logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Straffen in de opvoeding: Waarom het niet werkt en wat er wel werkt

In de opvoeding van kinderen wordt vaak gesproken over straffen als een manier om gedrag te beïnvloeden. Echter, de bronnen tonen aan dat straffen in veel gevallen niet werkt en zelfs schadelijk kan zijn voor de ontwikkeling van kinderen. In plaats daarvan worden alternatieven aangeboden die gericht zijn op het opbouwen van een sterke relatie tussen ouder en kind, het leren van gedrag en het stimuleren van zelfstandigheid. In dit artikel worden de redenen besproken waarom straffen niet werkt, de gevolgen van straffen op kinderen en alternatieven die effectiever zijn.

Waarom straffen niet werkt

Volgens meerdere bronnen is het straffen van kinderen geen effectieve manier om hun gedrag te beïnvloeden. Het straffen van kinderen leidt vaak niet tot een positieve gedragsverandering. In plaats daarvan focust het op het gedrag wat niet gewenst is, in plaats van op het gewenste gedrag. Hierdoor weet het kind niet wat het wel moet doen. Bovendien kan het kind zich niet herinneren wat het verkeerd deed en waarom. Het kind zit dan gewoon op de trap tot het weer mag terugkomen, maar heeft niets geleerd van deze straf.

Een belangrijk punt is dat straffen vaak een vorm van wantrouwen zijn. Kinderen ervaren straffen vaak als een vorm van controle. Ze voelen zich dan als verdachte, wat leidt tot een gevoel van onzekerheid en onveiligheid. Dit kan leiden tot negatief zelfbeeld en een verzwakking van de relatie tussen ouder en kind. Bovendien blijkt dat straffen snel hun kracht verliezen. In eerste instantie lijkt een straf effectief, maar op de lange termijn werkt het niet meer. Dit komt doordat kinderen steeds minder gevoelig zijn voor straffen. Ze moeten steeds zwaardere straffen ondergaan om hetzelfde effect te bereiken.

Gevolgen van straffen op kinderen

De gevolgen van straffen op kinderen zijn talrijk en kunnen zowel emotioneel als psychologisch zijn. Minder heftige straffen, zoals schreeuwen, beledigen of bedreigen, zijn minder ernstig, maar ook deze vormen van straffen blijken slecht voor de emotionele ontwikkeling en het zelfbeeld van kinderen. Ze voelen zich dan als verdachte, wat leidt tot een gevoel van onzekerheid en onveiligheid.

Bijvoorbeeld, een kind dat wordt opgejaagd voor een fout, voelt zich mogelijk niet gezien of gewaardeerd. Dit heeft vervolgens een negatief effect op de relatie tussen ouder en kind. Daarnaast kan straffen leiden tot een negatief zelfbeeld. Het kind voelt zich niet goed genoeg, wat kan leiden tot onzekerheid en onzekerheid in de toekomst.

Alternatieven voor straffen

In plaats van straffen, zijn er alternatieven die effectiever zijn. Het is belangrijk om de relatie tussen ouder en kind te versterken. Dit kan door te luisteren naar het kind, het te laten weten dat het gezien wordt en gewaardeerd wordt. Het is ook belangrijk om het gewenste gedrag te laten zien en te benoemen.

Een alternatief is om te werken aan een positieve relatie. Dit kan door te luisteren naar het kind, het te laten weten dat het gezien wordt en gewaardeerd wordt. Het is ook belangrijk om het gewenste gedrag te laten zien en te benoemen.

Een andere manier is om te werken aan het leren van kinderen. In plaats van te straffen, is het belangrijk om het kind te helpen om te begrijpen wat er verkeerd is gegaan en wat het wel had moeten doen. Dit kan door te praten over het gedrag en het kind te helpen om het gewenste gedrag te leren.

Wat ouders kunnen doen

Ouders kunnen verschillende dingen doen om te voorkomen dat ze hun kind straffen. Eén van de belangrijkste dingen is om de relatie tussen ouder en kind te versterken. Dit kan door te luisteren naar het kind, het te laten weten dat het gezien wordt en gewaardeerd wordt. Het is ook belangrijk om het gewenste gedrag te laten zien en te benoemen.

Bijvoorbeeld, als een kind zich verkeerd gedraagt, is het belangrijk om het kind te laten weten dat het gedrag niet acceptabel is, maar ook om het kind te helpen om het gewenste gedrag te leren. Dit kan door te praten over het gedrag en het kind te helpen om het gewenste gedrag te leren.

Ouders kunnen ook werken aan het opbouwen van een positieve omgeving. Dit kan door te luisteren naar het kind, het te laten weten dat het gezien wordt en gewaardeerd wordt. Het is ook belangrijk om het gewenste gedrag te laten zien en te benoemen.

Conclusie

Het straffen van kinderen is geen effectieve manier om hun gedrag te beïnvloeden. Het leidt vaak niet tot een positieve gedragsverandering en kan zelfs schadelijk zijn voor de ontwikkeling van kinderen. In plaats daarvan is het belangrijk om de relatie tussen ouder en kind te versterken, het gewenste gedrag te leren en een positieve omgeving op te bouwen. Door te luisteren naar het kind, het te laten weten dat het gezien wordt en gewaardeerd wordt, kan het kind leren om het gewenste gedrag te tonen.

Bronnen

  1. Jeugdcriminaliteit: 'Ouders straffen helpt niet'
  2. Opvoeden zonder straf
  3. Stelling: een kind af en toe straf geven, hoort bij de opvoeding
  4. Straffen voor jezelf of voor je kind?
  5. Opvoeden zonder straf, hoe doe je dat?
  6. Wat is Positief Opvoeden?
  7. Straften en belonen: heeft het zin?

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven