logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Onderwijs en opvoeding: De rol van de school en de ouder

Inleiding

In het huidige onderwijs en opvoedingslandschap speelt de school een centrale rol in de ontwikkeling van kinderen. Onderwijs is niet alleen gericht op het leren van kennis, maar ook op het opvoeden van jonge mensen naar volwassenheid. In dit artikel wordt ingegaan op de kernprincipes van onderwijs en opvoeding, de rol van de school, de invloed van ouders en het verschil tussen pedagogiek en opvoedkunde. De informatie is gebaseerd op bronnen uit het onderwijsveld en de visies van diverse onderwijskundigen en organisaties zoals Ouders & Onderwijs, NIVOZ, en de Onderwijsinspectie.

De rol van de school in het onderwijs en opvoedingsproces

De school fungeert als een tussenruimte tussen het gezin en de maatschappij. Dit idee wordt onder meer uitgelegd door Hannah Arendt, die stelt dat de school niet bedoeld is om de toekomst te vormen, maar om de kinderen kennis te laten maken met de wereld waarin zij leven. In haar visie is de school een plek waar kinderen worden blootgesteld aan kennis, waarden en culturele elementen, die ze later kunnen omarmen of kritisch kunnen beoordelen. De school is dus geen plek waar kinderen de toekomst zelf moeten vormen, maar een plek waar ze worden voorbereid op de werkelijkheid.

De school is ook een instituut dat de jongere generatie toegang geeft tot een gedeelde wereld. Dit idee wordt geuit door Philippe Meirieu, die benadrukt dat de school niet zoveel een dienst is aan het individu, maar een instituut waarin de jongere generatie kennis leert maken met de wereld van de oudere generatie. De school is dus niet alleen gericht op het geven van kennis, maar ook op het introduceren van een gemeenschappelijk kader dat kinderen helpt om zich in de maatschappij te bewegen.

Pedagogiek en opvoedkunde: Wat is het verschil?

Pedagogiek en opvoedkunde vallen grotendeels samen, maar er zijn wel verschillen. Pedagogiek is de theoretische basis en onderzoekt wat werkt en waarom. Opvoedkunde daarentegen vertaalt deze kennis naar praktische handvatten voor de opvoeding. Pedagogiek geeft dus de theorie, terwijl opvoedkunde de praktijk bepaalt. Ze vullen elkaar aan: opvoedkunde maakt gebruik van de inzichten uit de pedagogiek, terwijl de praktijkervaring van opvoedkunde weer vragen kan opleveren voor verder pedagogisch onderzoek. Opvoeding is dan uiteindelijk het daadwerkelijke proces waarin kinderen worden begeleid in hun ontwikkeling door ouders, verzorgers, leraren of andere opvoeders.

Onderwijs en opvoeding: Een samenwerking tussen school en gezin

In de praktijk gebeurt opvoeding zowel op school als thuis. Kinderen moeten leren hoe zij zich in de school behoren te gedragen, maar ook hoe ze zich in hun gezin gedragen. De school speelt dus een rol in de opvoeding, maar het gezin blijft de belangrijkste plek waar kinderen worden opgevoed. De rol van de ouder is daarom cruciaal in het opvoedingsproces.

Een belangrijk aspect van opvoeding is het handelen van een opvoeder met betrekking tot het kind met het bewuste of onbewuste doel het kind te beïnvloeden in het proces naar volwassen worden. Er zijn verschillende manieren om het doel van de opvoeding te bereiken. De keuzes die je hierbij maakt, hangen samen met de waarden en normen waar je van uitgaat. Opvoeden doe je vanuit respect en vertrouwen. Je praat niet tegen kinderen, maar met kinderen. Daarbij is luisteren naar wat de kinderen te vertellen hebben belangrijk.

Verschillende pedagogische visies in het onderwijs

In Nederland zijn er verschillende pedagogische visies die worden toegepast in het onderwijs. Deze visies zijn gebaseerd op de visie van bekende pedagogen zoals Montessori, Freinet, Jenaplan, Dalton en de Vrije School. Elk van deze visies heeft zijn eigen kenmerken en benadering van het leren en opvoeden.

Montessori

Een pedagogisch concept dat is ontwikkeld door Maria Montessori. De behoeften van de leerlingen vormen een leidraad en verschillende leeftijdgroepen zitten bij elkaar. De methode is gericht op zelfstandig leren en het ontwikkelen van eigen initiatieven. Kinderen leren op hun eigen niveau en worden gestimuleerd om hun eigen keuzes te maken.

Freinet

Deze onderwijsvisie is voortgekomen uit het gedachtegoed van de Franse pedagoog Célestin Freinet, waarbij de interesses en belangstelling van leerlingen een uitgangspunt vormen. De methode stelt kinderen in staat om op hun eigen manier te leren en te ontwikkelen. Het leren gebeurt op basis van actieve betrokkenheid en eigen initiatieven.

Jenaplan

Is een vorm van onderwijsvernieuwing bedacht door Peter Petersen, afkomstig uit de Oost-Duitse plaats Jena. Opvoeding speelt een belangrijke rol in het onderwijs, waarin kinderen van verschillende leeftijden bij elkaar worden geplaatst. De methode is gericht op het leren door te doen en te experimenteren. Kinderen leren op basis van praktijkervaringen en worden gestimuleerd om te leren door te leren.

Dalton

Is gebaseerd op de gedachte van Helen Parkhurst, waarin vrijheid en samenwerking centraal staan. De methode is gericht op het leren op eigen niveau en het ontwikkelen van zelfstandigheid. Kinderen leren op basis van eigen keuzes en worden gestimuleerd om hun eigen leerpad te bepalen.

Vrije School

Gebaseerd op de antroposofische opvattingen van Rudolf Steiner. Het onderwijs, zowel basis- als voortgezet onderwijs, is gericht op de zogenoemde intrinsieke ontwikkeling van de leerling. De methode is gericht op het leren van kennis, maar ook op het ontwikkelen van een eigen visie op de wereld.

De invloed van ouders op het onderwijs

Ouders spelen een cruciale rol in het onderwijs en opvoedingsproces. Ze zijn niet alleen verantwoordelijk voor het opvoeden van hun kind, maar ook voor het ondersteunend optreden in het schoolproces. Ouders & Onderwijs benadrukt de belangrijkheid van ouderbetrokkenheid bij het onderwijs. De organisatie ziet dit als een essentieel onderdeel van een goed onderwijs.

In de praktijk gebeurt dit door middel van samenwerking tussen ouders en school. Ouders & Onderwijs werkt aan het opbouwen van een betere samenwerking tussen ouders en leraren. De organisatie stelt ook voor dat ouders actief betrokken raken bij het onderwijs van hun kind, bijvoorbeeld door deel te nemen aan schoolactiviteiten of door actief te communiceren met leraren.

Onderwijs en opvoeding in de praktijk

In de praktijk is het belangrijk om te weten wat de kernprincipes zijn van onderwijs en opvoeding. De school speelt een centrale rol in het proces, maar het gezin blijft de belangrijkste plek waar kinderen worden opgevoed. De keuzes die je maakt in het onderwijs en opvoedingsproces, hangen samen met de waarden en normen waar je van uitgaat.

Een belangrijk aspect van opvoeding is het handelen van een opvoeder met betrekking tot het kind met het bewuste of onbewuste doel het kind te beïnvloeden in het proces naar volwassen worden. Er zijn verschillende manieren om het doel van de opvoeding te bereiken. De keuzes die je hierbij maakt, hangen samen met de waarden en normen waar je van uitgaat. Opvoeden doe je vanuit respect en vertrouwen. Je praat niet tegen kinderen, maar met kinderen. Daarbij is luisteren naar wat de kinderen te vertellen hebben belangrijk.

Conclusie

Onderwijs en opvoeding vormen samen een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling van kinderen. De school speelt een centrale rol in dit proces, maar het gezin blijft de belangrijkste plek waar kinderen worden opgevoed. De keuzes die je maakt in het onderwijs en opvoedingsproces, hangen samen met de waarden en normen waar je van uitgaat. Ouders spelen een belangrijke rol in het onderwijs en opvoedingsproces, en zijn essentieel voor een goed onderwijs. De samenwerking tussen ouders en school is daarbij van groot belang.

Bronnen

  1. Ouders & Onderwijs
  2. NIVOZ - Prikkelend essay over onderwijs en opvoeding (deel 1)
  3. NIVOZ - De school als 'tussen'
  4. Ouders & Onderwijs - Pedagogische visies in het onderwijs
  5. Onderwijs en opvoeding
  6. Pedagogiek en opvoedkunde
  7. NIVOZ - Weerstand en opvoeding: de pedagogiek van Philippe Meirieu

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven