logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Baby spreeuw opvoeden: Wat ouders moeten weten

Inleiding

In het voorjaar zien we vaak jonge vogels, waaronder spreeuwen, schaars bevederd op de grond zitten. Dit is een natuurlijke fase waarin de jongen zich voorbereiden op het vliegen. Hoewel het er vaak zo uitziet alsof de vogel in moeilijkheden verkeert, is het vaak beter om de vogel zo veel mogelijk met rust te laten. Dit artikel bespreekt de juiste manier om met jonge spreeuwen om te gaan, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.

Wat is een uitvliegende jonge vogel?

In de lente ziet men vaak jonge vogels schaars bevederd op de grond onder een boom zitten. Dit is een natuurlijke fase waarin de jongen zich voorbereiden op het vliegen. In deze fase noemen we de jongen ‘uitvlieger’. Het is normaal dat zulke jongen uit het nest springen of vallen. Ze zijn nu in het stadium van de ‘vliegtraining’. De ouders voeden het jong constant op de grond totdat hij in staat is te vliegen (meestal enkele dagen).

Wat moet je doen als je een jonge spreeuw vindt?

Als je een jonge spreeuw vindt, is het belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen. Hier zijn enkele belangrijke tips:

1. Laat de vogel zo snel mogelijk ophalen door de dierenambulance

Als je een jonge spreeuw vindt, is het belangrijk om haar zo snel mogelijk te laten ophalen door de dierenambulance. Hoe langer je wacht, des te minder de kans dat hij het overleeft. Houd de jonge vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald.

2. Zet de jonge vogel in een klein doosje

Je kunt de jonge vogel in een klein doosje leggen. Leg onder in het doosje keukenpapier en leg een handdoek over de bovenkant. Zet de vogel zo mogelijk in een rustige, donkere plek. Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met haar gaat. Stress is dodelijk.

3. Geef de jonge vogel geen vocht of voedsel

Geef de jonge vogel geen vocht of voedsel. Vaak komt het in de luchtpijp terecht. Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water. Hun veren zijn nog niet waterdicht en ze zullen dus te snel afkoelen en doorweekt raken.

Wat moet je niet doen?

Sommige handelingen kunnen schadelijk zijn voor de jonge vogel. Hier zijn enkele dingen die je niet moet doen:

1. Probeer de vogel niet direct naar de dierenambulance te brengen

Als de vogel nog niet gewond is, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

2. Laat de vogel niet lang in je handen zitten

De vogel is al snel in stress geraakt als je haar te lang vasthoudt. Laat de vogel dus zo snel mogelijk weer op de grond zitten.

Wat als de vogel gewond is?

Als de vogel duidelijk ziek of gewond is, moet je contact opnemen met de dierenambulance. Je herkent een zieke of gewonde vogel aan bijvoorbeeld een slepend pootje, een hangende vleugel of bloed op zijn veren. Ook kan hij helemaal slap zijn of nog kaal met de ogen dicht (zonder nest in de buurt). Bel de dierenambulance dus niet als het jong veren heeft en gezond oogt. Het is normaal dat het nog niet kan vliegen.

Wat als de vogel door een kat of hond is aangevallen?

Als een jonge vogel wordt bedreigd door een kat of hond, breng de vogel dan niet direct naar de dierenambulance. Probeer liever het huisdier uit de buurt te houden, zolang de vogel er zit. Echter: wanneer de vogel al is aangevallen of beetgepakt door het huisdier en gewond is, breng het jong dan zo snel mogelijk naar een vogelopvang. Het liefst binnen één uur, maar altijd nog op dezelfde dag.

Wat als je denkt dat de vogel verlaten is?

Als je denkt dat de vogel verlaten is, moet je het volgende doen:
- Laat de jonge vogel zo snel mogelijk ophalen door de dierenambulance; hoe langer je wacht, des te minder de kans dat hij het overleeft.
- Houdt de jonge vogel warm en op een rustige, donkere plaats totdat het wordt opgehaald.
- Zet de jonge vogel in een klein doosje, leg onder in het doosje keukenpapier en leg een handdoek over de bovenkant.
- Laat de vogel zoveel mogelijk met rust en kijk niet steeds onder de doek hoe het met haar gaat. Stress is dodelijk.
- Geef de jonge vogel geen vocht of voedsel. Vaak komt het in de luchtpijp terecht.
- Zet jonge donzige eendjes niet in een bak met water. Hun veren zijn nog niet waterdicht en ze zullen dus te snel afkoelen en doorweekt raken.

Wat als de vogel al uitgevlogen is?

Als de vogel al uitgevlogen is, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Wat als de vogel niet kan vliegen?

Als de vogel nog niet kan vliegen, maar wel gewoon veren heeft, moet je haar – zoals hierboven uitgelegd – laten zitten en rust gunnen. Als de vogel wel veren heeft, maar in gevaar is, omdat het bijvoorbeeld langs een drukke weg zit of in de buurt van een kat, mag je haar verplaatsen. Zet haar dan op een veilige plek, zoals een beschutte tak in een struik, of wat verder de berm in. Let op: zet haar niet te ver weg. Het kuiken moet op gehoorafstand blijven, anders kunnen de oudervogels haar niet terugvinden.

Wat als de vogel in gevaar is?

Als de vogel in gevaar is, bijvoorbeeld door een kat of hond, is het belangrijk om haar zo snel mogelijk te verplaatsen. Zet haar dan op een veilige plek, zoals een beschutte tak in een struik, of wat verder de berm in. Let op: zet haar niet te ver weg. Het kuiken moet op gehoorafstand blijven, anders kunnen de oudervogels haar niet terugvinden.

Wat als de vogel al op de grond zit?

Als de vogel al op de grond zit, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Wat als de vogel al in de lucht zit?

Als de vogel al in de lucht zit, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Wat als de vogel al in het nest zit?

Als de vogel al in het nest zit, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Wat als de vogel al in de lucht zit?

Als de vogel al in de lucht zit, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Wat als de vogel al in het nest zit?

Als de vogel al in het nest zit, is het vaak beter om haar gewoon met rust te laten. De ouders zorgen er dan voor dat het jong goed gevoed wordt. Probeer de vogel niet te verplaatsen, tenzij het echt nodig is.

Conclusie

Het opvoeden van een jonge spreeuw is een complexe taak die veel voorzichtigheid en kennis vereist. Het is belangrijk om te weten wat je wel en niet moet doen, zodat de vogel de beste kans heeft om te overleven. De ouders zorgen er vaak zelf voor dat het jong goed gevoed wordt, dus het is vaak beter om de vogel zo veel mogelijk met rust te laten. Als de vogel echter gewond is, is het belangrijk om contact op te nemen met de dierenambulance.

Bronnen

  1. Baby-kingdom.com
  2. Dierenambulance.nl
  3. Baby-kingdom.com
  4. Baby-kingdom.com
  5. Bokt.nl
  6. Vogelbescherming.nl
  7. Baby-kingdom.com
  8. Vogelbescherming.nl
  9. Vivara.nl
  10. Baby-kingdom.com
  11. Dierenbescherming.nl

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven