logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Eksters opvoeden: Wat ouders moeten weten

Een ekster is een veelvoorkomende vogel in Nederland, die vaak in stedelijke gebieden en parken te vinden is. De ekster is een opvallende vogel met een zwart-wit verenkleed en een krachtige snavel. De ekster is ook een zeer intelligent dier dat goed kan leren en zich aanpast aan verschillende omstandigheden. In dit artikel gaan we in op de voeding, opvoeding en gezondheid van jonge eksters en wat ouders moeten weten als ze een jonge ekster aantreffen.

De voeding van jonge eksters

Een jonge ekster is in de eerste weken na het uitkomen van het eitje nog erg kwetsbaar en afhankelijk van hun ouders. De ouders zorgen er voor dat de jongen voldoende voedsel krijgen. In de eerste weken is het voedsel van de jonge eksters meestal insecten, zoals vliegen, muggen en kevers. De ouders brengen dit voedsel regelmatig naar het nest en voeden de jongen.

In de tweede week na het uitkomen is de jonge ekster al iets sterker en kan ze zelfstandig voedsel zoeken. Het is belangrijk om te weten dat de jonge eksters nog niet goed kunnen vliegen en dus veel tijd doorbrengen in het nest. De ouders blijven hen nog een tijdje voeden en beschermen, totdat ze zelfstandig genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.

De opvoeding van jonge eksters

Een jonge ekster leert snel en is zeer nieuwsgierig. De ouders zorgen ervoor dat de jongen alles leert wat nodig is om te overleven. Ze leren hoe ze moeten vliegen, hoe ze hun territorium moeten verdedigen en hoe ze voedsel moeten vinden. De jonge eksters zijn ook zeer sociaal en leren van hun ouders en broers en zussen.

In de eerste weken na het uitkomen is de jonge ekster nog wat onhandig en kwetsbaar, maar ze leren snel. De ouders blijven hen nauw betrokken bij de jongen. Ze voeden ze nog steeds en houden ze in de gaten terwijl de jongen hun vliegvaardigheden ontwikkelen. Het duurt een paar weken voordat de jonge eksters zelfverzekerd genoeg zijn om helemaal zelfstandig voedsel te zoeken. Tot die tijd blijven ze vaak in de buurt van hun ouders of broers en zussen.

Wat te doen met een jonge ekster?

Als je een jonge ekster aantreft, is het belangrijk om te weten dat de ouders meestal nog in de buurt zijn. Het is daarom aan te raden om de vogel te laten zitten, zodat de ouders hem kunnen voeden. Als de vogel echter gewond is of geen ouders meer heeft, is het nodig om hulp in te roepen.

Een jonge ekster die net uitgevlogen is, moet niet direct worden opgevangen. De ouders zullen doorgaans niet ver uit de buurt zijn. Gewoon laten zitten dus! (Eventueel kun je ze op een veilige(re) plaats neerzetten, bijvoorbeeld op een dak of in een struik.)

Als er wat met de ouders gebeurd is en het jong kan nog niet voor zichzelf zorgen, dan kun je het (eventueel met de dierenambulance) naar een wildopvang of vogelasiel brengen. Deze hebben een wettelijke ontheffing en voldoende expertise om dieren uit het wild te verzorgen en weer uit te zetten. Neem ze nooit mee naar huis, want dat is tegenwoordig wettelijk verboden!

De gezondheid van jonge eksters

De gezondheid van jonge eksters is van groot belang voor hun overleving. De ouders zorgen ervoor dat de jongen voldoende voedsel krijgen en dat ze gezond blijven. In de eerste weken na het uitkomen is de jonge ekster nog erg kwetsbaar en kan ze snel ziek worden.

Een jonge ekster die niet goed gevoed wordt, kan onderontwikkeling krijgen en kan niet goed vliegen. Daarnaast kan een gebrek aan voeding ook leiden tot vermoeidheid en verminderde weerstandskracht. Het is daarom belangrijk dat de ouders de jongen voldoende voeden en beschermen.

De rol van de ouders

De ouders van de jonge eksters spelen een cruciale rol in de opvoeding en voeding van hun jongen. Het vrouwtje blijft in de buurt om de jongen te voeden en te beschermen tegen eventuele gevaren. Het mannetje helpt bij het bouwen van het nest en het voeden van het vrouwtje terwijl ze de eieren uitbroedt. Zodra de jongen uitkomen, gaat hij nog actiever op zoek naar voedsel, om zowel de jongen als het vrouwtje van voldoende voeding te voorzien.

Conclusie

Een jonge ekster is in de eerste weken na het uitkomen nog erg kwetsbaar en afhankelijk van hun ouders. De ouders zorgen ervoor dat de jongen voldoende voedsel krijgen en dat ze gezond blijven. De jonge eksters leren snel en zijn zeer nieuwsgierig. Het is belangrijk om te weten dat de ouders meestal nog in de buurt zijn en de vogel niet direct moet worden opgevangen. Als de vogel echter gewond is of geen ouders meer heeft, is het nodig om hulp in te roepen. De gezondheid van de jonge eksters is van groot belang voor hun overleving.

Bronnen

  1. Baby-kingdom.com
  2. Natuurverslaving.nl
  3. Baby-kingdom.com
  4. Baby-kingdom.com
  5. Startpagina.nl
  6. Ekstersenzo.nl
  7. Baby-kingdom.com
  8. Dierenbescherming.nl
  9. Dierenambulance.nl
  10. Vogelbescherming.nl
  11. Baby-kingdom.com

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven