Christelijke Opvoeding: Handvatten voor Ouders en Opvoeders
juli 5, 2025
Meertalig opvoeden is een veelgebruikte methode om kinderen te helpen om twee of meer talen te leren. Dit kan bijdrragen aan betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op het vinden van een baan. In dit artikel geven we tips om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren en bespreiden de voordelen en nadelen van meertalig opvoeden.
Meertalig opvoeden is een veelgebruikte methode om kinderen te helpen om twee of meer talen te leren. Dit kan bijdragen aan betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op het vinden van een baan. In dit artikel geven we tips om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren en bespreiden de voordelen en nadelen van meertalig opvoeden.
Een van de belangrijkste voordelen van meertalig opvoeden is dat kinderen vaak betere communicatieve vaardigheden hebben dan eentalige kinderen. Dit komt doordat ze zich beter kunnen inleven in anderen. Ze kunnen beter plannen, structuur aanbrengen en feedback geven. Ook is er vaak sprake van een groter concentratievermogen. Dit komt doordat de prefrontale cortex bij meertalige kinderen actiever is.
Een meertalig kind doet het over het algemeen beter op school dan een eentalig kind. Bepaalde gebieden in de hersenen van een meertalig opgevoed kind ontwikkelen zich beter en dat draagt bij aan de schoolprestaties. Een meertalig kind is eerder in staat om de betekenis van een woord los te zien van een woord in de context van een zin. Dit komt doordat zinnen in beide talen anders zijn opgebouwd.
Meertalig opvoeden kan ook toekomstige voordelen bieden. Zo is er vaak een grotere kans op het vinden van een baan. Mensen die twee of meer talen spreken zijn namelijk in trek bij bedrijven.
Een meertalig kind bouwt de kennis van beide talen vaak langzamer op dan een kind dat maar één taal spreekt. Dit kan tot een tijdelijke achterstand leiden. Zorgwekkend is dit meestal niet, want de achterstand wordt op de basisschool vaak alweer ingehaald.
Bij meertalig opvoeden kan het zijn dat een kind de ene taal sneller leert dan de andere. De mate van blootstelling aan de talen heeft hier vaak invloed op.
Kinderen die meertalig opgevoed worden, kunnen beide talen door elkaar gebruiken in zinnen. Dit kan voor verwarring zorgen, zeker bij mensen die slechts één van beide talen spreken.
Dit laatste nadeel heeft betrekking op jou als ouder, want meertalig opvoeden kost je tijd en moeite. Het is belangrijk dat je actief betrokken bent bij de taalontwikkeling, zodat je kind de verschillende talen goed en snel leert.
Voorlezen is een goede manier om de taalontwikkeling te stimuleren. Een kind leert namelijk veel nieuwe woordjes als je hem voorleest. Extra bijkomstigheid is dat kinderen vaak moe worden als je ze voorleest. Lees je elke avond een stukje voor als je kind in bed ligt? Dan vergroot je niet alleen zijn woordenschat, maar valt hij ook sneller in slaap.
In plaats van voorlezen kun jij je kind ook een verhaaltje vertellen. Je kunt hierbij je fantasie gebruiken, maar ook vertellen wat je vandaag allemaal gedaan hebt. Doe dit niet alleen voor het slapengaan, maar bijvoorbeeld ook als jullie samen naar de winkel gaan of een wandeling maken. Door alles wat je ziet en doet te vertellen, stimuleer je de taalontwikkeling van je kind.
Luister samen naar muziek in de talen waarin je je kind opvoedt. Dit helpt je kind om klanken en ritmes te leren. Je kunt ook liedjes zingen en dansen, wat helpt bij het leren van nieuwe woorden en zinnen.
In de eerste fase van hun leveren luisteren baby’s vooral. Het is juist dan belangrijk om veel tegen hem te praten, ook al praat hij nog niet terug. Hoe meer je tegen hem praat, hoe meer nieuwe klanken en woorden hij hoort. Praat vooral ook met je baby. Een echt gesprek voeren zit er nog niet in, maar je kunt wel reageren op geluiden en bewegingen die hij maakt.
Vertellen kan op verschillende manieren. Je kunt simpelweg dingen tegen je baby zeggen, maar ook een boekje voorlezen of een liedje zingen. Kinderen genieten niet alleen van deze afwisseling, maar leren ook nog eens veel over taal. Kortom: een win-winsituatie.
Omdat het verschonen niet het leukste klusje is, werken veel ouders hier het liefst zo snel mogelijk mee af. Je kunt er ook wat meer tijd voor nemen, want het verschonen is een goed moment om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Laat hem tijdens het verschonen een voorwerp vasthouden en vertel er iets over. Je baby vindt dit maar al te interessant en leert ervan. Extra bijkomstigheid is dat hij tijdens het verschonen stil(ler) blijft liggen.
Baby’s beginnen woorden en handelingen te begrijpen als ze zo’n zes maanden oud zijn. Om de taalontwikkeling te stimuleren, is dit een goed moment om woorden aan gebaren te koppelen. Je baby hoort dan niet alleen de woorden, maar ziet je hierbij ook een bepaalde handeling verrichten. Dit helpt vaak om de taal beter te begrijpen.
Als je je kind meertalig wilt opvoeden, spreek dan af wie in welke taal met jullie kind praat. Kies voor jezelf de taal waarin jij je het best kunt uitdrukken. Dat betekent dat je in die taal alles kunt zeggen, maar ook dat je daar het meeste gevoel bij hebt. Meestal is dat je moedertaal.
Als je kind thuis twee talen hoort, gebruikt hij of zij soms misschien woorden van verschillende talen in een zin door elkaar. Dit gaat vanzelf over als je kind wat ouder wordt.
In een meertalig gezin spreekt iedereen vaak verschillende talen in één gesprek. Je helpt je kind door ze niet helemaal door elkaar te halen. Maak je zin af in de taal waarmee je begonnen was. Een baby of peuter snapt nog niet welke woorden Nederlands zijn en welke woorden niet. Maar ook voor oudere kinderen is het duidelijker om zinnen in één taal te houden.
Praat niet te moeilijk tegen je kind, maar ook niet te makkelijk.
Heb je eenmaal gekozen om je kind een bepaalde taal aan te leren? Ga hier dan mee door, ook als je kind ouder wordt. Als je kind een taal niet meer hoort en gebruikt, vergeet het die taal weer.
Meertalig opvoeden is een methode die veel voordelen biedt, zoals betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op het vinden van een baan. Het is belangrijk om actief betrokken te zijn bij de taalontwikkeling van je kind, zodat je kind de verschillende talen goed en snel leert. Door activiteiten zoals voorlezen, verhalen vertellen en muziek te luisteren, kun je de taalontwikkeling van je kind stimuleren. Blijf de andere taal dan zelf wel spreken, en zorg dat je kind veel contact heeft met mensen die de taal goed beheersen.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet