logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Baby eekhoorns opvoeden: Richtlijnen en praktische tips

Bij het opvoeden van baby-eekhoorns is zorgvuldigheid en overleg van belang. In Europa is de Europese rode eekhoorn (Sciurus vulgaris) het meest voorkomende soort, die vooral in gemengde bossen met veel naaldbomen voorkomt. Bij sommige situaties zijn jonge eekhoorns echter niet in staat om door hun moeder gevoed te worden. In zulke gevallen is het belangrijk om te beslissen of het dier zelf opgevoed moet worden of of het beter is om het aan een opvanginstelling over te laten. In dit artikel worden de belangrijkste richtlijnen en praktische tips gegeven voor het handopvoeden van baby-eekhoorns.

Levensfase en ontwikkeling van baby-eekhoorns

Bij de geboorte zijn eekhoorns kaal en blind. Gedurende de eerste week blijft het vrouwtje bij de jongen. Naarmate de jongen ouder wordt, groeit de vacht en ontwikkelt het dier zich. Volgens de gegevens uit de bronnen is de ontwikkeling van baby-eekhoorns als volgt:

  • 3-9 dagen: De haargroei begint, en de jongen krijgen pigment.
  • 21 dagen: De eekhoorns zijn volledig behaard.
  • 21-42 dagen: De ondertanden en boventanden komen door. Na 35 dagen gaan de oren en ogen pas open en beginnen de jongen zichzelf schoon te maken.
  • 7 weken: Op deze leeftijd kunnen de jongen vaste voedingsmiddelen eten en kan begonnen worden met afspenen.
  • 10 weken: Na 10 weken zijn de jongen volledig gespeend en na 3 maanden zijn het volgroeide eekhoorns.

Deze ontwikkeling is essentieel om te weten bij het opvoeden van baby-eekhoorns. Het is belangrijk om de juiste voeding te geven op basis van de leeftijd van het dier.

Voeding van baby-eekhoorns

Een juiste voeding is cruciaal voor het overleven van baby-eekhoorns. Volgens de bronnen is het belangrijk om gebruik te maken van een geschikt melkpoeder, zoals Esbilac, FoxValley 32/40 of Multimilk. De samenstelling van de melk moet overeenkomen met de moedermelk van eekhoorns. De aanpak van het mengen van melkpoeder is als volgt:

  • FoxValley 32/40 (voor de eerste drie weken): 1 deel poeder met 2 delen water.
  • FoxValley 20/50 (voor eekhoorns van 4 weken of ouder): 1 deel poeder met 2 delen water.
  • Esbilac (voor kale jonkies): 1 deel Esbilac met 2 delen water.
  • Multimilk en Esbilac (voor oudere jonkies): 1 deel Multimilk met 2 delen Esbilac en 4,5 delen water.

Deze mengsels moeten worden gemaakt met heet water van ongeveer 80 graden Celsius. Het mengsel moet minstens 4 uur in de koelkast staan om te laten oplossen. Voordat je gaat voeren, moet de melk worden opgewarmd tot lichaamstemperatuur. Het gebruik van een magnetron is niet aan te raden, omdat de melk snel kookt en de kwaliteit vermindert.

Huisvesting en temperatuur

Een passende huishouding is essentieel voor het overleven van baby-eekhoorns. Volgens de bronnen is een plastic bak met een gazendeksel een geschikte keuze voor de eerste dagen. De afmetingen van de bak zijn belangrijk: voor één jonge eekhoorn is een maat van 34 x 27 x 22 cm geschikt, terwijl een grotere bak van 42 x 33 x 22 cm geschikt is voor meerdere jongen. Een handdoek als bodembedekking helpt bij het controleren van de ontlasting van het dier.

Een elektrisch warmtematje kan worden gebruikt om de temperatuur van het dier te regelen. Dit moet echter worden geplaatst op een veilige manier zodat het dier niet kan knagen. Voor jonge eekhoorns is het belangrijk om een constante temperatuur te hebben, omdat deze dieren zich nog niet goed kunnen opwarmen. Een warmtebron zoals een couveuse of een warmtelamp kan worden gebruikt, maar moet zorgvuldig worden toegepast.

Hulp bij het opvoeden

Het opvoeden van baby-eekhoorns is een uitdaging die veel tijd, geduld en overleg vereist. Volgens de bronnen is het belangrijk om contact op te nemen met een opvanginstelling zoals Stichting Eekhoornopvang. Deze instelling is de enige met een ontheffing om de Europese rode eekhoorn te houden en te vervoeren. Daarnaast is het raadzaam om gebruik te maken van ervaringsdeskundigen of een opvangclub.

Een ander belangrijk punt is dat particulieren niet mogen proberen om wilde dieren met de hand op te voeden. Dit is zowel voor het dier als voor de mens gevaarlijk, aangezien eekhoorns groepsdieren zijn en niet goed in een gewoon huis kunnen wennen. Daarnaast is het een beschermde diersoort en is het verboden om deze dieren in huis te halen.

Samenvatting

Het opvoeden van baby-eekhoorns vereist zorgvuldigheid, overleg en professionele begeleiding. De bronnen geven duidelijke richtlijnen voor het handopvoeden van deze jonge dieren. Het is belangrijk om de juiste voeding te geven, een geschikte huishouding te kiezen en de temperatuur goed in de gaten te houden. Daarnaast is het belangrijk om te weten dat het opvoeden van wilde dieren alleen mag door geautoriseerde instellingen. Door deze richtlijnen te volgen, kan men ervoor zorgen dat de jonge eekhoorns goed worden opgevoed en in de natuur kunnen leven.

Conclusie

Het opvoeden van baby-eekhoorns is een complexe taak die veel kennis, ervaring en overleg vereist. Door de juiste voeding te geven, een passende huishouding te kiezen en de temperatuur goed in de gaten te houden, kan men ervoor zorgen dat de jonge eekhoorns goed worden opgevoed. Het is echter belangrijk om te weten dat het opvoeden van wilde dieren alleen mag door geautoriseerde instellingen. Door deze richtlijnen te volgen, kan men ervoor zorgen dat de jonge eekhoorns goed kunnen groeien en in de natuur kunnen leven.

Bronnen

  1. Baby eekhoorn
  2. Huisvesting van jonge eekhoorns
  3. Voortplanting van eekhoorns
  4. Baby-eekhoorns
  5. Eekhoorn-sciurus-de-perfecte-notenkraker
  6. Siberische grondeekhoorn
  7. Eekhoorns 2 keer per jaar bevallen
  8. Baby-kingdom forum

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven