logo kinderopvang lappelein heerenveen 350

klachtenvrij 2019klachtenvrij 2020klachtenvrij 2021klachtenvrij 2022

Kinderopvang Lappelein
Kinderopvang Lappelein
Kleinschalige kinderopvang in Heerenveen

Angst bij honden opvoeden: hoe je je herder beter kunt begrijpen en helpen

Angst bij honden is een veelvoorkomend probleem dat zowel bij jonge pups als volwassen honden kan voorkomen. In het bijzonder bij herdershonden, zoals de Duitse Herder, kan angst een uitdaging vormen voor de eigenaar. De opvoeding van zo’n hond vereist geduld, begrip en een goed begrip van de oorzaken van angst. In dit artikel bespreken we hoe je je hond kunt helpen met zijn angst, hoe je met angst omgaat en wat je kunt doen om de angst van je hond te verminderen.

Oorzaken van angst bij honden

Angst bij honden kan verschillende oorzaken hebben, waaronder negatieve ervaringen, onzekerheid door veranderingen, of een genetisch aanleg. Veel honden ontwikkelen angst als ze vroeger slecht zijn geïntroduceerd in nieuwe situaties of als ze een traumatische ervaring hebben gehad. De Duitse Herder is bijvoorbeeld een emotionele hond die snel kan reageren op externe prikkels zoals onweer, vuurwerk of andere harde geluiden. Deze honden hebben een sterk instinctief gevoel voor gevaar, wat kan leiden tot overmatige reacties op situaties die voor mensen niet bedreigend zijn.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van angst bij honden is slechte socialisatie. Als een hond tijdens de sociale periode (ongeveer 9 tot 12 weken) niet goed wordt geïntroduceerd in nieuwe mensen, dieren of situaties, kan dit leiden tot angst en onzekerheid. Dit is vooral bij honden van broodfokkers het geval, die vaak weinig ervaring hebben met de wereld buiten hun kooi. Een slechte socialisatie kan leiden tot een hond die bang is voor alles en zich niet kan ontspannen in nieuwe situaties.

Angstgedrag bij honden

Angstgedrag bij honden kan zich op verschillende manieren manifesteren. Een angstige hond kan bijvoorbeeld zijn staart tussen de benen houden, zich ineengedoken achter de baas opstellen, veelvuldig zijn lip likken, gaan geeuwen, zijn haren opzetten, oogcontact vermijden of zichzelf gaan krabben zonder dat er sprake is van jeuk. Ook kunnen honden overmatig hijgen, trillen, hard blaffen, janken, bijten of zich terugtrekken in een hoek.

Een veelvoorkomend type angst is de angstfase, die meestal voorkomt bij jonge pups tussen de 9 en 12 weken. Gedurende deze periode is het belangrijk dat de pup voldoende ruimte krijgt om onbekende objecten, mensen en plaatsen in zijn eentje te verkennen. De angstfase kan tot zes maanden duren, en daarna volgen nog drie angstfases rond de leeftijd van 9, 14 en 18 maanden. In deze periodes reageert de hond vaak snel en angstig op veranderingen in zijn omgeving.

Hoe ga je om met een angstige hond?

Als je hond bang is, is het belangrijk dat je rustig blijft en hem niet negeert. Een angstige hond heeft juist behoefte aan steun en veiligheid. Het is echter ook belangrijk om de hond niet te veel te belonen voor zijn angst, want dat kan de angst versterken. In plaats daarvan is het beter om de hond te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen en hem te leren om te gaan met nieuwe situaties.

Een effectieve manier om de angst van je hond te verminderen, is om hem op een positieve manier te laten wennen aan de dingen waar hij bang voor is. Dit gebeurt in kleine stapjes. Je begint met het belonen van het gedrag van de hond als hij naar de dingen kijkt die hem bang maken, zonder dat hij angstig reageert. Je maakt de afstand steeds kleiner, maar let op de reactie van de hond. Als hij bang wordt, maak je de afstand weer groter en ga je in kleinere stappen door.

Een andere methode is het leren van de hond om met de dingen om te gaan die hij bang voor is. Bijvoorbeeld, als de hond bang is voor fietsers, kun je hem leren om naar je toe te komen in plaats van te proberen de fiets te vermijden. Dit helpt de hond om zijn angst te leren beheersen.

Angst en agressie bij honden

Soms kan angst bij honden leiden tot agressief gedrag. Dit wordt angstagressie genoemd. Een hond die zich niet zeker voelt, kan op verschillende manieren reageren, waaronder agressief gedrag. Het is belangrijk om te begrijpen dat agressie vaak ontstaat door angst en dat het niet altijd te maken heeft met een stout gedrag. Als je een hond straft voor zijn agressieve gedrag, kan dit erger worden. In plaats daarvan is het beter om de hond te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen en hem te leren om te gaan met nieuwe situaties.

Om angstagressie af te leren, is het belangrijk dat de hond geen reden meer krijgt om agressief gedrag in te zetten. Je moet ervoor zorgen dat de hond veilig is en geen bedreiging voelt. Bovendien is het belangrijk om de hond een positieve associatie te geven met de dingen waar hij bang voor is. Dit helpt de hond om zijn angst te leren beheersen.

Opvoeding van een Duitse Herder

De Duitse Herder is een intelligente, emotionele en krachtige hond, die goed kan leren om te gaan met nieuwe situaties. Echter, als de hond bang is, kan dit lastig zijn om met hem om te gaan. Het is belangrijk om de hond goed te socialiseren en hem te leren om te gaan met verschillende situaties. Dit gebeurt door hem te leren met andere honden, mensen en omgevingen om te gaan.

Bij het trainen van een Duitse Herder is het belangrijk dat de eigenaar rustig en geduldig blijft. Een gespannen of onzeker gedrag van de baas kan worden opgevangen door de hond, wat leidt tot ongewenst gedrag. Het is daarom belangrijk dat de baas zelf rustig en zelfverzekerd is, zodat de hond zich veilig voelt.

Wat moet je doen als je hond bang is?

Als je hond bang is, is het belangrijk om hem te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit kan door hem te belonen voor goed gedrag, hem te laten wennen aan nieuwe situaties en hem te leren om te gaan met externe prikkels. Het is ook belangrijk om de hond niet te veel te belonen voor zijn angst, want dat kan de angst versterken.

Een ander belangrijk punt is om de hond te laten wennen aan nieuwe situaties, zodat hij zich niet meer schrikt. Dit gebeurt door de hond langzaam en stap voor stap in te laten gaan met nieuwe situaties. Het is belangrijk om de hond niet te veel druk te zetten, want dat kan leiden tot meer angst.

Conclusie

Angst bij honden is een veelvoorkomend probleem dat zowel bij jonge pups als volwassen honden kan voorkomen. Bij herdershonden, zoals de Duitse Herder, is het belangrijk om goed om te gaan met de angst van de hond en hem te helpen met het opbouwen van zelfvertrouwen. De opvoeding van zo’n hond vereist geduld, begrip en een goed begrip van de oorzaken van angst. Door de hond op een positieve manier te laten wennen aan de dingen waar hij bang voor is, kan je helpen om zijn angst te verminderen en hem te leren om te gaan met nieuwe situaties.

Bronnen

  1. https://leonbrinkers.nl/hond-met-angstgedrag/
  2. https://duitseherder.net/duitse-herder-en-angst/
  3. https://probleemgedraghond.nl/herder-trainen/
  4. https://mechelseherder.eu/angstige-hond/
  5. https://www.organimal.nl/angstige-hond/
  6. https://www.dierenoppasamersfoort.nl/op-deze-manier-socialiseer-jij-je-hond-of-pup-echt-goed/
  7. https://www.puppyopvoeden.nl/artikelen/angstige-honden-de-angstfase-en-hoe-angst-te-overwinnen
  8. https://www.puurvoordieren.nl/bange-hond/
  9. https://duitseherder-info.nl/duitse-herder-opvoeden/
  10. https://hondentaak.nl/blog/angst-agressie-hond/

Gerelateerde berichten

Een nieuwe locatie!

Vanaf maandag 11 december 2017 is Kinderopvang Lappelein te vinden op deze prachtige nieuwe locatie:

Kinderopvang Lappelein
Commandeurstraat 17
8442 AT Heerenveen
0513- 436658
06-13810429
[email protected]

Openingstijden

De openingstijden liggen tussen 6.30 uur en 19.00 uur.

In het nieuws

Nieuwe gevel voor BSO

nieuwe gevel bso lappeleinVorige week een nieuwe gevel bij de BSO gekregen. Nieuwe kozijnen, nieuw glas en deur.

Lees meer …

14 september: dag van de pedagogisch medewerker

dag van de pedagogisch medewerker 2022

Vandaag de dag van de pedagogisch medewerker. Denk u er even over na om deze kanjers in het zonnetje te zetten.

Lees meer …

Vier grote bakken appels uit eigen tuin!

appels uit eigen tuin
Gisteren met de kinderen alle appels van de bomen geplukt. Het zijn er weer onwijs veel, vier grote bakken vol.

Lees meer …


Kinderopvang Lappelein Erkend Leerbedrijf

Kinderopvang Lappelein is sinds april 2017 een erkend SBB leerbedrijf

Wie niet van een kind geniet, ziet het allermooiste niet

 

 

Tarieven