logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Basisdimensies van opvoeden: Belangrijke aspecten voor een gezonde ontwikkeling van het kind

De opvoeding van een kind is een complex proces dat meerdere aspecten omvat. In de bronnen is sprake van vier basisdimensies van opvoeden: ondersteuning bieden, instructie geven, controle uitoefenen en grenzen stellen. Deze dimensies zijn essentieel voor het vormen van een gezonde, zelfstandige en zelfverzekerde persoon. In dit artikel zullen we deze basisdimensies nader uitleggen, de invloed op de ontwikkeling van het kind bespreken en de rol van ouders in dit proces toelichten.

Basisdimensies van opvoeden

1. Ondersteuning bieden

Ondersteuning bieden is een van de belangrijkste aspecten van opvoeden. Het gaat hierbij om het bieden van liefde, geborgenheid, veiligheid, intimiteit, aandacht, instructie, ondersteuning en controle. Dit soort ondersteuning helpt het kind om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig en zelfverzekerde persoon. Het is belangrijk dat ouders het kind accepteren zoals het is, het bemoedigen en helpen bij het oplossen van problemen. Ook is het belangrijk dat ouders aandacht en interesse tonen voor de handelingen, gedragingen en signalen van het kind en hier adequaat op reageren.

Een voorbeeld van ondersteuning is het helpen van het kind bij het leren schrijven. Ouders kunnen hierbij het kind bemoedigen, het helpen bij het vormen van letters en het kind aanmoedigen om zelfstandig te werken. Hierdoor ontwikkelt het kind zowel zelfvertrouwen als zelfstandigheid.

2. Instructie geven

Instructie geven houdt in dat de ouder duidelijk maakt aan het kind wat de bedoeling van iets is en welk gedrag verwacht wordt. Het kind zal door de instructies die het van de ouder krijgt steeds beter in staat zijn om zelf beslissingen te nemen en zelfstandig door het leven te gaan. Instructies kunnen variëren van eenvoudige instructies zoals "maak je spullen op" tot complexere instructies zoals "ga jezelf verdedigen als je wordt gepest".

Een voorbeeld van instructie geven is het leren omgaan met internet. Ouders kunnen het kind instructies geven over hoe ze met privacy om moeten gaan, welke informatie ze niet delen en hoe ze veilig kunnen surfen. Hierdoor leert het kind om verantwoordelijk om te gaan met internet en wordt het veiliger in de digitale wereld.

3. Controle uitoefenen

Controle uitoefenen is een ander belangrijk aspect van opvoeden. Er zijn twee manieren waarop ouders controle kunnen uitoefenen: autoritaire controle en autoritatieve controle. Autoritaire controle wordt gekenmerkt door druk uitoefenen op het kind om correct gedrag te vertonen. Hierbij spelen macht en gezag van de ouder een centrale rol. Autoritatieve controle daarentegen is een vorm van controle waarbij de ouder uitleg geeft aan het kind en eisen stelt aan zijn/haar zelfstandigheid. De ouder geeft het kind informatie, instructie, suggesties en aanwijzingen voor het gewenste gedrag.

Een voorbeeld van autoritatieve controle is het stellen van regels voor het gebruik van de telefoon. Ouders stellen duidelijke regels aan het kind, zoals het niet meenemen van de telefoon naar het bed, en leggen uit waarom deze regels belangrijk zijn. Hierdoor leert het kind om verantwoordelijk om te gaan met de telefoon en wordt het zelfstandiger.

4. Grenzen stellen

Grenzen stellen is een essentieel onderdeel van opvoeden. Het gaat hierbij om het bepalen van wat wel en niet mag, en het bepalen van de grenzen van het gedrag van het kind. Grenzen stellen vereist consequent gedrag van de ouders. Zij moeten standvastig zijn wanneer zij een beslissing hebben genomen. Bij consequent gedrag van de ouders is het kind ook het meeste bij gebaat. Wanneer aan het kind duidelijke grenzen worden gesteld, voelt het zich ook serieus genomen en voelt het de liefde en betrokkenheid van de ouders. De ouders tonen respect voor de eigenheid van het kind en bieden de gelegenheid om zijn/haar eigen wijze te ontwikkelen.

Een voorbeeld van grenzen stellen is het bepalen van de tijdstippen waarop het kind naar bed moet. Ouders stellen duidelijke tijdstippen en houden hier zich aan. Hierdoor leert het kind om een rustige en gezonde slaapritme te ontwikkelen en wordt het beter voorbereid op de dag.

Invloed op de ontwikkeling van het kind

De vier basisdimensies van opvoeden hebben een grote invloed op de ontwikkeling van het kind. Door ondersteuning te bieden, wordt het kind geholpen om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig en zelfverzekerde persoon. Instructie geven helpt het kind om zelfstandig te leren en verantwoordelijk om te gaan met verschillende situaties. Controle uitoefenen zorgt ervoor dat het kind weet wat wel en niet mag en leert het kind om verantwoordelijk om te gaan met zijn/haar gedrag. Grenzen stellen helpt het kind om een duidelijk beeld te krijgen van wat wel en niet mag en leert het kind om zich aan de regels te houden.

De rol van ouders

Ouders spelen een cruciale rol in het opvoedproces. Ze zijn verantwoordelijk voor het bieden van ondersteuning, het geven van instructies, het uitoefenen van controle en het stellen van grenzen. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol en dat ze deze verantwoordelijkheid serieus nemen. Ouders moeten ook weten dat ze niet altijd de juiste keuzes kunnen maken, maar dat ze steeds proberen om het beste voor hun kind te doen.

Bij het opvoeden is het belangrijk om te weten dat elk kind anders is. Wat voor een kind werkt, hoeft voor een ander kind niet te werken. Ouders moeten daarom flexibel zijn en bereid zijn om hun opvoedingsstijl aan te passen aan de behoeften van hun kind. Het is ook belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun eigen gedrag en dat ze zichzelf regelmatig laten controleren of begeleiden.

Conclusie

De vier basisdimensies van opvoeden zijn essentieel voor de gezonde ontwikkeling van het kind. Door ondersteuning te bieden, instructies te geven, controle uit te oefenen en grenzen te stellen, helpen ouders hun kind om zich te ontwikkelen tot een zelfstandig en zelfverzekerde persoon. Het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun rol en dat ze deze verantwoordelijkheid serieus nemen. Door te werken aan een gezonde opvoeding, helpen ouders hun kind om zich te ontwikkelen tot een volwassen persoon die goed kan omgaan met verschillende situaties en problemen.

Bronnen

  1. https://showcase-danielle1740490.jouwweb.nl/literatuur/agogiek
  2. https://www.juraforum.de/lexikon/stundenlohn-berekenen
  3. https://www.juraforum.de/urteile/
  4. https://www.kennisdomein.nl/maatschappelijk/de-basis-van-opvoeden/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven