De kern van opvoeden: Do’s en don’ts voor ouders
juli 5, 2025
In de hedendaagse maatschappij is het opvoeden van een kind in twee talen steeds vaker gangbaar. Dit wordt ook wel tweetaligheid genoemd. In veel gezinnen zijn ouders van verschillende culturele achtergronden of spreken ze verschillende talen thuis. Het opvoeden van een kind in twee talen kan veel voordelen hebben, zoals betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op een baan. Maar ook nadelen zijn er, zoals tijdelijke taalachterstand en ongelijke ontwikkeling. In dit artikel geven we een overzicht van de voordelen en nadelen van het opvoeden van een kind in twee talen, en geven we praktische tips om dit effectief aan te pakken.
Er zijn verschillende voordelen van het opvoeden van een kind in twee talen. De meest opvallende voordelen zijn:
Een tweetalig kind beschikt vaak over betere communicatieve vaardigheden dan een eentalig kind. Dit komt doordat het kind zich beter kan inleven in anderen en beter kan omgaan met verschillende taalgebruiken. Het kind kan zich sneller inleven en beter luisteren, wat helpt bij het opbouwen van betere sociale vaardigheden.
Een tweetalig kind doet het over het algemeen beter op school dan een eentalig kind. Bepaalde gebieden in de hersenen van een tweetalig opgevoed kind ontwikkelen zich beter en dragen bij aan de schoolprestaties. Het kind kan sneller plannen, structuur aanbrengen en feedback geven, wat leidt tot betere prestaties op school.
In vergelijking met kinderen die eentalig opgevoed worden, is een tweetalig kind eerder in staat om de betekenis van een woord los te zien van een woord in de context van een zin. Dit komt doordat zinnen in beide talen anders zijn opgebouwd. Het kind begrijpt de betekenis van woorden beter en kan sneller leren omgaan met verschillende taalgebruiken.
Het opvoeden van een kind in twee talen kan ook toekomstige voordelen bieden. Zo is er vaak een grotere kans op het vinden van een baan. Mensen die twee of meer talen spreken zijn namelijk in trek bij bedrijven. Het kind kan daardoor beter omgaan met internationale communicatie en heeft meer kansen op een baan in een globale markt.
Hoewel er veel voordelen zijn, zijn er ook nadelen van het opvoeden van een kind in twee talen.
Een tweetalig kind bouwt de kennis van beide talen vaak langzamer op dan een kind dat maar één taal spreekt. Dit kan tot een tijdelijke achterstand leiden. Zorgwekkend is dit meestal niet, want de achterstand wordt op de basisschool vaak alweer ingehaald.
Bij tweetalig opvoeden kan het zijn dat een kind de ene taal sneller leert dan de andere. De mate van blootstelling aan de talen heeft hier vaak invloed op. Het kind kan dus ongelijk ontwikkelen in de twee talen.
Kinderen die tweetalig opgevoed worden, kunnen beide talen door elkaar gebruiken in zinnen. Dit kan voor verwarring zorgen, zeker bij mensen die slechts één van beide talen spreken. Het kind kan dus soms woorden uit de ene taal in de andere gebruiken, wat voor verwarring kan zorgen.
Dit laatste nadeel heeft betrekking op jullie als ouder, want het opvoeden van een kind in twee talen kost tijd en moeite. Het is belangrijk dat je actief betrokken bent bij de taalontwikkeling, zodat je kind de verschillende talen goed en snel leert.
Er zijn verschillende tips om een kind in twee talen op te voeden. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste tips.
Een baby kan in de eerste fase van zijn leven nog niet praten, maar leert al veel over taal. Daarom is het belangrijk om direct na de geboorte al te beginnen met het stimuleren van de taalontwikkeling. Hier plukt je kind in zijn latere leven de vruchten van.
In de eerste fase van hun leven luisteren baby’s vooral. Het is juist dan belangrijk om veel tegen hem te praten, ook al praat hij nog niet terug. Hoe meer je tegen hem praat, hoe meer nieuwe klanken en woorden hij hoort. Praat vooral ook met je baby. Een echt gesprek voeren zit er nog niet in, maar je kunt wel reageren op geluiden en bewegingen die hij maakt.
Vertellen kan op verschillende manieren. Je kunt simpelweg dingen tegen je baby zeggen, maar ook een boekje voorlezen of een liedje zingen. Kinderen genieten niet alleen van deze afwisseling, maar leren ook nog eens veel over taal. Kortom: een win-winsituatie.
Omdat het verschonen niet het leukste klusje is, werken veel ouders hier het liefst zo snel mogelijk mee af. Je kunt er ook wat meer tijd voor nemen, want het verschonen is een goed moment om de taalontwikkeling van je baby te stimuleren. Laat hem tijdens het verschonen een voorwerp vasthouden en vertel er iets over. Je baby vindt dit maar al te interessant en leert ervan.
Baby’s beginnen woorden en handelingen te begrijpen als ze zo’n zes maanden oud zijn. Om de taalontwikkeling te stimuleren, is dit een goed moment om woorden aan gebaren te koppelen. Je baby hoort dan niet alleen de woorden, maar ziet je hierbij ook een bepaalde handeling verrichten. Dit helpt vaak om de taal beter te begrijpen.
Het is belangrijk dat je consistent bent in de manier waarop je met je kind praat. Als je zelf de taal van je partner (nog) niet goed beheerst, dan is het aan te raden om samen met je kind mee te leren. Zo voorkom je dat je kind en je partner gesprekken hebben die je niet meer kunt volgen.
Door te praten, lezen, zingen, liedjes te luisteren, spelletjes te spelen, tv en films te kijken, luisterboeken op te zetten – ga zo maar door. Je kind leert sneller als je de talen in zoveel mogelijk vormen aanbiedt.
Het opvoeden van een kind in twee talen heeft veel voordelen, zoals betere communicatieve vaardigheden, betere schoolprestaties en een grotere kans op een baan. Maar ook nadelen zijn er, zoals tijdelijke taalachterstand en ongelijke ontwikkeling. Om dit effectief aan te pakken, zijn er verschillende tips die je als ouder kunt volgen. Het is belangrijk dat je actief betrokken bent bij de taalontwikkeling van je kind, zodat het kind de verschillende talen goed en snel leert. Door deze tips te volgen, kun je je kind helpen om in twee talen op te groeien en te leren omgaan met verschillende taalgebruiken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet