Het belang van een neutrale benadering van geloof in de opvoeding
juli 5, 2025
Lichamelijke opvoeding (LO) speelt een cruciale rol in het onderwijs, zowel op het gebied van fysieke als psychosociale ontwikkeling van leerlingen. De les LO draagt bij aan de dagelijkse bewegingsnormen, die nodig zijn voor een gezonde levensstijl. Binnen de lessen wordt de bewegingsvaardigheden en sportactiviteiten opgezorgd, zodat leerlingen leren om te bewegen en plezier te hebben in beweging. Bovendien draagt LO bij aan het stimuleren van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en het leren omgaan met uitdagingen. In dit artikel worden de rol, de invloed en de uitdagingen van lichamelijke opvoeding in het onderwijs besproken, gebaseerd op de informatie uit de bronnen.
Lichamelijke opvoeding is een verplicht onderdeel van het curriculum in de basisschool, het voortgezet onderwijs en zelfs het mbo. Het doel is om leerlingen te leren omgaan met beweging, sport en gezondheid. Dit gebeurt door het opzetten van activiteiten die gericht zijn op het ontwikkelen van fysieke vaardigheden, zoals lopen, springen, gooien, bal spelen en turnen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leren van strategieën en het ontwikkelen van een positief denkpatroon rondom sport en beweging.
In de bronnen wordt benadrukt dat lichamelijke opvoeding niet alleen gericht is op fysieke ontwikkeling, maar ook op het bevorderen van sociale en emotionele vaardigheden. Bijvoorbeeld, het werken in groepen en het samenwerken bij sportactiviteiten helpen leerlingen om te leren omgaan met anderen, samenwerking en verantwoordelijkheid. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan het leren van veiligheid, het respecteren van regels en het leren omgaan met winnen en verliezen.
Een van de belangrijkste doelen van lichamelijke opvoeding is om leerlingen te laten bijdragen aan de dagelijkse bewegingsnormen. De Gezondheidsraad heeft bepaald dat een bepaalde hoeveelheid beweging nodig is om gezondheidswinst te behalen. Volgens onderzoek draagt lichamelijke opvoeding bij aan ongeveer een derde van deze beweegnorm (Slingerland, Borghouts & Hesselink, 2013). Dit betekent dat de lessen LO een belangrijke bijdrage leveren aan de gezondheid van leerlingen.
In een onderzoek uitgevoerd op het Develsteincollege in Zwijndrecht, werd gekeken naar het effect van het inzetten van mediakaarten tijdens lichamelijke opvoeding. De resultaten toonden aan dat de intensiteit van de les met 39% is gestegen ten opzichte van de controlegroep na een interventie van vier weken. Daarnaast had de interventie ook een positief effect op het oefenresultaat en het leerresultaat. Dit suggereert dat het inzetten van moderne methoden, zoals mediakaarten, de kwaliteit van de les LO kan versterken.
Lichamelijke opvoeding is een belangrijk onderdeel van het leraarsberoep, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. De opleiding tot leraar lichamelijke opvoeding (LO) is gericht op het ontwikkelen van zowel vakinhoudelijke als didactische vaardigheden. De opleiding richt zich op het opzetten van activiteiten die gericht zijn op het stimuleren van leerlingen om te bewegen, sporten en zich te ontwikkelen in een veilig pedagogisch klimaat.
De opleiding tot leraar LO wordt aangeboden in verschillende vormen, waaronder de Lerarenopleiding Lichamelijke Opvoeding in het deeltijd- en voltijdprogramma. De opleiding leidt tot een hbo-diploma en stelt leerlingen in staat om als leraar LO aan de slag te gaan in verschillende onderwijsvormen, waaronder het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het mbo. Daarnaast kunnen leerlingen ook werken als buurtsportcoach of sportdocent bij een mbo-opleiding.
Een leraar lichamelijke opvoeding speelt een unieke rol in het onderwijs. De leraar is verantwoordelijk voor het opzetten van activiteiten die gericht zijn op het bevorderen van de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. Daarnaast is de leraar ook verantwoordelijk voor het stimuleren van een gezonde leefstijl en het bevorderen van een actieve deelname aan de beweeg- en sportcultuur.
In het beroepsprofiel van de leraar LO wordt benadrukt dat de leraar op een kruispunt staat van pedagogiek, didactiek, beweging en maatschappelijke betrokkenheid. De leraar LO heeft een unieke rol in het bevorderen van de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. Daarnaast speelt hij of zij een sleutelrol in het bevorderen van een gezonde leefstijl en het stimuleren van een actieve deelname aan de beweeg- en sportcultuur, zowel binnen als buiten de school.
Bij de uitvoering van lichamelijke opvoeding zijn er verschillende uitdagingen. Een van de belangrijkste is het vinden van een evenwicht tussen het leren en het bewegen. Bovendien is het belangrijk dat leerlingen een positief beeld krijgen van sport en beweging, zodat ze zich aangetrokken voelen tot het meedoen aan activiteiten. Daarnaast is het belangrijk dat de leraar LO zowel kennis heeft van de fysieke vaardigheden als van de pedagogische methoden.
In de bronnen wordt ook aangegeven dat leraar LO’s vaak te maken hebben met het aanpakken van verschillende leerlingen met verschillende behoeften. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met de individuele ontwikkeling van leerlingen, zowel op het gebied van fysieke als psychosociale vaardigheden. Daarnaast is het belangrijk om te zorgen voor een veilig pedagogisch klimaat, waarin leerlingen zich veilig en comfortabel voelen.
In het kader van het 10-14-onderwijs wordt er onderzoek gedaan naar de toepassing van de teambevoegdheid. Dit experiment richt zich op het werken met teams van leraren afkomstig uit het po en vo, die samen verantwoordelijkheid dragen voor de kwaliteit en uitvoering van 10-14-onderwijs. De teambevoegdheid 10-14-onderwijs is vergelijkbaar met de bestaande teambevoegdheid voor vakoverstijgende programmaonderdelen in de eerste twee leerjaren in het voortgezet onderwijs.
De leraar LO moet voldoen aan de bekwaamheidseisen voor een of meer van de ‘samengestelde vakken’. Samen moeten de leraren voldoen aan de bekwaamheidseisen voor alle betrokken vakken. Dit betekent dat er samenwerking is tussen leraren van verschillende vakken, waardoor het mogelijk is om vakoverstijgende lessen te geven. Dit experiment helpt om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren en de samenwerking tussen leraren te versterken.
Lichamelijke opvoeding speelt een cruciale rol in het onderwijs, zowel op het gebied van fysieke als psychosociale ontwikkeling van leerlingen. De les LO draagt bij aan de dagelijkse bewegingsnormen, die nodig zijn voor een gezonde levensstijl. Binnen de lessen wordt de bewegingsvaardigheden en sportactiviteiten opgezorgd, zodat leerlingen leren om te bewegen en plezier te hebben in beweging. Daarnaast draagt LO bij aan het stimuleren van sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en het leren omgaan met uitdagingen. De rol van de leraar LO is belangrijk in het bevorderen van de fysieke, sociale en emotionele ontwikkeling van leerlingen. Bovendien is de leraar LO verantwoordelijk voor het stimuleren van een gezonde leefstijl en het bevorderen van een actieve deelname aan de beweeg- en sportcultuur.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet