastig om een goede sollicitatiebrief te schrijven. Of ze zijn niet digitaalvaardig genoeg om veilig hun bankzaken te regelen. Een deel van de leerlingen begint hierdoor met onvoldoende voorbereiding aan het vervolgonderwijs.

Daarnaast zijn er maatschappelijke trends die het versterken van basisvaardigheden beïnvloeden. Bijvoorbeeld, minder lezen en schrijven in de vrije tijd en steeds meer digitalisering. Dit vereist dat scholen en ouders actief moeten zijn om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken.

Samenwerking tussen ouders en onderwijs

Ouders spelen een belangrijke rol bij het versterken van basisvaardigheden. Ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van hun kind door te praten en te lezen, en door regels en routines aan te houden. Bijvoorbeeld, door te zorgen voor regelmaat en voorspelbaarheid, en rituelen te gebruiken voor het markeren van vaste momenten op de dag of door het jaar heen. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van taalvaardigheden en het opbouwen van zelfvertrouwen.

Daarnaast is het belangrijk om samen te werken met het onderwijs om de basisvaardigheden van leerlingen te versterken. Dit kan worden gedaan via overleg en afstemming met het onderwijsveld. Het veld is vertegenwoordigd in het zogenoemde ringenoverleg. In mei 2023 bespraken we dit voor het laatst.

Conclusie

Basisvaardigheden zijn essentieel voor de ontwikkeling van kinderen en hun latere succes in het leven. Ze vormen de grondslag voor het leren van andere vakken en het functioneren in de samenleving. Het versterken van basisvaardigheden vereist een gecoördineerde aanpak, waarbij zowel scholen als ouders een rol spelen. Door actief te werken aan de ontwikkeling van basisvaardigheden, kunnen kinderen beter voorbereid zijn op hun toekomst.

Bronnen

  1. Versterken van basisvaardigheden in het moderne onderwijs
  2. Versterken van basisvaardigheden in het onderwijs: hoe doe je dat effectief?
  3. Basisvaardigheden in de opvoeding
  4. Basisvaardigheden in het onderwijs
  5. Basisvaardigheden op de basisschool en middelbare school
  6. Basisvaardigheden in primair en voortgezet onderwijs
  7. Standaard basisvaardigheden in het toezicht
  8. Basisvaardigheden in het toezicht

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven