logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Babyvogels opvoeden: Richtlijnen en praktische tips

Bij het opvoeden van babyvogels is het belangrijk om de juiste omstandigheden en voedingsstoffen te bieden, zodat de vogel goed kan groeien en zich kan ontwikkelen. In dit artikel worden de belangrijkste principes en aanbevelingen besproken, gebaseerd op de beschikbare informatie uit de bronnen. Het gaat hierbij om de verantwoordelijkheden van de opvoeder, de juiste voeding, het aanpassen van de omgeving en de mogelijke risico’s bij een verkeerd opgevoede vogel.

Deel 1: Deelname aan de opvoeding

Bij het opvoeden van een babyvogel is het belangrijk om te weten of het om een nestblijver of een nestvlieder gaat. Nestblijvers zijn babyvogels die geboren worden met gesloten ogen, zonder veren en volledig afhankelijk van hun ouders voor voeding en warmte. Deze vogels hebben veel hulp nodig en zijn zeer kwetsbaar. Nestvlieders daarentegen zijn al wat verder ontwikkeld bij het uit het ei kruipen. Ze hebben hun ogen open en hebben zachte, donzige veren. Ze kunnen lopen en beginnen direct hun moeder te volgen, terwijl ze naar eten pikken.

Het is belangrijk om te bepalen of de baby een nestblijver of een nestvlieder is. Nestblijvers die net uit het ei zijn gekropen zijn helemaal hulpeloos en hebben daarom hulp nodig. Nestvlieders zijn veel makkelijker te verzorgen dan nestblijvers, maar ze hebben minder vaak hulp nodig. Nestvlieders maken hun nest meestal op de grond, dus de jongen kunnen er niet uit vallen of uit hun nest worden gegooid. Als je een verloren nestvliederjong vindt, probeert hem dan eerst bij de moeder terug te brengen voordat je hem meeneemt.

Deel 2: De juiste voeding

Een van de belangrijkste factoren bij het opvoeden van een babyvogel is de voeding. Er zijn verschillende meningen over het exacte type voedsel dat een babyvogel moet voeden, maar de meeste experts zijn het erover eens dat zolang de babyvogel de vereiste voedingsstoffen krijgt, het exacte voedsel niet erg belangrijk is. De meeste babyvogels hebben een voedingsstof die rijk is aan eiwitten.

Een uitstekend startersdieet voor een onlangs uitgekomen altriculaire vogel is een mengsel bestaande uit 60% puppy- of kittenbrokjes, 20% hardgekookte eieren en 20% meelwormen. Het brokje moet worden bevochtigd met water totdat het een sponsachtige consistentie heeft bereikt. De hardgekookte eieren en meelwormen moeten in stukjes worden gehakt die klein genoeg zijn om door de baby te kunnen doorslikken. Het is belangrijk om het voedsel te variëren als de vogel groeit. Terwijl de babyvogel rijpt en begint rond te huppelen, kun je enigszins beginnen met het variëren van het dieet en het soort voedsel geven dat het als volwassene zal eten.

Deel 3: De omgeving en verzorging

Een babyvogel moet worden geplaatst in een omgeving die voldoende rust en veiligheid biedt. Babyvogels zullen niet gedijen tenzij ze in een rustige, stressarme omgeving worden gehouden. Wanneer babyvogels worden gestrest, neemt hun hartslag aanzienlijk toe, wat schadelijk is voor hun gezondheid. Dientengevolge, zou de doos in een stille omgeving moeten worden bewaard, ontoegankelijk voor huisdieren en kinderen. Je moet ook voorkomen dat de babyvogel wordt blootgesteld aan overmatige of onjuiste behandeling, harde geluiden, onjuiste temperaturen, overbevolking, ongeordende voederschema’s of onjuist voedsel.

Het is belangrijk om de groei van de vogel in kaart te brengen. Je kunt de vooruitgang van een babyvogel volgen door het elke dag te wegen om er zeker van te zijn dat het aankomt. Voor dit doel kun je een dieet of een weegschaal gebruiken. Het gewicht van de vogel zou elke dag moeten toenemen en binnen 4 tot 6 dagen zou het zijn broedgewicht verdubbeld moeten hebben. De vogel moet in de eerste twee weken snel gewicht blijven winnen. Om een indicatie te krijgen of de babyvogel normaal groeit voor zijn ras, moet je een groeimeter raadplegen.

Deel 4: De verantwoordelijkheid

Het opvoeden van een babyvogel is zowel een lonende als een uitdagende taak. Of je nu een weeskuiken in je achtertuin hebt gevonden of er een van een fokker hebt geadopteerd, het is belangrijk om de juiste procedures en praktijken te begrijpen om ervoor te zorgen dat je gevederde vriend gezond en gelukkig opgroeit. De rol van de pleegouder is om een veilige, verzorgende omgeving te bieden die groei en ontwikkeling bevordert. Het is essentieel om te onthouden dat je niet de natuurlijke ouder van de vogel vervangt, maar optreedt als tijdelijke voogd. Bovendien zou je doel moeten zijn om een vogel groot te brengen die zelfstandig kan functioneren, die in zijn natuurlijke habitat kan overleven als het een wilde vogel is, of die comfortabel kan leven als het een gedomesticeerde soort is.

Deel 5: Wettelijke bepalingen

Volgens de wet in Nederland is het verboden om jonge vogels zonder reden van hun ouders te scheiden. Handvoeding mag alleen als de vogel niet in staat is om voor zichzelf te zorgen, bijvoorbeeld wanneer de ouders het jong verstoten of niet goed kunnen voeden. Het is dus belangrijk om altijd goed na te denken voordat je besluit om met handopfok te beginnen. Het is belangrijk om in overleg met een vogelkundige dierenarts of ervaren kweker te handelen en ervoor te zorgen dat de vogel niet onterecht van de ouders wordt gehaald.

Conclusie

Het opvoeden van een babyvogel vereist zorgvuldige aandacht voor de voeding, de omgeving en de gezondheid van de vogel. Het is belangrijk om te weten of het om een nestblijver of een nestvlieder gaat, de juiste voeding te geven, de omgeving te creëren die nodig is en de wetgeving te volgen. Door deze stappen te volgen, kan de vogel veilig en gezond opgroeien en zich ontwikkelen tot een sterke, onafhankelijke vogel.

Bronnen

  1. Een jong vogeltje voeden
  2. Handopfok van een baby-dwergpapegaai
  3. Actueel over babyvogels
  4. 3 manieren om een babyvogel te voeden
  5. Prijs uitleg babyvogels
  6. Moet je uit het nest gevalen jonge vogels helpen of juist niet?
  7. Hoe je een babyvogel grootbrengt
  8. Honden: babyvogels gevonden wat te doen
  9. Handopfok: babyvogel in de couveuse
  10. Handopfok: voeding van babyvogels
  11. Babyvogels gevonden: wat te doen?
  12. Papegaai: Pyrrhura hypoxantha (geelzijdeparkiet)

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven