logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Veganistisch opvoeden van baby’s: veiligheid, voedingsstoffen en adviezen

Een veganistisch dieet voor baby’s is mogelijk, mits het goed gepland en gevolgd wordt. De Amerikaanse Dietistenvereeniging (ADA) stelt dat een goed gebalanceerd veganistisch of lacto-ovo-vegetarisch voedingspatroon de voedingsbehoeften van baby’s, kinderen en opgroeiende jeugd volledig kan voldoen en een normale groei garandeert. Dit artikel bevat informatie over de belangrijkste voedingsstoffen, aanbevolen voeding, en adviezen voor ouders die hun kind op een veganistische manier willen opvoeden.

Voeding van baby’s van 0 tot 12 maanden

Vanaf het eerste levensjaar is het belangrijk om de voeding van de baby te bepalen, zodat de nodige voedingsstoffen worden geleverd. In de eerste 4 levensmaanden krijgt de baby alleen borstvoeding of flesvoeding. Vanaf 4 tot 6 maanden wordt er geleidelijk aan andere voeding aan toegevoegd, waarmee het kindje geleidelijk aan aan de tafel kan gaan eten. Het is belangrijk om rekening te houden met de inname van vitamine B12 en omega-3-vetzuren. Raadpleeg voor de zekerheid een veganistische kinderdiëtist om ervoor te zorgen dat het kind de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt.

Borstvoeding en veganistische flesvoeding

Borstvoeding is de ideale keuze voor een baby. Als de moeder zelf een goed voedingspatroon heeft, kan ze haar baby ook voldoende voedingsstoffen geven. Bij gebrek aan voldoende omega-3-vetzuren is het belangrijk dat de moeder hierop let. Daarnaast is het belangrijk dat de moeder vitamine B12 supplementeert, zodat het kind geen aanvullende supplementen nodig heeft. Flesvoeding bevat een gestandaardiseerde hoeveelheid vitaminen en mineralen, zodat er geen aanvullende supplementen nodig zijn. Er bestaat ook plantaardige zuigelingenvoeding, maar deze is in Nederland niet verkrijgbaar.

Voedingsstoffen en aanvullingen

Bij een veganistisch dieet is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde voedingsstoffen. Deze zijn vooral aanwezig in dierlijke producten, maar kunnen ook uit plantaardige producten gehaald worden. Hieronder staan de belangrijkste voedingsstoffen en hun bronnen:

IJzer

Ijzer is belangrijk voor het vervoeren van zuurstof door het lichaam. Plantaardig ijzer wordt minder makkelijk opgenomen door het lichaam. Daarom is het belangrijk om bij elke maaltijd iets met vitamine C te geven, zoals groente of fruit. Goede bronnen van ijzer zijn groene bladgroenten, volkoren producten, peulvruchten, pinda’s, noten, seitan en aardappelen.

Eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor de groei en ontwikkeling van het kind. Planten eiwitten zijn anders dan dierlijke eiwitten. Daarom is het aanbevolen om 30% meer plantaardig eiwit te nemen. Het beste is om verschillende soorten plantaardige eiwitten te geven, zoals granen of noten of zaden met peulvruchten.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van het kind. Deze voedingsstoffen zijn vooral aanwezig in vis en dierlijke producten, maar kunnen ook uit plantaardige producten gehaald worden. Goede bronnen zijn chiazaad, lijnzaad, walnoten en algenolie.

Vitamine B12

Vitamine B12 is belangrijk voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Deze voedingsstof is alleen aanwezig in dierlijke producten. Daarom is het belangrijk om deze aan te vullen via supplementen. Dit geldt ook voor de moeder, zodat het kind geen tekorten oploopt.

Begeleiding door een kinderdiëtist

Een kinderdiëtist is essentieel bij het opvoeden van een veganistisch kind. Deze specialist kan samen met de ouders kijken naar de behoeften van het kind en een voedingsplan opstellen. Daarnaast kunnen er ideeën worden gevonden voor plantaardige voeding op de Schijf for Life en de Vegan Schijf. Deze zijn geïnspireerd op de Schijf van Vijf.

Aanbevolen voeding

Voor een veganistisch kind zijn er verschillende voedingsmiddelen die ideaal zijn. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Ontbijt

  • Havermout met rijstmelk en water
  • Groene smoothie met spinazie, blauwe bessen, banaan en lijnzaad

Lunch

  • Bruine bonen, rucola sla, spinazie, zoete aardappel, paarse wortel, banaan, chia zaad en spirulina poeder
  • Curry met zwarte rijst noedels, pastinaak, courgette, wortel, kurkuma en kokoscrème

Avondeten

  • Gegrilde groente (aubergine, courgette, paprika) met quinoa en tahin
  • Minestrone soep van wortel, champignons, broccoli, knoflook, ui, sojabonen en tomatenblokjes
  • Rode linzen pompoen soep

Belangrijke aandachtspunten

Bij het opvoeden van een veganistisch kind zijn er enkele belangrijke aandachtspunten. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Verstikkingsgevaar

Noten en pinda’s kunnen voor een risico zorgen bij jonge kinderen. Daarom is het belangrijk om kinderen tot en met 4 jaar alleen notenpasta en pindakaas te geven (zonder suiker en zout). Ook is het belangrijk om bij te blijven wanneer kinderen deze producten eten.

Zout en suiker

Bij het koken van voeding voor een veganistisch kind is het belangrijk om geen zout of suiker toe te voegen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat het kind te veel zout binnenkrijgt.

Aanvullende voeding

Een veganistisch dieet kan leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk om deze te aanvullen via supplementen. Dit geldt vooral voor vitamine B12, vitamine D en omega-3-vetzuren.

Conclusie

Een veganistisch dieet voor baby’s is mogelijk, mits het goed gepland en gevolgd wordt. De voedingsstoffen die in dierlijke producten aanwezig zijn, kunnen ook uit plantaardige producten gehaald worden. Het is belangrijk om rekening te houden met bepaalde voedingsstoffen, zoals ijzer, eiwitten, omega-3-vetzuren en vitamine B12. Begeleiding door een kinderdiëtist is essentieel om ervoor te zorgen dat het kind de nodige voedingsstoffen binnenkrijgt. Bovendien is het belangrijk om rekening te houden met het risico op verstikkingsgevaar en het gebruik van zout en suiker bij het koken.

Bronnen

  1. Veganisme.org - Baby-vegan opvoeden
  2. CJG Apeldoorn - Vegetarisch of veganistisch kind
  3. Vegan Challenge - Veganistisch opvoeden
  4. Vegan Revolutie - Kind vegan opvoeden
  5. Yunio - Veganistisch opvoeden
  6. Baby-kingdom - Discussies over veganistisch opvoeden
  7. Radar AVROTROS - Je kind vegetarisch of veganistisch opvoeden
  8. CJG Wassenaar - Peuter voeding
  9. Voedingscentrum - Kan je een kind veganistisch opvoeden?
  10. Jeugdengezin Utrecht - Baby voeding

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven