logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Babyvogel opvoeden: Wat moet je weten?

In de lente van het jaar zien we vaak jonge vogels op de grond zitten of in bomen hangen. Sommige van deze vogels zijn nog niet in staat om te vliegen en hebben hulp nodig om te overleven. Als je een jonge vogel vindt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen en wat niet. In dit artikel bespreiden we de belangrijkste punten over het opvoeden van babyvogels, met name in relatie tot handvoeding en de rol van de ouders.

Wat is handvoeding?

Handvoeding is het voeden van jonge vogels met een spuitje, lepeltje of kropsonde. Dit gebeurt meestal als de ouders het jong niet kunnen voeden of als het jong verlaten is door de ouders. Volgens de wet in Nederland is het verboden om jonge vogels zonder reden van hun ouders te scheiden. Handvoeding mag alleen als de vogel niet in staat is om voor zichzelf te zorgen, bijvoorbeeld wanneer de ouders het jong verstoten of niet goed kunnen voeden.

Wanneer is handvoeding nodig?

Handvoeding is nodig wanneer een jonge vogel gewond is, verlaten is door de ouders, of niet in staat is om zelf te eten. In deze gevallen kan handvoeding een noodzakelijke stap zijn om het leven van een jong vogeltje te redden. Het is echter belangrijk om te weten dat handvoeding alleen mag plaatsvinden onder toezicht van een gespecialiseerde vogelarts of ervaren kweker. Het is essentieel dat je eerst voldoende informatie over het geven van papvoeding hebt opgedaan en je goed laat begeleiden door een gespecialiseerde vogelarts of ervaren kweker.

Hoe voer je een jonge vogel?

Bij het voeden van een jonge vogel is het belangrijk om te zorgen dat de krop van de vogel vóór elke voeding volledig leeg is. Dit helpt kropverzuring te voorkomen en zorgt ervoor dat de vogel de voeding goed kan verwerken. De temperatuur van de voeding moet ongeveer 39-40 graden Celsius zijn. Te heet of te koud is niet goed voor de spijsvertering en het voelt ook niet lekker voor de vogel.

De hoeveelheid voeding die je per keer geeft, hangt af van de leeftijd van de vogel. Een jonge vogel van 2,5 tot 3 weken heeft vijf keer per dag voeding nodig. Een jonge vogel van 3 tot 4 weken heeft vier keer per dag voeding nodig. Een jonge vogel van 4 tot 5 weken heeft drie keer per dag voeding nodig. Een jonge vogel van 5 tot 6 weken heeft twee keer per dag voeding nodig. Vanaf 7 weken is het mogelijk om over te stappen naar een minder frequente voeding, mits de vogel goed kan eten en gewicht behoudt.

Wat zijn de nadelen van handvoeding?

Hoewel handvoeding soms nodig is, zijn er ook nadelen aan verbonden. Bijvoorbeeld, te hete pap kan de krop van het vogeltje beschadigen, en te koude pap kan het spijsverteringskanaal beschadigen. Vogels die te oud uit het nest worden gehaald kunnen pap weigeren, waardoor ze helaas alleen door dwangvoeding in leven blijven. Deze vogels sterven ondanks het dwangvoeden vaak een onnodige dood. Daarnaast kunnen vogels die te jong uit het nest worden gehaald een belangrijk deel van de socialisatie met elkaar missen. Dit kan leiden tot problemen met het omgaan met soortgenoten.

Wat moet je niet doen bij het opvoeden van een babyvogel?

Er zijn enkele dingen die je niet moet doen bij het opvoeden van een babyvogel. Je mag de vogel niet meteen naar een opvang brengen als het nog niet gewond is. Je moet de vogel ook niet meteen in een bak met water zetten, omdat de veren nog niet waterdicht zijn en de vogel te snel kan afkoelen. Bovendien mag je de vogel niet te veel stressen, want dat kan dodelijk zijn.

Wat moet je wel doen bij het opvoeden van een babyvogel?

Als je een babyvogel vindt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen. Laat de vogel zo snel mogelijk ophalen door de dierenambulance, want hoe langer je wacht, des te minder de kans dat hij het overleeft. Houd de vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald. Zet de vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje keukenpapier en leg een handdoek over de bovenkant. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met hem gaat. Stress is dodelijk.

Wat is de rol van de ouders?

De ouders van een babyvogel spelen een cruciale rol in het opvoeden van het jonge dier. Ze voeden het jong gewoon op de grond en helpen het verder op weg. Een vogel heeft immers de beste overlevingskans als het door zijn ouders wordt grootgebracht. Als het jong uit het nest valt, mag je het gerust terugleggen in het nest als je er gemakkelijk bij kunt. Gaat dat niet, laat het dan vooral met rust. De ouders kunnen het jong anders niet meer vinden en dan is de kans dat ze elkaar uit het oog verliezen alleen maar groter. De ouders zijn vaak wel in de buurt en voeden het jong gewoon op de grond en helpen het verder op weg.

Wat als de vogel gewond is?

Als de vogel gewond is, moet je direct contact opnemen met de dierenambulance. Het is belangrijk om te weten dat het niet mag om te gaan met gewonde vogels, tenzij je hier specifiek voor is opgeleid. Als de vogel is aangevallen of beetgepakt door een huisdier en gewond is, breng het jong dan zo snel mogelijk naar een vogelopvang. Het liefst binnen één uur, maar altijd nog op dezelfde dag.

Wat als de vogel niet kan vliegen?

Als de vogel niet kan vliegen, is het belangrijk om te weten dat dit normaal is. Het is normaal dat het nog niet kan vliegen. De ouders voeden het jong constant op de grond totdat hij in staat is te vliegen. Het is daarom belangrijk om de vogel met rust te laten, tenzij er sprake is van gewonde of ziekte.

Wat als de vogel alsnog in staat is om te vliegen?

Als de vogel alsnog in staat is om te vliegen, is het belangrijk om te weten dat het niet mag worden opgehaald door mensen. De vogel moet de kunst van het overleven afkijken van de ouders om zich later te redden in de wereld. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat de wet verbiedt om jonge vogels mee naar huis te nemen, tenzij je hier specifiek voor is opgeleid.

Conclusie

Het opvoeden van een babyvogel is een complex proces dat zorgvuldig moet worden aangepakt. Het is belangrijk om te weten wat je moet doen en wat niet. De ouders van de vogel spelen een cruciale rol in het opvoeden van het jonge dier. Als je een babyvogel vindt, is het belangrijk om te weten wat je moet doen en wat niet. De dierenambulance kan je helpen bij het opvangen van gewonde vogels. Het is belangrijk om te weten dat het niet mag om te gaan met gewonde vogels, tenzij je hier specifiek voor is opgeleid. De vogel moet de kunst van het overleven afkijken van de ouders om zich later te redden in de wereld. De wet verbiedt het meenemen van jonge vogels, tenzij je hier specifiek voor is opgeleid.

Bronnen

  1. https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/natuur-milieu/moet-u-uit-het-nest-gevallen-jonge-vogels-helpen-of-juist-niet/
  2. https://www.avonturiashop.nl/vogels/vogelwereld/voeding/alle-hoofdvoeding/handopfok/
  3. https://liesjeskromsnavels.jouwweb.nl/met-de-hand-op-voeden
  4. https://www.dierenambulance.nl/wat-moet-ik-doen-als-ik-een-jonge-vogel-heb-gevonden/
  5. https://www.dierenbescherming.nl/dierenambulance/zuidoost-drenthe/actueel/wat-te-doen-met-jonge-vogels
  6. https://www.agapornisvogels.nl/c-2957022/hand-opfokvoeding-pap-geven/
  7. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/vogeltje-gevonden-wat-nu
  8. https://www.vogelbescherming.nl/actueel/bericht/de-offers-van-vogelouders

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven