logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Anorexia en de rol van ouders in de opvoeding

Anorexia nervosa is een ernstige eetstoornis die vooral voorkomt bij jongeren tussen de 15 en 26 jaar, met een aandeel van meisjes dat groter is dan dat van jongens. Het is een zeldzame eetstoornis waarbij jongeren uit alle macht proberen af te vallen door te vasten, over te geven of andere middelen te gebruiken zoals laxeermiddelen. De oorzaak van anorexia is niet volledig duidelijk, maar er is sprake van een combinatie van genetische, biologische, culturele en psychosociale factoren. De rol van ouders bij de ontwikkeling en behandeling van anorexia is van groot belang, en het is belangrijk dat ouders zich bewust zijn van hun invloed op het gedrag van hun kinderen.

Wat is anorexia?

Anorexia is een eetstoornis waarbij een persoon zichzelf zwaar beperkt in het eten, waardoor het lichaamsgewicht aanzienlijk daalt. Dit gedrag wordt vaak gekoppeld aan een intensieve angst voor dik worden, zelfs als het lichaam al extreem mager is. Anorexia kan zich uiten in verschillende vormen, waaronder het restrictieve type (beperking van voedsel- en drankinname) en het eetbui/purgerende type (eetbuien gevolgd door overgeven). Buiten het eten kunnen ook andere gedragingen optreden, zoals extreem sporten of veel te veel bewegen.

Anorexia begint vaak na een periode van intensief lijnen. Deze jongeren zijn heel bang om dik te worden. Ze worden steeds dunner en kunnen dan niet meer stoppen met afvallen. Als een jongere eenmaal anorexia heeft ontwikkeld, houden de problemen vaak langere tijd aan: gemiddeld ongeveer vier jaar, met uitschieters naar een maand of tientallen jaren. Het is belangrijk om te beseffen dat anorexia niet alleen een lichamelijke aandoening is, maar ook een psychologische. Het kan leiden tot schade aan lichaam en geest, waaronder botontkalking, groeistop, problemen met de menstruatie, huidproblemen, depressie, lusteloosheid en vermoeidheid.

Herkenning van anorexia

Het herkennen van anorexia is belangrijk om snel te kunnen ingrijpen. Bij jongeren kan anorexia zich uiten in verschillende symptomen, waaronder:

  • Veel afvallen
  • Slecht eten
  • Opvallend vaak naar de wc gaan
  • Niet (meer) ongesteld worden
  • Opeens extreem veel sporten
  • Bij jonge tieners (tussen de 12 en 15 jaar) kan anorexia zich ook uiten in een groeistop, wat later niet meer ingehaald kan worden

Bij anorexia is er een intense vrees om dik te worden en een stoornis in de manier waarop iemand het gewicht of de lichaamsvorm ervaart. Ook is er een verkeerd beeld van het eigen lichaam, wat kan leiden tot een afwijzing van een gezond gewicht. De hersenen van anorexiapatiënten functioneren niet meer normaal, waardoor het moeilijk is om te communiceren over gezondheid en gewicht.

Oorzaken van anorexia

De oorzaak van anorexia is niet volledig duidelijk, maar er zijn meerdere factoren die hieraan bijdrragen. Er is sprake van een combinatie van genetische, biologische, culturele en psychosociale factoren. Een aantal onderzoeken wijzen op een erfelijkheidssamenhang, waarbij een familiegeschiedenis van eetstoornissen een risicofactor is. Daarnaast kunnen ook psychologische factoren, zoals een laag zelfbeeld, angstigheid, perfectionisme en sociale faalangst, bijdrragen aan het ontstaan van anorexia.

Er zijn ook culturele factoren die een rol spelen. Bepaalde groepen, zoals balletdansers, turnsters en modellen, lopen een groter risico op het ontwikkelen van een eetstoornis, omdat er binnen deze groepen hoge normen staan ten aanzien van figuur en gewicht. Daarnaast kunnen ook stressvolle situaties, zoals pesten of seksueel misbruik, bijdrragen aan het ontstaan van anorexia.

De rol van ouders bij anorexia

De rol van ouders bij de ontwikkeling van anorexia is van groot belang. Veel ouders worstelen met de vraag of het hun schuld is of hun kind een eetstoornis heeft gekregen. Deze schuldgevoelens zijn afschuwelijk. Het feit dat u deze website bezoekt en dit artikel leest zegt veel over jouw liefde en de mate van toewijding om diegene te helpen waarvan je houdt. Het is belangrijk om te beseffen dat anorexia niet te verklaren is door slechts één factor, zoals opvoeding. Onderzoek heeft nog nooit aangetoond dat er een verband is tussen (een overbezorgde) opvoeding en anorexia nervosa. Wel heeft een Schots onderzoek meer dan 10 jaar geleden al aangetoond dat de grote zorgen van de ouders het gevolg zijn van en een begrijpelijke reactie op het feit dat hun kind aan een ernstige ziekte lijdt.

De rol van ouders bij de behandeling van anorexia is cruciaal. Er zijn verschillende behandelmethodes beschikbaar, waaronder familiebehandeling, zoals het Maudsley-model, en geïntegreerde behandelingen voor comorbiditeit. In veel gevallen is het belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij de behandeling van hun kind. Dit kan bijvoorbeeld door deel te nemen aan gezinsbehandeling of ervaringsdeskundigen te raadplegen. De ervaringsdeskundigen zijn mensen die zelf een eetstoornis hebben gehad en hiervan hersteld zijn. Zij baseren hun interventies op die van de herstelgerichte zorg, waarbij belangrijke principes zijn 'eigen kracht' en 'herstellen doe je zelf'.

Behandeling van anorexia

Anorexia kan worden behandeld met verschillende methoden, waaronder gedragstherapie, medicatie en gezinsbehandeling. Gedragstherapie kan werken, waarbij het kind ongewenst gedrag (niet eten) aflernt en gewenst gedrag (eten) juist aanleert, via een duidelijk systeem van taken en beloningen. In het beginstadium kan het bij vrij jonge kinderen zinvol zijn om met het hele gezin in therapie te gaan.

Er zijn ook speciale klinieken voor eetstoornissen waar je terechtkunt voor informatie en advies. Daarnaast zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals online tools en zelftesten, om het herkennen van anorexia te ondersteunen. Het is belangrijk om snel te handelen als er sprake is van anorexia, omdat de behandeling van anorexia bij jongeren vaak succesvoller is dan bij volwassenen.

Beloop en prognose van anorexia

Anorexia Nervosa kent een overwegend lang, maar eindig beloop, en (bij jongeren) in een minderheid van de gevallen een chronisch beloop. De stoornis is gevaarlijk. Wanneer de ziekte echter tijdens de puberteit begint, is de mortaliteit lager en de prognose beter, indien men niet afwacht, doch gaat behandelen. Bij volwassenen is het sterftecijfer ruim 5% per tien jaar, de patiënten overlijden aan directe of indirecte gevolgen van de stoornis. Anorexia Nervosa duurt gemiddeld vijf jaar met een spreiding van enkele maanden tot tientallen jaren. De kans op een terugval is groot, bij ongeveer één op de vier patiënten wordt anorexia nervosa chronisch.

Conclusie

Anorexia is een ernstige eetstoornis die vooral voorkomt bij jongeren, met een aandeel van meisjes dat groter is dan dat van jongens. De oorzaak van anorexia is niet volledig duidelijk, maar er is sprake van een combinatie van genetische, biologische, culturele en psychosociale factoren. De rol van ouders bij de behandeling van anorexia is cruciaal, en het is belangrijk dat ouders actief betrokken raken bij de behandeling van hun kind. Anorexia kan worden behandeld met verschillende methoden, waaronder gedragstherapie, medicatie en gezinsbehandeling. Het is belangrijk om snel te handelen als er sprake is van anorexia, omdat de behandeling van anorexia bij jongeren vaak succesvoller is dan bij volwassenen.

Bronnen

  1. Kernpunt Neder-Betuwe
  2. Kenniscentrum KJP
  3. Best Practice BMJ
  4. Proud2bme
  5. Best Practice BMJ (Portugese versie)
  6. Het Sociaal Plein
  7. Regelhulp
  8. Isa-Power

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven