Belgische commerciële invloed op opvoedingspraktijken
juli 5, 2025
Arjen van Alphen, een gedragsdeskundige en auteur van het boek “Basisboek opvoeden van honden”, heeft met de Roedelmethode een alternatieve manier geïnitieerd om met honden om te gaan. Deze methode richt zich op het opbouwen van een emotionele relatie tussen hond en baas, waarbij de natuurlijke leerprocessen van het dier centraal staan. In dit artikel wordt de Roedelmethode uitgebreid besproken, inclusief de kernprincipes, de rol van sociaal leren en de psychische ontwikkeling van honden. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de praktische toepassing van de methode en de invloed van Arjen van Alphen op het hondenonderwijs.
De Roedelmethode® is een methode voor het opvoeden van en de relatievorming tussen hond en baas, op basis van natuurlijke leerprocessen, zonder voerbekrachtiging en zonder onnatuurlijke correctiematerialen. Deze methode is ontstaan uit jarenlange ervaring en kennis van Arjen van Alphen, die zich bezighield met het gedrag van honden en hoe dit het beste kan samengaan met de communicatie en sociale interactie met de mens. De kern van de Roedelmethode is het opbouwen van een emotionele relatie, waarbij wederzijds vertrouwen en begrip centraal staan.
In het eerste deel van het boek “Basisboek opvoeden van honden” wordt uitgelegd hoe je een relatie met de hond kunt opbouwen op basis van elementen die voor honden begrijpelijk, verstaanbaar en te beantwoorden zijn. Dit wordt het “sociaal leren” genoemd, waarin de eigen taal, eigen motivatie en eigen emoties van de hond centraal staan. In deel twee komen de zintuigen van de hond uitgebreid aan bod. Ze werken in vergelijking met die van hun baas wel heel anders. Dit helpt bij het begrijpen van hoe een hond denkt en reageert, waardoor de relatie met de baas in een veel begrijpelijker perspectief komt te staan.
Het opvoeden van een hond is geen simpel trainen, maar een proces van sociaal leren. In het boek wordt uitgelegd dat het opvoeden van een hond over het opbouwen van een emotionele band gaat. Dit gebeurt door in te spelen op de behoeften en mogelijkheden van de leeftijd van de hond. Het is een boek over opvoeden, over sociaal leren en over alles wat daarmee samenhangt. Het geeft ook inzicht in de relatie tussen hersenen, zintuigen, emoties en de psychische ontwikkeling van honden. Hierdoor is het geschikt voor iedere hondenbezitter, voor de opvoeding van elke hond, ongeacht ras of leeftijd, voor herplaatsers en voor elke hond met een taak.
In het derde deel wordt de psyche van de hond in elke levensfase uit de doeken gedaan. Hoe speel je in op de behoefte en mogelijkheden van de leeftijd, wat kan je hond wel en niet begrijpen? Dit deel behandelt de psychische ontwikkeling van honden en hoe je hierin kunt meewerken. Het boek helpt de hond te begeleiden vanaf het moment dat hij bij je komt, tot het moment dat het echt tijd is om afscheid te nemen van elkaar.
Arjen van Alphen was gedragsdeskundige en schreef diverse boeken over het opvoeden en trainen van honden. Hij werkte samen met zijn vrouw Francien Koeman en introduceerde de Roedelmethode in de jaren ‘90. Deze methode was revolutionair, omdat het de nadruk legde op het begrijpen en communiceren met de hond, in plaats van op het corrigeren. Hij was ook een van de eersten die het fenomeen “vuurwerktraining” introduceerde, een methode om honden voor te bereiden op het lawaai van vuurwerk.
Na een periode van ziekte overleed Arjen van Alphen op 18 augustus 2020. Hij had een stichting opgericht om de Roedelmethode te waarborgen en zijn werk voort te zetten. Een bestuur ontfermt zich nu over het voortbestaan van de methode, het voorgaande werk van Arjen en toekomstige onderzoeken. Zijn werk is voor veel moderne hondenbezitters nu gewoon, maar was destijds revolutionair te noemen.
De Roedelmethode is niet alleen geschikt voor hondenbezitters, maar ook voor hondentrainers, kynologen en andere betrokkenen. In het boek wordt uitgebreid ingegaan op het opvoeden in de praktijk. Dit omvat het opbouwen van een emotionele relatie, het leren begrijpen en communiceren met de hond, en het inpassen van de behoeften van de hond in het dagelijks leven.
In deel vier van het boek worden de praktische aspecten van de Roedelmethode uitgelegd. Dit omvat het aanbieden van een veilige en stabiele omgeving voor de hond, het leren begrijpen van gedrag, en het opbouwen van een betrouwbare relatie tussen hond en baas. De methode is geschikt voor elke hond, ongeacht ras, leeftijd of taken.
De Roedelmethode heeft een grote invloed gehad op het hondenonderwijs in Nederland. Veel hondenscholen en organisaties werken met de methode van Arjen van Alphen, en deze scholing en bijscholing nam Arjen tot voor kort nog op zich. De methode heeft geleid tot een bredere kijk op het opvoeden van honden, waarbij de nadruk ligt op het begrijpen van het dier en het opbouwen van een emotionele relatie.
De Roedelmethode is ook gebruikt in de opvoeding van werkhonden, zoals assistentiehonden, jachthonden, speurhonden en politiehonden. In deze gevallen is het belangrijk om de psychische ontwikkeling van de hond in de gaten te houden en te zorgen dat de hond zich veilig en comfortabel voelt in zijn taken.
De Roedelmethode, opgericht door Arjen van Alphen, biedt een natuurlijke aanpak voor het opvoeden van honden. De methode richt zich op het opbouwen van een emotionele relatie tussen hond en baas, waarbij de natuurlijke leerprocessen van het dier centraal staan. Het boek “Basisboek opvoeden van honden” is een waardevol hulpmiddel voor iedere hondenbezitter, en helpt bij het begrijpen van het gedrag van de hond en het opbouwen van een betrouwbare relatie. De invloed van Arjen van Alphen op het hondenonderwijs is groot, en zijn werk blijft voortbestaan via de stichting en de verschillende hondenscholen die met de methode werken.
Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet